Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του οικογενειακού μαγαζιού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

O κόσμος που ψωνίζει στις δύο τα ξημερώματα στα Μαναβάκια στο Παγκράτι, στη γωνία της Φιλολάου με Αστερόπης, είναι κυρίως νεαρός, Αθηναίοι και τουρίστες. Η Κατερίνα, που ψωνίζει ροδάκινα, μας λέει ότι είναι η καλύτερη ώρα για ψώνια, μετά την έξοδο, γιατί δεν έχει πουθενά ουρές, επικρατεί παντού η ασυνήθιστη για μεγαλούπολη ηρεμία και το προσωπικό είναι πιο ευγενικό. «Κανείς δεν είναι στην τσίτα που είναι το πρωί ή το μεσημέρι», μας λέει.  

«Τα Μαναβάκια άνοιξαν το 1997 και είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί και τη νύχτα, με σκοπό να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που σχολάει πιο αργά από τη δουλειά του», λέει, «για να έχουν αυτή την ευκολία, να μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή ό,τι τους λείπει. Δεν κλείνουμε ποτέ, ούτε Κυριακές, ούτε αργίες, είμαστε ανοιχτά 365 μέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο. Υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να μαγειρέψουν νωρίς το πρωί και, επειδή δουλεύουν όλοι μέχρι αργά, έρχονται να ψωνίσουν μετά τις 10 και τις 11 το βράδυ. Έχουμε πολύ τέτοιο κόσμο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, έρχεται πολύς κόσμος τη νύχτα να ψωνίσει, έχουμε αρκετή κίνηση. Γενικά, ο κόσμος που έρχεται τη νύχτα είναι ο ίδιος που έρχεται και το πρωί. 

Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Tη νύχτα έχουμε πιο πολλούς ταξιτζήδες που τελειώνουν τη βάρδια αλλά και ανθρώπους από άλλες περιοχές, μακρινές, που τους λείπει κάτι και ψάχνουν να βρουν μαγαζί είναι ανοιχτό. Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο μαγαζί μπορεί να βρει κανείς τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά από μικρούς παραγωγούς. Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε, έχουμε τυροκομικά, γάλατα, τυριά, γιαούρτια, είδη κάβας, αλλαντικά, αναψυκτικά, είδη μπακαλικής, σάλτσες, ρύζια, παγωτά. Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Τα πιο πολλά που αγοράζουν είναι φρούτα, καρπούζια, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα. Τον τελευταίο καιρό έρχεται και πολύς ξένος κόσμος, πάρα πολύς, πάλι τη νύχτα. Στην καραντίνα το μαγαζί είχε τον περισσότερο κόσμο. Ήταν πιο χαλαρά, έβγαιναν για ψώνια τη νύχτα και ψώνιζαν και μεγαλύτερες ποσότητες. Γενικά, δεν έχει αλλάξει ο αριθμός όσων έρχονται αυτές τις ώρες. Αυτό που γίνεται στο Παγκράτι τη μέρα δεν την επηρεάζει τη νύχτα. Με τον καιρό έχει λίγο παραπάνω κόσμο επειδή μαθαίνει ο κόσμος από το ίντερνετ ότι είναι 24ωρο. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα, αλλά όχι τη νύχτα, πάω λαχαναγορά το πρωί και είμαι εδώ από τις 11 μέχρι αργά το απόγευμα…».

Τα Μαναβάκια, Φιλολάου 17, Παγκράτι

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

Γεύση / Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

«Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει»: Το μανάβικο της Γεωργίας Τσουπάκη παρακολουθεί 50 χρόνια τώρα τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που αλλάζουν άρδην λόγω της τηλεόρασης
M. HULOT
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ