Πράσα και πατάτες: Ένας συνδυασμός που δίνει νόστιμα, εύκολα και χορταστικά φαγητά

Ο χειμωνιάτικος Παράδεισος είναι στρωμένος με πράσα και πατάτες! Facebook Twitter
Πανέμορφη και πεντανόστιμη, η ανοιχτή αυτή τάρτα θα γίνει φέτος τον χειμώνα η αγαπημένη σας.
0

Μπορεί το καλοκαίρι να αποζητάς αρώματα βασιλικού και δυόσμου, αέρινα κολοκυθάκια και δροσερές σαλάτες, αλλά με τα πρώτα κρύα θες να χορτάσεις με στιβαρό φαγητό, ήτοι όσπρια, κρέας και πατάτες. Προσωπικά, κανένα άλλο υλικό δεν με χορταίνει τον χειμώνα όπως οι πατάτες, και μάλιστα αριστουργηματικά παντρεμένες με το εποχικό πράσο. Νεαρούλι καθώς είναι ακόμα τώρα το φθινόπωρο, είναι πιο τρυφερό και λιγότερο αψύ.

Ο συνδυασμός πράσου-πατάτας σε βελουτέ σούπα, τάρτα, πίτα ή galette αλλά και σε ευφάνταστα γκρατέν ή σάντουιτς είναι αχτύπητος: οι πατάτες γλυκαίνουν την αψιά γεύση του πράσου, αφήνοντας το τυρί της επιλογής μας να είναι το «τελευταίο χαρτί» σε χορτοφαγικά, απλά, εύκολα και χορταστικά φαγητά.

Ο καθένας στρώνει το τραπέζι του με τα μέσα που διαθέτει και ανάλογα με το πόσο θέλει να γλεντήσει το φαγητό του, τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

Ναι, αλλά ποια πατάτα;
Όλες οι πατάτες είναι «σπούντα». Άλλες πιο αμυλώδεις, άλλες ιδανικές για τηγανητές. Στις βιολογικές αγορές προτιμώ να αγοράζω τις λευκές (τις πατάτες που εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα ο Καποδίστριας και καλλιέργησαν κατά κόρον όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή η ποικιλία αυτή εξασφάλιζε την απαιτούμενη ποσότητα ώστε να χορτάσουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι). Είναι καλές και για τηγάνι και για φούρνο.

Τις κόκκινες πατάτες τις προτιμώ για πουρέ και τις μικρές μοβ βιτελότ, που η γιαγιά τους είναι αληθινή λατινοαμερικάνα, τις προτιμώ για πλακατζίδικα τσιπς και εφέ στα πιάτα λόγω του χρώματός τους, που το διατηρούν και μετά το βράσιμο (είναι και σούπερ-θρεπτικές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνη). Οι βιολογικές αυτές πατάτες είναι ακριβότερες, αλλά, τολμώ να πω, και νοστιμότερες. Ο καθένας όμως στρώνει το τραπέζι του με τα μέσα που διαθέτει και ανάλογα με το πόσο θέλει να γλεντήσει το φαγητό του, τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Στις συγκεκριμένες συνταγές που ακολουθούν και τα πράσα και οι πατάτες αξίζει να είναι ποιοτικά και νόστιμα, αφού είναι το κυρίαρχο υλικό.

Ο χειμωνιάτικος Παράδεισος είναι στρωμένος με πράσα και πατάτες! Facebook Twitter
Οι βιολογικές αυτές πατάτες είναι ακριβότερες, αλλά, τολμώ να πω, και νοστιμότερες.

Ναι, αλλά το πράσο μού πέφτει βαρύ.
Πέστε να με φάτε, αλλά ανήκω σε εκείνες τις μαγείρισσες που ξενερίζουν τα πράσα και πολλές φορές και τα κρεμμύδια πριν τα προσθέσουν σε λαδερά, πίτες και ομελέτες. Τι θα πει ξενερίζω; Αντί να τα σοτάρεις με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, θα βάλεις τα ψιλοκομμένα πράσα ή τα κρεμμύδια σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με 1-2 δάχτυλα νερό και λίγο αλατάκι και θα τα αφήσεις να βράσουν για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν και να στεγνώσει ο πάτος του σκεύους. Τότε θα τα προσθέσεις στο ίδιο σκεύος με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και θα συνεχίσεις κανονικά (για λαδερά φαγητά) ή θα τα σουρώσεις/στύψεις (για να τα προσθέσεις σε πίτες κ.λπ.). Ετσι, τα καλοκαιρινά λαδερά αλλά και το επικό χειμωνιάτικο χοιρινό πρασοσέλινο και οι πίτες, ιδίως οι κις, γίνονται πιο ελαφριά, πιο υγιεινά και η αψάδα μειώνεται, εξασφαλίζοντας ελαφρύτερο στομάχι.

Και ποιο τυρί;
Μέτρια αλατισμένες γραβιέρες από τη Νάξο και την Τήνο, καλαθάκι Λήμνου (ξαδελφάκι της φέτας), πικάντικο συριανό Σαν Μιχάλη αλλά και ιταλικό Τaleggio, γαλλικό ροκφόρ και ιταλική γκοργκοντζόλα, όλα ταιριάζουν στις πίτες, τις κις και τις galettes, ανάλογα με το τι μας αρέσει. Τριμμένα στο χονδρό του τρίφτη μας, σε λεπτές φέτες ή μικρά κομμάτια, προσθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο φαγητό μας και ισορροπούν τη γλύκα των σωστά μαγειρεμένων πράσων.

Η κλασική γαλλική σούπα Potage Parmentier

(σαν τη διάσημη Vichyssoise, αλλά χωρίς την κρέμα)

Ο χειμωνιάτικος παράδεισος είναι στρωμένος με πράσα και πατάτες! Facebook Twitter

Υλικά
30 γρ. βούτυρο
2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
2 πατάτες μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια
3 φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου
1 φλ. τσαγιού ζεστό γάλα ολόπαχο
Λίγο επιπλέον βούτυρο
Αλάτι και λευκό πιπέρι
Κρουτόν, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ξενερίζουμε τα πράσα σε κατσαρόλα όπως περιγράψαμε πιο πάνω.

Μόλις στεγνώσουν από τα νερά τους, προσθέτουμε το βούτυρο και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσουν, χωρίς όμως να ροδίσουν.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό και τις πατάτες.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα και το επιπλέον βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια.

Με ένα μπλέντερ χειρός ή λίγο-λίγο σε μπλέντερ (προσοχή: το μείγμα μπορεί να τινάξει το καπάκι, αν είναι καυτό!) ομογενοποιούμε όλο το μείγμα, δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και σερβίρουμε με τα κρουτόν, ή λίγο σχοινόπρασο, ή μαϊντανό.

Galette με πατάτες και πράσα

Πανέμορφη και πεντανόστιμη, η ανοιχτή αυτή τάρτα θα γίνει φέτος τον χειμώνα η αγαπημένη σας.

Ο χειμωνιάτικος Παράδεισος είναι στρωμένος με πράσα και πατάτες! Facebook Twitter

Υλικά για τη ζύμη
140 γρ. αλεύρι
140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (χρησιμοποιήσαμε τα βιολογικά αλεύρια της Biofarma)
170 γρ. φρέσκο ανάλατο αγελαδινό βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
1 αυγό χτυπημένο

Υλικά για τη γέμιση
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μεγάλα πράσα (λιγότερο από κιλό, γύρω στα 800 γρ.)
3-4 κ.σούπας κρεμ φρες
Λίγο θυμάρι
400 γρ. κόκκινες ή μοβ πατάτες ή και γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
250 γρ. πικάντικη και βουτυράτη γραβιέρα κομμένη σε λεπτές φέτες και προαιρετικά λίγο κατσικίσιο τυρί

Για να κάνουμε τη ζύμη:
Ενώνουμε τα δύο αλεύρια και το αλάτι σε βαθιά λεκάνη ή στον επεξεργαστή τροφίμων με τη λεπίδα για ζύμη, τα ανακατεύουμε λίγα δευτερόλεπτα και, χωρίς να σταματήσουμε το μοτέρ, προσθέτουμε το κομμένο βούτυρο (κρύο από το ψυγείο) και σταδιακά 6-7 κ.σ. κρύο νερό μέχρι να δούμε να ενώνονται τα υλικά σε ζύμη. Αν χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας, τρίβουμε το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν άμμος και τότε προσθέτουμε σταδιακά το νερό. Η ζύμη μοσχοβολάει βούτυρο και πρέπει να είναι σφιχτή.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσα και την πιέζουμε να γίνει ένας χοντρός δίσκος. Τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.

Σε ρηχό τηγάνι ή κατσαρόλα ξενερίζουμε τα πράσα, τα σουρώνουμε και τα επιστρέφουμε στο ίδιο σκεύος. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε το θυμάρι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να είναι πολύ μαλακά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τη ζύμη σε έναν μεγάλο δίσκο ή σε σχήμα οβάλ, τη μεταφέρουμε σε χαρτί ψησίματος και την ακουμπάμε με το χαρτί στο ταψί.

Ανακατεύουμε τα πράσα με την κρεμ φρες και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και την καλύπτουμε με τις πατάτες, αφήνοντας ένα περιθώριο στις άκρες 3 εκατοστά για να διπλώσουμε την galette, δίνοντάς της το χαρακτηριστικό σχήμα.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα πράσα, τις φέτες γραβιέρας και, αν επιλέξουμε, και λίγο κατσικίσιο τυρί σε μικρά κομμάτια. Επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία άλλη μία φορά (πατάτες, πράσα, τυρί) και τέλος διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης ώστε να «ασφαλίσει» τα λαχανικά. Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η galette και η γέμιση να είναι μαλακιά όταν την τρυπάμε με ένα πιρούνι.

Ο χειμωνιάτικος Παράδεισος είναι στρωμένος με πράσα και πατάτες! Facebook Twitter
Πέστε να με φάτε, αλλά ανήκω σε εκείνες τις μαγείρισσες που ξενερίζουν τα πράσα και πολλές φορές και τα κρεμμύδια πριν τα προσθέσουν σε λαδερά, πίτες και ομελέτες.

Δανέζικο open σάντουιτς

Με προζυμένιο ψωμί, καραμελωμένα πράσα, ψυχεδελικές μοβ πατάτες και γκοργκοντζόλα (εντάξει, το τερματίσαμε;)

Υλικά
Aγοράστε το πιο απίθανο προζυμένιο ψωμί και κόψτε δύο χοντρές φέτες (για κάθε άτομο)
2 πράσα
4 baby μοβ πατάτες βρασμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
Λίγο βούτυρο
50 γρ. ιταλική γκοργκοντζόλα (αν δεν σας αρέσουν τα μπλέ τυριά τύπου ροκφόρ, αγοράστε εγγλέζικο τσένταρ ή μια νόστιμη γραβιέρα ελαφρά παλαιωμένη, όπως αυτή του Ιδρύματος Τοσίτσα)
Ελάχιστο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας πικάντικη μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλύντε καλά τα πράσα, αφαιρώντας το σκληρό πράσινο μέρος μέχρι εκεί που το λαχανικό χλωμαίνει ελαφρώς. Αφαιρέστε το εξωτερικό φύλλο από κάθε πράσο και, χαράζοντάς τα κάθετα, αφαιρέστε κάθε ίχνος χώματος που τρυπώνει κατά μήκος των φύλλων, ιδίως στην κορυφή.

Ψιλοκόψτε και ξενερίστε τα με τα νερά του πλυσίματος για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ρηχό τηγάνι.

Προσθέστε στο ίδιο τηγάνι το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι, το θυμάρι και σοτάρετε τα πράσα και τις βρασμένες πατάτες μέχρι να ροδίσουν.

Ανάψτε στο φουλ το γκριλ του φούρνου σας.

Απλώστε τη μουστάρδα στις φέτες του ψωμιού και ακουμπήστε τα μελωμένα πράσα και τις πατάτες.

Πασπαλίστε γενναιόδωρα με το τυρί της επιλογής σας και ψήστε μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.

Σερβίρουμε αμέσως με μια πράσινη σαλάτα δίπλα (φύλλα σαλάτας, σταφύλια ποικιλίας φράουλα, ρόδι, ξηρό σύκο, αντίβ, ρόκα και άλλα δροσιστικά χειμωνιάτικα σαλατικά με μια ξινούτσικη βινεγκρέτ) και ένα ωραίο Αγιωργίτικο κρασί δίπλα.

(Καλό χειμώνα είπαμε;)

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σέλινο, σελινόριζα και σέλερι προσθέτουν νοστιμιά σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά

Γεύση / Σέλινο, σελινόριζα και σέλερι προσθέτουν νοστιμιά σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά

Τα τρία «σελ» της κουζίνας είναι τρία θρεπτικά αρωματικά λαχανικά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, με μόνο κοινό παρονομαστή τη χαρακτηριστική φυτική γεύση τους, που προσθέτει άρωμα και μια ψευδαίσθηση αλατιού στο κάθε φαγητό.
TWOMINUTES ANGIE
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα

Γεύση / Στο Παλαιό Φάληρο ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα

Ο Νικόλας Αντωνόπουλος έφτιαξε αυτοσχέδιες γάστρες για να ετοιμάζει καθημερινά παραδοσιακές συνταγές από τα σπίτια των Τρικάλων και του νησιού του, που τρώγονται στο χέρι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT