Σπιτική κουζίνα μέσα στη φύση, στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι της Πάρνηθας

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Στη διαδρομή για το καταφύγιο Φλαμπούρι μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια.
0

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ το περπάτημα στα δάση, η Πάρνηθα είναι το πιο κοντινό δάσος, περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Χρειάζεστε δικό σας μεταφορικό μέσο, εκτός αν νοικιάσετε ποδήλατα (ηλεκτρικά ή συμβατικά) ή αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μία από τις πολλές ορειβατικές εκδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, ανάλογα με τη φυσική αντοχή σας. 

Η Πάρνηθα, πάντως, έχει δύο καταφύγια, το Μπάφι (που ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών και εφόσον είστε με αυτοκίνητο θα φτάσετε εκεί λίγο πιο νωρίς) και το Φλαμπούρι. Και τα δύο έχουν εστιατόρια με παρόμοιο φαγητό, αν και στο Φλαμπούρι φάγαμε λίγο πιο ήσυχα απ' ό,τι στο Μπάφι, που όμως διαθέτει μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο εστίασης. 

Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Περιττό να πούμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους πάγκους και τα ξύλινα τραπέζια με καθίσματα ακόμα και αν φέρετε το δικό σας φαγητό για πικνίκ, απολαμβάνοντας την απέραντη θέα από το Φλαμπούρι, που αν ο ουρανός είναι καθαρός φτάνει μέχρι την Αίγινα, τον Πόρο ακόμα και την Ύδρα και τις ακτές της βόρειας Πελοποννήσου, ενώ από την άλλη μεριά διακρίνεται η λίμνη Μαραθώνα και το όρος Δίρφυ στην Εύβοια. Το Φλαμπούρι από το 1985 ηλεκτροδοτείται με ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύεται από φωτοβολταϊκά, ενώ ένα ενεργειακό τζάκι εξασφαλίζει στο καταφύγιο καλή θέρμανση για το βράδυ (κόστος διαμονής 8-10 ευρώ).

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε.

Το φαγητό στο Φλαμπούρι είναι σελφ-σέρβις: αφού δώσετε την παραγγελία σας και πληρώσετε, ειδοποιείστε από έναν βομβητή ότι η παραγγελία σας είναι έτοιμη. 

Στα καταφύγια μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε και σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στις ενημερωμένες ιστοσελίδες τους. Εμπιστευθείτε όμως τις συμβουλές ή την καθοδήγηση ενός φίλου, ενός αξιόπιστου ορειβατικού συλλόγου ή ενός συλλόγου που προσφέρει μια οργανωμένη εκδρομή με διανυκτέρευση στην Πάρνηθα αν αποφασίσετε να μείνετε εκεί αντί μόνο να περπατήσετε κατά μήκος της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής και στα καλά σηματοδοτημένα καταφύγια, τουλάχιστον την πρώτη φορά. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο στα καταφύγια, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση!

Η μικρότερη και ευκολότερη διαδρομή σχεδόν για όλους είναι από τον κεντρικό δρόμο προς το καταφύγιο και το εστιατόριο στο Φλαμπούρι (20-25 λεπτά εύκολο περπάτημα από την άσφαλτο και άλλο τόσο η επιστροφή) μέσα στο πυκνό δάσος της Πάρνηθας με τα πανύψηλα πεύκα και έλατα και τους καταπράσινους ακόμα θάμνους, τις κουμαριές και τα σχίνα. Στη διαδρομή μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια. Μερικοί τα ταΐζουν… μήλα στο στόμα, αν και οι υπεύθυνοι του δάσους συνιστούν να μην τρώνε κάτι άλλο εκτός της φυσικής χλωρίδας του τόπου. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι το Φλαμπούρι, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση! Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας. Το φαγητό είναι καλομαγειρεμένο και λογικά τιμολογημένο. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά και, φυσικά αναψυκτικά. Δεν σερβίρονται αλκοολούχα ποτά. 

Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε. 

Διαχείρηση καταφυγίων Πάρνηθας Μπάφι και Φλαμπούρι: Γιάννης Χέλης, 697 4871203
Βρείτε πληροφορίες και για τα δύο καταφύγια εδώ.
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ