Στα Καλά Καθούμενα: Τίμια ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο απ’ το βαρέλι

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Ο κατάλογος, με πολλές επιλογές που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Στα Καλά Καθούμενα δεν βρεθήκαμε έτσι τυχαία. Στη σπάνια περίπτωση που ίσως σε βγάλει έτσι, τυχαία, ο δρόμος σε μια ανηφορική γειτονιά του Κερατσινίου, και αν σε γοητεύσει αυτή η πολύχρωμη αυλή με τον διάκοσμο κουτουκιού περασμένων δεκαετιών, τα μωσαϊκά και τα στοιβαγμένα ξύλινα κρασοβάρελα που δεν είναι για το εφέ, το λογικό είναι να θες να μείνεις.

Αλλά, αν δεν έχεις κάνει ήδη κράτηση και αν είναι καθημερινή, η δουλειά σου θα είναι κομματάκι δύσκολη. Και όταν ένα μαγαζί εστίασης βρίσκεται σε ένα άγνωστο για τους πολλούς σημείο, που δεν είναι προορισμός, ή περατζάδα, ή η «νέα γειτονιά της πόλης στην οποία μαζεύονται όλοι» κ.λπ. κ.λπ., ωστόσο καταφέρνει να είναι συνέχεια γεμάτο, με τους ντόπιους να το αγκαλιάζουν και τους υπόλοιπους να έρχονται από κάθε γωνιά της Αττικής για να απολαύσουν τα πιάτα του, αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία.

Οι μυρωδιές που βγαίνουν απ’ την κουζίνα προμηνύουν κάτι καλό. Το σάουντρακ, ελληνική μουσική, έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα, σε τέλεια, για τα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, ένταση, ευνοεί το κουβεντολόι.

Δεν μπορείς να μη δοκιμάσεις το λευκό χύμα κράσι από τα βαρέλια που βλέπεις γύρω γύρω, πάνω από τα περισσότερα τραπέζια της σάλας, ένα στοιχείο που συνδέει τα Καλά Καθούμενα με το παρελθόν τους, αφού μέχρι πριν από τριάντα χρόνια ήταν το οινοπωλείο της οικογένειας Κελαδίτη, που είναι και οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες.

Ο κατάλογος έχει πολλές επιλογές, τόσες που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Όλα συνθέτουν μια ατμόσφαιρα χαλαρή και παρεΐστικη, έτσι που η ώρα να δοκιμάσουμε το πιο σημαντικό, το φαγητό, έρχεται χωρίς να το καταλάβουμε.

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
To κουτούκι καταφέρνει να είναι συνέχεια γεμάτο, με τους ντόπιους να το αγκαλιάζουν και τους υπόλοιπους να έρχονται από κάθε γωνιά της Αττικής για να απολαύσουν τα πιάτα του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πρώτα ήρθε το ψωμί, ζεστό και ψημένο στα κάρβουνα, όπως όλα τα ψητά του μαγαζιού. Οι σαλάτες, γενναιόδωρες και φρεσκοκομμένες. Από τις χειροποίητες αλοιφές, πήραμε την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, πικάντικη, καπνιστή και πολύ πολύ νόστιμη. 

Συνεχίσαμε με τα ορεκτικά: πατάτες με αυγά, μελιτζάνα και σουτζούκι, ένας συνδυασμός πάντα νόστιμος, που όμως εδώ ξεχωρίζει χάρη στα προσεγμένα και επιλεγμένα υλικά, τα οποία, όπως όλες οι πρώτες ύλες στα Καλά Καθούμενα, έρχονται από παραγωγούς απ' όλη τη χώρα, που τους δένει με την επιχείρηση ένας δεσμός εμπιστοσύνης δεκαετιών. Κάπου εδώ δοκιμάσαμε ίσως το αγαπημένο μου πιάτο της βραδιάς, το φρυγαδέλι με λεμόνι στα κάρβουνα.

Αν δεν ξέρεις τι είναι το φρυγαδέλι, απορώ. Αν ξέρεις και δεν έχεις δοκιμάσει, απορώ εις διπλούν, αν και δεν είναι εύκολο να βρεις καλό φρυγαδέλι (aka συκωτάκια τυλιγμένα με μπόλια) στην Αθήνα. Η τελευταία φορά που έφαγα τόσο καλό φρυγαδέλι ήταν σε ένα roadtrip με τον πατέρα μου στα πάτρια εδάφη, την Ήπειρο. Και όλοι ξέρουμε για τους ψήστες και τα κρεατικά της Ηπείρου, ας μην επεκταθώ. Ήπειρος - Κερατσίνι, σημειώσατε Χ.

Από τη σχάρα, βέβαια, δεν είχαμε τελειώσει. Ήρθαν στο τραπέζι λεπτοκομμένα, ζουμερά και ταυτόχρονα ξεροψημένα παϊδάκια προβατίνας. Αν και εγώ προτιμώ το κατσίκι σε τέτοιες περιπτώσεις, τελικά το μυστικό είναι στην ποιότητα και στο ψήσιμο, αφού τα τίμησα δεόντως. Τέλος, δοκιμάσαμε αυτά που μας είπαν πως από τα κυρίως είναι τώρα τελευταία τα highlights και βγαίνουν διαρκώς απ’ την κουζίνα.

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Πατάτες με αυγά, μελιτζάνα και σουτζούκι, ένας συνδυασμός πάντα νόστιμος, αλλά εδώ ξεχωρίζει με τα προσεγμένα και επιλεγμένα υλικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και καταλάβαμε γιατί. Δοκιμάσαμε τις παπαρδέλες με κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα αλλά και το μοσχάρι με άγρια μανιτάρια και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας – πιάτα που τα ξαναπαίρνεις στάνταρ και την επόμενη φορά. 

Για το γλυκό, ο κατάλογος λέει «ό,τι κερνάει το μαγαζί». Το μαγαζί, λοιπόν, κερνάει μια ολόκληρη πιατέλα χειροποίητα γλυκά: σπιτική μπουγάτσα με πλούσια κρέμα, μπισκοτογλυκό με σοκολάτα και καραμέλα, μπακλαβά με φιστίκι και γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Ήταν όλα νόστιμα.

Είναι ωραίο ένα κουτούκι να σε προσέχει ακόμα και στα γλυκά, πράγμα αρκετά σπάνιο. Όχι ότι δεν είναι ωραίος ο χαλβάς ή το μωσαϊκό που φέρνουν οι περισσότεροι, αλλά όταν κάποιος κάνει τη διαφορά, εκτιμάται, ειδικά αν το κάνει και καλά.

Και τώρα ήρθε η ώρα να πούμε για την τσαχπινιά του μαγαζιού, το κρασί: Ζίτσα, Νεμένα, Τύρναβος, χύμα και μπουκάλι. Δεν θα μείνεις παραπονεμένος. Αλλά δεν μπορείς να μη δοκιμάσεις και το λευκό χύμα από τα βαρέλια που βλέπεις γύρω γύρω, πάνω από τα περισσότερα τραπέζια της σάλας, ένα στοιχείο που συνδέει τα Καλά Καθούμενα με το παρελθόν τους, αφού μέχρι πριν από τριάντα χρόνια ήταν το οινοπωλείο της οικογένειας Κελαδίτη, που είναι και οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες.

Δίπλα σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα βρυσάκι για να γεμίζεις μόνος σου την καράφα ξανά και ξανά. Για να είσαι σωστός και εξηγημένος, κάθε φορά που τη γεμίζεις βάζεις μια γραμμή με κιμωλία στον μικρό μαυροπίνακα δίπλα στο βρυσάκι. Και, στην υγειά σου. 

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Σπιτική μπουγάτσα με πλούσια κρέμα, μπισκοτογλυκό με σοκολάτα και καραμέλα, μπακλαβάς με φιστίκι και γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στα Καλά Καθούμενα, Πολυζωίδου 31, Κερατσίνι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM