ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου  Facebook Twitter
Ο Φώτης μόλις έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 
0

Με σπουδές στον τομέα των οικονομικών και της πληροφορικής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αγγλίας, ο Φώτης Χατζηδάκης είναι επικεφαλής Μηχανικών Λογισμικού σε ψηφιακό κέντρο τεχνολογικής πολυεθνικής εταιρείας, ενώ έχει εργαστεί σε αντίστοιχες θέσεις ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων σε Λονδίνο και Βιέννη, διευθύνοντας επιχειρηματικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με το φαγητό; Αν έχετε πέσει πάνω σε ένα μικρό και με έντονα ποπ χρώματα μαγαζί πέριξ του Συντάγματος, στην οδό Πραξιτέλους, που το λένε Photis Deli, είναι γιατί ο ίδιος έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τα καλά καφέ και τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε. Το σάντουιτς έχει απογειωθεί στην Αθήνα, είναι αρκετοί εκείνοι που το προσφέρουν ποιοτικό, με σωστό ψωμί, όπως πρέπει, και στον χάρτη των καλών στριτφουντάδικων ήρθε να προστεθεί το Photis Deli που λειτουργεί σε μια παλιά στοά εκεί όπου κάποτε τρώγαμε τις συνταγές του Big Mouth, που ήταν από αυτά τα μαγαζιά που άνοιξαν τον δρόμο για να αναπτυχθεί αυτή η τάση στην πόλη.

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Φώτης Χατζηδάκης έφαγε στο θρυλικό  Katz's delicatessen που σερβίρει το πιο διάσημο στον κόσμο σάντουιτς με παστράμι. Από εκεί και έπειτα αποφάσισε ότι σε όλα τα ταξίδια θα δοκιμάζει πάντα τα πιο εμβληματικά  σαντουιτσάδικα κάθε πόλης που επισκέπτεται – και στο All'Antico Vinaio της Ρώμης έχει φάει, και στο Sarra Deli στο Παρίσι, για το Λονδίνο όπου κατοικούσε, δε, έχει ολόκληρη λίστα με τέτοια μέρη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να κάνει το δικό του προσεγμένο σαντουιτσάδικο και να αποτυπώσει σε ένα μενού τις γευστικές του εμπειρίες, να προσφέρει συνταγές που ναι μεν έχουν διαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη του σάντουιτς, παραλλαγμένες όμως, με ντόπια υλικά και στοιχεία, γιατί είμαστε στην Αθήνα.

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα.

Τις συνταγές τις έχει βγάλει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ενώ στην κουζίνα του βρίσκεται η σεφ Μελίνα Ντινάι που δημιουργεί και δικούς της συνδυασμούς κι έτσι προκύπτουν σάντουιτς ημέρας. Με παρασκευές δικές τους, φτιάχνοντας το δικό τους χούμους και δικό τους τουρσί, με κρέατα Ηπείρου από τον Μπούμπα και αλλαντικά από το Μιράν, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, γραβιέρα από την Κρήτη, τσαλαφούτι από τη Φθιώτιδα, φέτα από την Ήπειρο και λάδι από τη Λέσβο, στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα, ιδανικά για ένα μεσημεριανό που δεν μας ρίχνει, αλλά και για πρωινό. Αν είστε από τους πιστούς του Trends, του παλιού σαντουιτσάδικου του Συντάγματος που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στη Ναυάρχου Νικοδήμου, νομίζω πως στην Πραξιτέλους θα βρείτε ακόμα ένα μέρος με σάντουιτς του στυλ σας. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πολύ ωραία vegetarian πρόταση είναι το Pesto Genovese σε ψωμάκι μπριός με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτα και πίκλα αγγούρι. Ειδικεύεται στα σάντουιτς με μοσχάρι, υπάρχει ποικιλία σε αυτή την κατηγορία: θα βρείτε ένα με μοσχαρίσιο μπούτι και τσαλαφούτι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και σπανάκι σε μπαγκέτα καλαμποκιού, και ένα με παστράμι και κρέμα γραβιέρας, με ψητές ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια στο ίδιο ψωμί. Επίσης, φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν, και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα. Κάνουν και ένα με σπιτικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και φρέσκια μοτσαρέλα, με σάλτσα ντομάτας και baby ρόκα σε ψωμάκι μπριος.

Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ μόλις μπήκε και στις πλατφόρμες φαγητού, αν και για μια πρώτη δοκιμή θα σας πρότεινα να περάσετε από εκεί, γιατί το σάντουιτς είναι στην καλύτερή του φάση πάντα την ώρα που βγαίνει, και μπορείτε να το απολαύσετε με την ησυχία σας στη στοά, που πήρε χρώμα. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που το σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα.

Πραξιτέλους 20, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Γεύση / Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Στον Κεραμεικό, λίγα βήματα πιο κάτω από το αστεράτο του εστιατόριο, ο βραβευμένος σεφ μαζί με τον Κώστα Μπαρούτη και τον Χρήστο Ρήγα θα δοκιμαστούν στις γεύσεις του δρόμου, σερβίροντας εναλλακτικά μπέργκερ και αναβαθμισμένο «βρόμικο» φαγητό στο οποίο θα αξιοποιούν τη φύρα που προκύπτει από τις πρώτες ύλες του CTC.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ