Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου

Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου Facebook Twitter
Αναφορές στον μοναστηριακό αμπελώνα υπάρχουν ήδη από το 1550.
0

«Δεν πρόκειται να περάσει αυτό. Να, στο κρασί που πίνω, δεν θα το επιτρέψω! Τι είναι, καμιά παιδούλα; Σιγά μην πάει η κόρη μου στον γάμο της με ποδήλατο! Ακούς εκεί, "με ποδήλατο". Ρε, πάει καλά ρε; Όταν ήταν μικρή και της είχαμε πάρει το μικρό με τις βοηθητικές στην Ανάβυσσο, όλο έτρωγε τα μούτρα της. Και στα Γιάννενα που πηγαινοερχότανε στο σχολείο με το ποδήλατο, όλο έτρωγε βροχή. Και στο πανεπιστήμιο, όλο τσακωνόταν με τους ελεγκτές που δεν την αφήνανε να το βάλει στο τρένο. Ο άλλος, ήθελα να 'ξερα, δεν της λέει τίποτα; Που αν δεν τον είχε πατήσει στον ποδηλατόδρομο, ακόμα θα εργένιζε. Από πού κι ως πού με το ποδήλατο στον γάμο, μου λες;»

Βρισκόμαστε στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου στα 800 μέτρα υψόμετρο, μερικά λεπτά μακριά από τα Καλάβρυτα, και διαβάζουμε τις ιστορίες πίσω από τις 20 νέες επετειακές φιάλες κρασιών για τη Lidl Hellas, η οποία γιορτάζει τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου της καταστήματος στην Ελλάδα. Μία από αυτές είναι και η «Ζωή Πετάλι». 

Δίπλα στα καταπράσινα αμπέλια έχουν στηθεί τα τραπέζια, τα τραπεζομάντιλα έχουν στρωθεί και η μαγείρισσα του «Θανάση», της τοπικής ταβέρνας που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά, θα σερβίρει το παραδοσιακό κατσικάκι, τους λαχανοντολμάδες και την πορτοκαλόπιτα που έφτιαξε αποκλειστικά για μας.

Για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, μάλιστα, η εταιρεία, πέρα από τα τεστ των οινοποιείων, πραγματοποιεί κι εκείνη αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριό της, το Cadmion.

Ακριβώς δίπλα μας υψώνεται ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της χώρας. Αναφορές στον μοναστηριακό αμπελώνα υπάρχουν ήδη από το 1550. Το μετόχι και οινοποιείο, ως κτίσμα, με την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού, χρησιμοποιούνταν από μοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Ο μούστος στη συνέχεια μεταφερόταν με μουλάρια ως το Μέγα Σπήλαιο, ενώ στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και ντόπιοι εργάτες. Η καλλιέργεια του κτήματος συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 1980, οπότε σταδιακά αποχώρησαν όλοι οι μοναχοί από το Μέγα Σπήλαιο.

Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου Facebook Twitter
Στο πλαίσιο του ταξιδιού, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσουμε με τα στελέχη των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας που συνεργάζονται με τη Lidl.

Το εντυπωσιακό κτήμα, από το οποίο μπορείς να δεις όλο το πράσινο της περιοχής, ανήκει στην Cavino, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες οινοποιίας στην Ελλάδα, η οποία εξάγει χιλιάδες φιάλες ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό μέσω της Lidl. Η ανάπτυξη της Cavino είναι ταχεία, καθώς έχει καταφέρει μέσα σε 12 χρόνια να αυξήσει τον τζίρο από τα 8 εκατ. ευρώ στα 23. Για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, μάλιστα, η εταιρεία, πέρα από τα τεστ των οινοποιείων, πραγματοποιεί κι εκείνη αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριο της Cadmion.

Μερικές ώρες πριν, όλα τα μέλη της αποστολής είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την αποθήκευση των σταφυλιών μετά τον τρύγο, την επεξεργασία και τη συσκευασία τους. Μερικά απ' αυτά τα δοκιμάσαμε κιόλας και ήταν πολύ νόστιμα. Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ξενάγησης στα κεντρικά της Cavino ήταν η επίσκεψη στο terroir, στο οποίο ζυμώνονται κρασιά και σταφύλια για χρόνια. Στο πλαίσιο του ταξιδιού είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσουμε με τα στελέχη των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας που συνεργάζονται με τη Lidl.

Η εταιρεία διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής, πολλοί εκ των οποίων βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μέσω των συνεργασιών με Έλληνες οινοπαραγωγούς τα ελληνικά κρασιά ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ μόνο τους τελευταίους 12 μήνες η Lidl Ελλάς έχει απορροφήσει περισσότερες από 8.100.000 φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση.

Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου Facebook Twitter
Η εταιρεία διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής, πολλοί βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Μία μέρα πριν, λίγο έξω από την Αθήνα, είχαμε επισκεφτεί τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, μία από τις ιστορικές εταιρείες στον χώρο, η οποία έχει καταφέρει να αντέξει στον χρόνο και ετοιμάζεται πια να εξάγει κρασιά ακόμα και στις ΗΠΑ. Το οινοποιείο έχει κάνει γνωστό το ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο, καθώς εξάγει κρασί στη Γερμανία, στην Τσεχία, στην Αγγλία, ακόμα και στα Κανάρια Νησιά. Μεταξύ αυτών το Ασύρτικο Στερεάς Ελλάδος, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας και το γλυκό κρασί Σάμος, τα οποία δοκιμάσαμε, συνοδεία παραδοσιακών ελληνικών τυριών, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης και το Αρσενικό Νάξου, που  πρόκειται να βάλει στα ψυγεία της το επόμενο διάστημα η Lidl.

Φεύγοντας από το Μαρκόπουλο, φτάσαμε μέχρι το Αίγιο, όπου και περάσαμε το βράδυ μας στο ξενοδοχείο Σήμαντρον, το οποίο είναι κρυμμένο μέσα στο πράσινο και θυμίζει μοναστήρι, καθώς δεν αποτελείται από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα αλλά από πολλά πέτρινα σπιτάκια με εξαιρετική θέα. Στόχος μας ήταν την επόμενη μέρα να επιβιβαστούμε στον ιστορικό οδοντωτό και μ' αυτόν να φτάσουμε ψηλά, στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα τον χρησιμοποιούσα, ωστόσο η γενική απεργία στους σιδηροδρόμους άλλαξε τα σχέδιά μας. Τελικά, μετακινηθήκαμε με το πούλμαν της αποστολής.

Όσο τρώγαμε και ο οινολόγος της Cavino μας εξηγούσε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τελικά η όσφρηση και η γεύση στην εντύπωση που μας αφήνει ένα κρασί, είχα ξεχάσει πως επρόκειτο για καθημερινή. Ήπιαμε, φάγαμε, γελάσαμε, μερικές ώρες μετά όμως έπρεπε να μπούμε πάλι στο λεωφορείο για τον γυρισμό. Ποιος γυρνάει, όμως, πίσω στην Αθήνα; Δεν κάνεις κάθε μέρα τέτοια ταξίδια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ