ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου  Facebook Twitter
Ο Φώτης μόλις έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 
0

Με σπουδές στον τομέα των οικονομικών και της πληροφορικής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αγγλίας, ο Φώτης Χατζηδάκης είναι επικεφαλής Μηχανικών Λογισμικού σε ψηφιακό κέντρο τεχνολογικής πολυεθνικής εταιρείας, ενώ έχει εργαστεί σε αντίστοιχες θέσεις ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων σε Λονδίνο και Βιέννη, διευθύνοντας επιχειρηματικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με το φαγητό; Αν έχετε πέσει πάνω σε ένα μικρό και με έντονα ποπ χρώματα μαγαζί πέριξ του Συντάγματος, στην οδό Πραξιτέλους, που το λένε Photis Deli, είναι γιατί ο ίδιος έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τα καλά καφέ και τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε. Το σάντουιτς έχει απογειωθεί στην Αθήνα, είναι αρκετοί εκείνοι που το προσφέρουν ποιοτικό, με σωστό ψωμί, όπως πρέπει, και στον χάρτη των καλών στριτφουντάδικων ήρθε να προστεθεί το Photis Deli που λειτουργεί σε μια παλιά στοά εκεί όπου κάποτε τρώγαμε τις συνταγές του Big Mouth, που ήταν από αυτά τα μαγαζιά που άνοιξαν τον δρόμο για να αναπτυχθεί αυτή η τάση στην πόλη.

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Φώτης Χατζηδάκης έφαγε στο θρυλικό  Katz's delicatessen που σερβίρει το πιο διάσημο στον κόσμο σάντουιτς με παστράμι. Από εκεί και έπειτα αποφάσισε ότι σε όλα τα ταξίδια θα δοκιμάζει πάντα τα πιο εμβληματικά  σαντουιτσάδικα κάθε πόλης που επισκέπτεται – και στο All'Antico Vinaio της Ρώμης έχει φάει, και στο Sarra Deli στο Παρίσι, για το Λονδίνο όπου κατοικούσε, δε, έχει ολόκληρη λίστα με τέτοια μέρη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να κάνει το δικό του προσεγμένο σαντουιτσάδικο και να αποτυπώσει σε ένα μενού τις γευστικές του εμπειρίες, να προσφέρει συνταγές που ναι μεν έχουν διαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη του σάντουιτς, παραλλαγμένες όμως, με ντόπια υλικά και στοιχεία, γιατί είμαστε στην Αθήνα.

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα.

Τις συνταγές τις έχει βγάλει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ενώ στην κουζίνα του βρίσκεται η σεφ Μελίνα Ντινάι που δημιουργεί και δικούς της συνδυασμούς κι έτσι προκύπτουν σάντουιτς ημέρας. Με παρασκευές δικές τους, φτιάχνοντας το δικό τους χούμους και δικό τους τουρσί, με κρέατα Ηπείρου από τον Μπούμπα και αλλαντικά από το Μιράν, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, γραβιέρα από την Κρήτη, τσαλαφούτι από τη Φθιώτιδα, φέτα από την Ήπειρο και λάδι από τη Λέσβο, στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα, ιδανικά για ένα μεσημεριανό που δεν μας ρίχνει, αλλά και για πρωινό. Αν είστε από τους πιστούς του Trends, του παλιού σαντουιτσάδικου του Συντάγματος που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στη Ναυάρχου Νικοδήμου, νομίζω πως στην Πραξιτέλους θα βρείτε ακόμα ένα μέρος με σάντουιτς του στυλ σας. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πολύ ωραία vegetarian πρόταση είναι το Pesto Genovese σε ψωμάκι μπριός με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτα και πίκλα αγγούρι. Ειδικεύεται στα σάντουιτς με μοσχάρι, υπάρχει ποικιλία σε αυτή την κατηγορία: θα βρείτε ένα με μοσχαρίσιο μπούτι και τσαλαφούτι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και σπανάκι σε μπαγκέτα καλαμποκιού, και ένα με παστράμι και κρέμα γραβιέρας, με ψητές ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια στο ίδιο ψωμί. Επίσης, φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν, και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα. Κάνουν και ένα με σπιτικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και φρέσκια μοτσαρέλα, με σάλτσα ντομάτας και baby ρόκα σε ψωμάκι μπριος.

Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ μόλις μπήκε και στις πλατφόρμες φαγητού, αν και για μια πρώτη δοκιμή θα σας πρότεινα να περάσετε από εκεί, γιατί το σάντουιτς είναι στην καλύτερή του φάση πάντα την ώρα που βγαίνει, και μπορείτε να το απολαύσετε με την ησυχία σας στη στοά, που πήρε χρώμα. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που το σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα.

Πραξιτέλους 20, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Γεύση / Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Στον Κεραμεικό, λίγα βήματα πιο κάτω από το αστεράτο του εστιατόριο, ο βραβευμένος σεφ μαζί με τον Κώστα Μπαρούτη και τον Χρήστο Ρήγα θα δοκιμαστούν στις γεύσεις του δρόμου, σερβίροντας εναλλακτικά μπέργκερ και αναβαθμισμένο «βρόμικο» φαγητό στο οποίο θα αξιοποιούν τη φύρα που προκύπτει από τις πρώτες ύλες του CTC.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT