Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του οικογενειακού μαγαζιού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

O κόσμος που ψωνίζει στις δύο τα ξημερώματα στα Μαναβάκια στο Παγκράτι, στη γωνία της Φιλολάου με Αστερόπης, είναι κυρίως νεαρός, Αθηναίοι και τουρίστες. Η Κατερίνα, που ψωνίζει ροδάκινα, μας λέει ότι είναι η καλύτερη ώρα για ψώνια, μετά την έξοδο, γιατί δεν έχει πουθενά ουρές, επικρατεί παντού η ασυνήθιστη για μεγαλούπολη ηρεμία και το προσωπικό είναι πιο ευγενικό. «Κανείς δεν είναι στην τσίτα που είναι το πρωί ή το μεσημέρι», μας λέει.  

«Τα Μαναβάκια άνοιξαν το 1997 και είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί και τη νύχτα, με σκοπό να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που σχολάει πιο αργά από τη δουλειά του», λέει, «για να έχουν αυτή την ευκολία, να μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή ό,τι τους λείπει. Δεν κλείνουμε ποτέ, ούτε Κυριακές, ούτε αργίες, είμαστε ανοιχτά 365 μέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο. Υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να μαγειρέψουν νωρίς το πρωί και, επειδή δουλεύουν όλοι μέχρι αργά, έρχονται να ψωνίσουν μετά τις 10 και τις 11 το βράδυ. Έχουμε πολύ τέτοιο κόσμο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, έρχεται πολύς κόσμος τη νύχτα να ψωνίσει, έχουμε αρκετή κίνηση. Γενικά, ο κόσμος που έρχεται τη νύχτα είναι ο ίδιος που έρχεται και το πρωί. 

Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Tη νύχτα έχουμε πιο πολλούς ταξιτζήδες που τελειώνουν τη βάρδια αλλά και ανθρώπους από άλλες περιοχές, μακρινές, που τους λείπει κάτι και ψάχνουν να βρουν μαγαζί είναι ανοιχτό. Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο μαγαζί μπορεί να βρει κανείς τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά από μικρούς παραγωγούς. Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε, έχουμε τυροκομικά, γάλατα, τυριά, γιαούρτια, είδη κάβας, αλλαντικά, αναψυκτικά, είδη μπακαλικής, σάλτσες, ρύζια, παγωτά. Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Τα πιο πολλά που αγοράζουν είναι φρούτα, καρπούζια, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα. Τον τελευταίο καιρό έρχεται και πολύς ξένος κόσμος, πάρα πολύς, πάλι τη νύχτα. Στην καραντίνα το μαγαζί είχε τον περισσότερο κόσμο. Ήταν πιο χαλαρά, έβγαιναν για ψώνια τη νύχτα και ψώνιζαν και μεγαλύτερες ποσότητες. Γενικά, δεν έχει αλλάξει ο αριθμός όσων έρχονται αυτές τις ώρες. Αυτό που γίνεται στο Παγκράτι τη μέρα δεν την επηρεάζει τη νύχτα. Με τον καιρό έχει λίγο παραπάνω κόσμο επειδή μαθαίνει ο κόσμος από το ίντερνετ ότι είναι 24ωρο. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα, αλλά όχι τη νύχτα, πάω λαχαναγορά το πρωί και είμαι εδώ από τις 11 μέχρι αργά το απόγευμα…».

Τα Μαναβάκια, Φιλολάου 17, Παγκράτι

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

Γεύση / Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

«Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει»: Το μανάβικο της Γεωργίας Τσουπάκη παρακολουθεί 50 χρόνια τώρα τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που αλλάζουν άρδην λόγω της τηλεόρασης
M. HULOT
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ