Παπαγαλόπιτα!

Facebook Twitter
0

1900, μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ένα καλοκαιρινό πρωινό, μια παρέα μαθητριών ετοιμάζεται να κάνει εκδρομή στο Hanging Rock, ένα μοναδικά ατμοσφαιρικό μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Τα κορίτσια απολαμβάνουν τον ήλιο, κουτσομπολεύουν, τρώνε σάντουιτς. Όταν αποφασίζουν όμως να εξερευνήσουν την περιοχή, κάτι τρομαχτικό γίνεται. Γυρνάει μόνο ένα κορίτσι σε κατάσταση υστερίας, ανίκανη να εξηγήσει τι συνέβη. Η ιστορία που αποκαλύπτεται τελικά εμπλέκει όλους.

Αν θέλετε να μάθετε το μυστικό του Hanging Rock, πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο της Joan Lindsay. Επειδή αυτό δεν είναι εύκολο, μπορείτε να δείτε την πολύ ωραία ταινία που γυρίστηκε το 1975 και βοήθησε στην αναγέννηση του σινεμά στην Αυστραλία και το ταλέντο του σκηνοθέτη Peter Weir αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά βλέποντας το τρέιλερ θυμήθηκα ότι το είδα πολύ παλιά, ίσως όταν ήμουν φοιτήτρια, χωρίς να ξέρω τι βλέπω.  Χωρίς να θυμάμαι πια το μυστικό της ιστορίας, θυμάμαι ότι ήταν σοκαριστικό και καθόλου εύπεπτο.

Αν αντέχετε τα μη εύπεπτα, σας συνιστώ να το δείτε. Πού είναι το φαγητό όμως, θα μου πείτε. Τελευταία έχω βαλθεί να διαβάζω παλιά βιβλία συνταγών από διάφορες χώρες, προσπαθώντας να καταλάβω τις συνθήκες ζωής, τις προκαταλήψεις του τότε και του τώρα, τη θέση της γυναίκας και όλα όσα συμπεραίνει κανείς μέσα από το φαγητό. Για καλή μου τύχει στο αυστραλέζικο βιβλίο μαγειρικής του 1869, "General Observations on Australian Cookery”, υπάρχουν συνταγές για πικνίκ. Η καλύτερη – που λέει πολλά για τις προκαταλήψεις του τότε και του τώρα - είναι η παπαγαλόπιτα.

Οι παπαγάλοι ήταν συνηθισμένο φαγητό την εποχή των εξερευνητών και των πρώτων κατοίκων της Αυστραλίας για ευνόητους λόγους: υπήρχαν παντού, και πριν τη βιομηχανοποίηση του φαγητού, οι άνθρωποι δεν είχαν το περιθώριο να είναι εκλεκτικοί, απλώς έτρωγαν ό,τι υπήρχε. Η γεύση τους δεν πρέπει να είναι και πολύ συναρπαστική διότι ένα αστείο που κυκλοφορούσε σχετικά με την παπαγαλόπιτα ήταν το εξής:

«Πάρτε έναν παπαγάλο κι ένα τσεκούρι και βράστε τα μέχρι να μαλακώσει το τσεκούρι. Μετά πετάξτε τον παπαγάλο και φάτε το τσεκούρι.»

Αν σας περισσέψει πάντως κάποτε μία ντουζίνα παπαγάλων, η συνταγή είναι ως εξής:

Υλικά:

Μία ντουζίνα παπαγάλοι, μερικές φέτες κρύες φέτες βοδινό, 4 φέτες μπέικον, 3 σφιχτά βραστά αβγά, μαϊντανός και ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ζωμός, ζύμη σφολιάτα

 

Βάλτε μία στρώση του βοδινού σε ένα ταψί για πίτες, από πάνω βάλτε 6 παπαγάλους, πασπαλίστε με αλεύρι, γεμίστε τα κενά με τα αβγά κομμένα σε φέτες και αλατοπιπερώστε. Μετά βάλτε τις φέτες του μπέικον, άλλους 6 παπαγάλους, και συνεχίστε με τις υπόλοιπες φέτες βοδινού. Προσθέστε νερό ή ζωμό μέχρι σχεδόν να γεμίσει το ταψί, σκεπάστε με τη ζύμη και ψήστε για μία ώρα.

Το καλύτερο είναι ότι βρήκα και φωτογραφία!

Αν η παρουσίαση σας μοιάζει κυριλέ και καθόλου φαγητό των φτωχών, έχετε δίκιο: αυτή η παρουσίαση είναι σύμφωνα με μία βικτωριανή συνταγή. Αυτό που στους Αυστραλούς φαινόταν όπως σε μας η μπομπότα, για τους άγγλους της βικτωριανής εποχής ήταν «εξωτικό».

Πριν καταδικάσουμε τους Κινέζους που τρώνε σκύλους λοιπόν, ας θυμηθούμε και άλλα φαγητά ανάγκης που έτρωγαν οι άνθρωποι: Σκιουρόπιτα στο φτωχό Νότο της Αμερικής, κουρουνόπιτα για την εργατική τάξη της Αγγλίας, ακόμα και κορακόπιτα. Φαίνεται ότι ό,τι δεν τρώγεται με τίποτα, μπορεί θαυμάσια να γίνει πίτα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ