Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ;

ΕΠΕΞ Coffee Mythbusters: Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ; Facebook Twitter
Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από τον καφέ που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους. Φωτ.: Nathan Dumlao/ Unsplash
0


Ο ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα· είναι ο πιο πιστός φίλος μας, εκείνη η παρέα που δεν μας απογοητεύει ποτέ. Βρίσκεται εκεί από το πρωί που παλεύουμε να ξυπνήσουμε και αναζητάμε το boost για να ξεκινήσει καλά η μέρα ή για να πάρουμε μια έξτρα δόση ενέργειας στο διάλειμμα στο γραφείο, μέχρι το βράδυ, όταν χρειάζεται να κρατηθούμε ξύπνιοι για ένα ακόμα binge-watching session ή διάβασμα της τελευταίας στιγμής. 

Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές απλώς να μας μπερδεύουν. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ’ όλα τα υπόλοιπα είδη, ότι ο freddο είναι ελληνική πατέντα ή ότι ο decaf δεν έχει καθόλου καφεΐνη... Πόσο αλήθεια είναι, όμως, όλα αυτά; 

Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ώρα να ξεχωρίσουμε τα αληθινά facts από τα ψέματα και να δούμε τι κρύβεται πίσω από την αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια. 

Ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ' όλους τους καφέδες

Καθαρό ψέμα. Αν πιεις έναν εσπρέσο, όχι, δεν θα τρέχεις σαν τον Flash όλη μέρα. Δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη καφεΐνη επειδή έχει πιο έντονη γεύση. Στην πραγματικότητα, ένας εσπρέσο έχει περίπου 60-80 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ (φίλτρου) μπορεί να φτάσει τα 100-150 mg. Η αλήθεια είναι πως απλώς έχει συγκεντρωμένη όλη τη γεύση του σε ένα μικρό φλιτζάνι. 

Ο freddo cappuccino είναι ελληνική επινόηση

Αλήθεια. Ο freddo cappuccino και ο freddo espresso δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι η απάντησή μας στην ανάγκη να απολαμβάνουμε καφέ ακόμα και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το είδος καφέ έχει γίνει τόσο διάσημο τα τελευταία χρόνια – είναι η τέλεια ισορροπία δροσιάς και καφεΐνης.

Ο ελληνικός καφές είναι ο ίδιος με τον τούρκικο

Εδώ έχουμε μια γκρίζα ζώνη. Τεχνικά, ο ελληνικός και ο τούρκικος παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο – αλέθονται σε πολύ λεπτή μορφή και βράζονται σε μπρίκι με νερό. Όμως, οι μικρές διαφορές στο ψήσιμο και στην προετοιμασία κάνουν τον ελληνικό καφέ μοναδικό. Άσε που ο ελληνικός έχει τη δική του τελετουργία – πού αλλού συνδυάζεται τόσο τέλεια με κουλουράκια για συζητήσεις μέχρι τελικής πτώσης; Επίσης, μιλάμε για έναν καφέ με ιστορία που κρατά αιώνες. Μάλιστα, κάποτε θεωρούνταν τόσο σπουδαίος που σου διάβαζαν το φλιτζάνι και σου έλεγαν τη μοίρα. Οπότε, το να πίνεις τον ελληνικό καφέ σου αργά και να απολαμβάνεις κάθε γουλιά του είναι πραγματική τέχνη.

Ο φραπές εφευρέθηκε καταλάθος

100% αλήθεια. Ο φραπές δημιουργήθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας τύπος δεν βρήκε ζεστό νερό και είπε «δεν πειράζει, θα χρησιμοποιήσω κρύο». Και κάπως έτσι γεννήθηκε το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς θανάσιμα (δεν υπάρχει ενδιάμεση οδός).

Ο ντεκαφεϊνέ δεν έχει καθόλου καφεΐνη

Ψέμα. Αν και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, δεν είναι εντελώς άνευ. Συνήθως έχει περίπου 2-5 mg ανά φλιτζάνι. Δεν είναι πολύ, αλλά αν πίνεις 4-5 φλιτζάνια, μπορείς να καταλάβεις ότι συσσωρεύεται.

Είναι καλύτερος χωρίς ζάχαρη

Αλήθεια. Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ο καφές με γάλα προκαλεί προβλήματα στο στομάχι

Εξαρτάται. Αν είσαι lactose intolerant, τότε ναι, το γάλα μπορεί να δημιουργήσει θέματα. Ωστόσο, για τους περισσότερους το γάλα απλώς αλλάζει τη γεύση και την υφή του καφέ, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Άσε που υπάρχουν τόσες εναλλακτικές γάλακτος (αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας), που μπορείς να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

Αν πιεις πολύ καφέ, δεν θα κοιμηθείς ποτέ

Μισή αλήθεια. Εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικός είσαι στην καφεΐνη. Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά μας για 5-6 ώρες, οπότε αν πίνεις καφέ το απόγευμα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Αν όμως είσαι από εκείνους που μπορούν να κοιμηθούν σαν πουλάκι ακόμα και μετά από έναν διπλό espressο στις 9 το βράδυ, τότε όλα καλά κι εμείς σε θαυμάζουμε και σε ζηλεύουμε ταυτόχρονα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ