Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου  Facebook Twitter
Ο Φώτης μόλις έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 
0

Με σπουδές στον τομέα των οικονομικών και της πληροφορικής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αγγλίας, ο Φώτης Χατζηδάκης είναι επικεφαλής Μηχανικών Λογισμικού σε ψηφιακό κέντρο τεχνολογικής πολυεθνικής εταιρείας, ενώ έχει εργαστεί σε αντίστοιχες θέσεις ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων σε Λονδίνο και Βιέννη, διευθύνοντας επιχειρηματικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με το φαγητό; Αν έχετε πέσει πάνω σε ένα μικρό και με έντονα ποπ χρώματα μαγαζί πέριξ του Συντάγματος, στην οδό Πραξιτέλους, που το λένε Photis Deli, είναι γιατί ο ίδιος έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τα καλά καφέ και τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε. Το σάντουιτς έχει απογειωθεί στην Αθήνα, είναι αρκετοί εκείνοι που το προσφέρουν ποιοτικό, με σωστό ψωμί, όπως πρέπει, και στον χάρτη των καλών στριτφουντάδικων ήρθε να προστεθεί το Photis Deli που λειτουργεί σε μια παλιά στοά εκεί όπου κάποτε τρώγαμε τις συνταγές του Big Mouth, που ήταν από αυτά τα μαγαζιά που άνοιξαν τον δρόμο για να αναπτυχθεί αυτή η τάση στην πόλη.

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Φώτης Χατζηδάκης έφαγε στο θρυλικό  Katz's delicatessen που σερβίρει το πιο διάσημο στον κόσμο σάντουιτς με παστράμι. Από εκεί και έπειτα αποφάσισε ότι σε όλα τα ταξίδια θα δοκιμάζει πάντα τα πιο εμβληματικά  σαντουιτσάδικα κάθε πόλης που επισκέπτεται – και στο All'Antico Vinaio της Ρώμης έχει φάει, και στο Sarra Deli στο Παρίσι, για το Λονδίνο όπου κατοικούσε, δε, έχει ολόκληρη λίστα με τέτοια μέρη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να κάνει το δικό του προσεγμένο σαντουιτσάδικο και να αποτυπώσει σε ένα μενού τις γευστικές του εμπειρίες, να προσφέρει συνταγές που ναι μεν έχουν διαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη του σάντουιτς, παραλλαγμένες όμως, με ντόπια υλικά και στοιχεία, γιατί είμαστε στην Αθήνα.

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα.

Τις συνταγές τις έχει βγάλει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ενώ στην κουζίνα του βρίσκεται η σεφ Μελίνα Ντινάι που δημιουργεί και δικούς της συνδυασμούς κι έτσι προκύπτουν σάντουιτς ημέρας. Με παρασκευές δικές τους, φτιάχνοντας το δικό τους χούμους και δικό τους τουρσί, με κρέατα Ηπείρου από τον Μπούμπα και αλλαντικά από το Μιράν, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, γραβιέρα από την Κρήτη, τσαλαφούτι από τη Φθιώτιδα, φέτα από την Ήπειρο και λάδι από τη Λέσβο, στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα, ιδανικά για ένα μεσημεριανό που δεν μας ρίχνει, αλλά και για πρωινό. Αν είστε από τους πιστούς του Trends, του παλιού σαντουιτσάδικου του Συντάγματος που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στη Ναυάρχου Νικοδήμου, νομίζω πως στην Πραξιτέλους θα βρείτε ακόμα ένα μέρος με σάντουιτς του στυλ σας. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πολύ ωραία vegetarian πρόταση είναι το Pesto Genovese σε ψωμάκι μπριός με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτα και πίκλα αγγούρι. Ειδικεύεται στα σάντουιτς με μοσχάρι, υπάρχει ποικιλία σε αυτή την κατηγορία: θα βρείτε ένα με μοσχαρίσιο μπούτι και τσαλαφούτι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και σπανάκι σε μπαγκέτα καλαμποκιού, και ένα με παστράμι και κρέμα γραβιέρας, με ψητές ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια στο ίδιο ψωμί. Επίσης, φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν, και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα. Κάνουν και ένα με σπιτικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και φρέσκια μοτσαρέλα, με σάλτσα ντομάτας και baby ρόκα σε ψωμάκι μπριος.

Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ μόλις μπήκε και στις πλατφόρμες φαγητού, αν και για μια πρώτη δοκιμή θα σας πρότεινα να περάσετε από εκεί, γιατί το σάντουιτς είναι στην καλύτερή του φάση πάντα την ώρα που βγαίνει, και μπορείτε να το απολαύσετε με την ησυχία σας στη στοά, που πήρε χρώμα. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που το σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα.

Πραξιτέλους 20, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Γεύση / Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Στον Κεραμεικό, λίγα βήματα πιο κάτω από το αστεράτο του εστιατόριο, ο βραβευμένος σεφ μαζί με τον Κώστα Μπαρούτη και τον Χρήστο Ρήγα θα δοκιμαστούν στις γεύσεις του δρόμου, σερβίροντας εναλλακτικά μπέργκερ και αναβαθμισμένο «βρόμικο» φαγητό στο οποίο θα αξιοποιούν τη φύρα που προκύπτει από τις πρώτες ύλες του CTC.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM