Στα Καλά Καθούμενα: Τίμια ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο απ’ το βαρέλι

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Ο κατάλογος, με πολλές επιλογές που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Στα Καλά Καθούμενα δεν βρεθήκαμε έτσι τυχαία. Στη σπάνια περίπτωση που ίσως σε βγάλει έτσι, τυχαία, ο δρόμος σε μια ανηφορική γειτονιά του Κερατσινίου, και αν σε γοητεύσει αυτή η πολύχρωμη αυλή με τον διάκοσμο κουτουκιού περασμένων δεκαετιών, τα μωσαϊκά και τα στοιβαγμένα ξύλινα κρασοβάρελα που δεν είναι για το εφέ, το λογικό είναι να θες να μείνεις.

Αλλά, αν δεν έχεις κάνει ήδη κράτηση και αν είναι καθημερινή, η δουλειά σου θα είναι κομματάκι δύσκολη. Και όταν ένα μαγαζί εστίασης βρίσκεται σε ένα άγνωστο για τους πολλούς σημείο, που δεν είναι προορισμός, ή περατζάδα, ή η «νέα γειτονιά της πόλης στην οποία μαζεύονται όλοι» κ.λπ. κ.λπ., ωστόσο καταφέρνει να είναι συνέχεια γεμάτο, με τους ντόπιους να το αγκαλιάζουν και τους υπόλοιπους να έρχονται από κάθε γωνιά της Αττικής για να απολαύσουν τα πιάτα του, αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία.

Οι μυρωδιές που βγαίνουν απ’ την κουζίνα προμηνύουν κάτι καλό. Το σάουντρακ, ελληνική μουσική, έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα, σε τέλεια, για τα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, ένταση, ευνοεί το κουβεντολόι.

Δεν μπορείς να μη δοκιμάσεις το λευκό χύμα κράσι από τα βαρέλια που βλέπεις γύρω γύρω, πάνω από τα περισσότερα τραπέζια της σάλας, ένα στοιχείο που συνδέει τα Καλά Καθούμενα με το παρελθόν τους, αφού μέχρι πριν από τριάντα χρόνια ήταν το οινοπωλείο της οικογένειας Κελαδίτη, που είναι και οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες.

Ο κατάλογος έχει πολλές επιλογές, τόσες που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Όλα συνθέτουν μια ατμόσφαιρα χαλαρή και παρεΐστικη, έτσι που η ώρα να δοκιμάσουμε το πιο σημαντικό, το φαγητό, έρχεται χωρίς να το καταλάβουμε.

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
To κουτούκι καταφέρνει να είναι συνέχεια γεμάτο, με τους ντόπιους να το αγκαλιάζουν και τους υπόλοιπους να έρχονται από κάθε γωνιά της Αττικής για να απολαύσουν τα πιάτα του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πρώτα ήρθε το ψωμί, ζεστό και ψημένο στα κάρβουνα, όπως όλα τα ψητά του μαγαζιού. Οι σαλάτες, γενναιόδωρες και φρεσκοκομμένες. Από τις χειροποίητες αλοιφές, πήραμε την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, πικάντικη, καπνιστή και πολύ πολύ νόστιμη. 

Συνεχίσαμε με τα ορεκτικά: πατάτες με αυγά, μελιτζάνα και σουτζούκι, ένας συνδυασμός πάντα νόστιμος, που όμως εδώ ξεχωρίζει χάρη στα προσεγμένα και επιλεγμένα υλικά, τα οποία, όπως όλες οι πρώτες ύλες στα Καλά Καθούμενα, έρχονται από παραγωγούς απ' όλη τη χώρα, που τους δένει με την επιχείρηση ένας δεσμός εμπιστοσύνης δεκαετιών. Κάπου εδώ δοκιμάσαμε ίσως το αγαπημένο μου πιάτο της βραδιάς, το φρυγαδέλι με λεμόνι στα κάρβουνα.

Αν δεν ξέρεις τι είναι το φρυγαδέλι, απορώ. Αν ξέρεις και δεν έχεις δοκιμάσει, απορώ εις διπλούν, αν και δεν είναι εύκολο να βρεις καλό φρυγαδέλι (aka συκωτάκια τυλιγμένα με μπόλια) στην Αθήνα. Η τελευταία φορά που έφαγα τόσο καλό φρυγαδέλι ήταν σε ένα roadtrip με τον πατέρα μου στα πάτρια εδάφη, την Ήπειρο. Και όλοι ξέρουμε για τους ψήστες και τα κρεατικά της Ηπείρου, ας μην επεκταθώ. Ήπειρος - Κερατσίνι, σημειώσατε Χ.

Από τη σχάρα, βέβαια, δεν είχαμε τελειώσει. Ήρθαν στο τραπέζι λεπτοκομμένα, ζουμερά και ταυτόχρονα ξεροψημένα παϊδάκια προβατίνας. Αν και εγώ προτιμώ το κατσίκι σε τέτοιες περιπτώσεις, τελικά το μυστικό είναι στην ποιότητα και στο ψήσιμο, αφού τα τίμησα δεόντως. Τέλος, δοκιμάσαμε αυτά που μας είπαν πως από τα κυρίως είναι τώρα τελευταία τα highlights και βγαίνουν διαρκώς απ’ την κουζίνα.

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Πατάτες με αυγά, μελιτζάνα και σουτζούκι, ένας συνδυασμός πάντα νόστιμος, αλλά εδώ ξεχωρίζει με τα προσεγμένα και επιλεγμένα υλικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και καταλάβαμε γιατί. Δοκιμάσαμε τις παπαρδέλες με κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα αλλά και το μοσχάρι με άγρια μανιτάρια και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας – πιάτα που τα ξαναπαίρνεις στάνταρ και την επόμενη φορά. 

Για το γλυκό, ο κατάλογος λέει «ό,τι κερνάει το μαγαζί». Το μαγαζί, λοιπόν, κερνάει μια ολόκληρη πιατέλα χειροποίητα γλυκά: σπιτική μπουγάτσα με πλούσια κρέμα, μπισκοτογλυκό με σοκολάτα και καραμέλα, μπακλαβά με φιστίκι και γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Ήταν όλα νόστιμα.

Είναι ωραίο ένα κουτούκι να σε προσέχει ακόμα και στα γλυκά, πράγμα αρκετά σπάνιο. Όχι ότι δεν είναι ωραίος ο χαλβάς ή το μωσαϊκό που φέρνουν οι περισσότεροι, αλλά όταν κάποιος κάνει τη διαφορά, εκτιμάται, ειδικά αν το κάνει και καλά.

Και τώρα ήρθε η ώρα να πούμε για την τσαχπινιά του μαγαζιού, το κρασί: Ζίτσα, Νεμένα, Τύρναβος, χύμα και μπουκάλι. Δεν θα μείνεις παραπονεμένος. Αλλά δεν μπορείς να μη δοκιμάσεις και το λευκό χύμα από τα βαρέλια που βλέπεις γύρω γύρω, πάνω από τα περισσότερα τραπέζια της σάλας, ένα στοιχείο που συνδέει τα Καλά Καθούμενα με το παρελθόν τους, αφού μέχρι πριν από τριάντα χρόνια ήταν το οινοπωλείο της οικογένειας Κελαδίτη, που είναι και οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες.

Δίπλα σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα βρυσάκι για να γεμίζεις μόνος σου την καράφα ξανά και ξανά. Για να είσαι σωστός και εξηγημένος, κάθε φορά που τη γεμίζεις βάζεις μια γραμμή με κιμωλία στον μικρό μαυροπίνακα δίπλα στο βρυσάκι. Και, στην υγειά σου. 

Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Σπιτική μπουγάτσα με πλούσια κρέμα, μπισκοτογλυκό με σοκολάτα και καραμέλα, μπακλαβάς με φιστίκι και γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στα Καλά Καθούμενα: Νόστιμη ελληνική κουζίνα και κρασί που ρέει άφθονο κατευθείαν απ’ το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στα Καλά Καθούμενα, Πολυζωίδου 31, Κερατσίνι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ