Στo αρχαιότερο φαστφουντάδικο του κόσμου

Facebook Twitter
1

Πριν από μερικούς μήνες έγραψα για το παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου, αλλά έπεσα έξω κατά πολλούς αιώνες.

Πριν από δύο χρόνια εμφανίστηκε στο κοινό μετά από ανασκαφές το παλιότερο εστιατόριο – ή θα έλεγα, η αρχαιότερη παμπ της Ευρώπης, το thermopolium (η παμπ) του Vetutius Placidus, στην Πομπηία.

 

Στην Πομπηία μόνο λίγα σπίτια είχαν κουζίνες οπότε οι κάτοικοι και οι περαστικοί (αφού ήταν πόλη με ανεπτυγμένο εμπορική δραστηριότητα) έτρωγαν έξω καθημερινά, κάτι που ήταν συνυφασμένο με τη ζωή της πόλης. Στις καθημερινές εξόδους οι κάτοικοι έπαιζαν παιχνίδια, μιλούσαν για δουλειές, συζητούσαν για πολιτικά ή απλώς διασκέδαζαν. Υπήρχαν κάπου 60 τέτοια μαγαζιά που προσέφεραν φαγητό και κρασί, για να φαγωθεί επί τόπου στον πάγκο, ή έξω στην αυλή (οι ανασκαφές δείχνουν ότι εκεί υπήρχε μια πέργκολα, κήπος με μυρωδικά και κληματαριά), ή σε πακέτο για το σπίτι, ή ακόμα σε διακοσμημένες αίθουσες για μεγαλύτερες παρέες.

Ο πάγκος με τα φαγητά

Τα περισσότερα μαγαζιά τέτοιου είδους είχαν έναν πάγκο σε σχήμα L, όπως και σήμερα, και σέρβιραν φαγητό και κρασί, ζεστό ή κρύο. Ο ιδιοκτήτης έμενε στο ίδιο κτίσμα με μία πόρτα που επικοινωνούσε εσωτερικά και μία που έβγαινε σε ένα κάθετο στενό.

Αναπαράσταση της αίθουσας για μεγαλύτερες παρέες


Εικονογράφηση της ιδιωτικής αίθουσας

Στα βαθουλώματα του μαρμάρινου πάγκου έμπαιναν δοχεία με τα φαγητά της ημέρας (ή αποξηραμένα φρούτα και καρποί). Ο πελάτης διάλεγε το φαγητό του (ένα δημοφιλές σνακ ήταν ρικότα με μέλι) και πλήρωνε στο τέλος του πάγκου και τα λεφτά έμπαιναν στο ταμείο, δηλαδή σε ένα βάζο. Στη συγκεκριμένη παμπ βρέθηκε δοχείο με 585 νομίσματα, που μάλλον ήταν οι εισπράξεις δύο ημερών μέχρι το ηφαίστειο σκεπάσει τα πάντα.

Η ομοιότητα της λειτουργίας με τα σημερινά φαστ φουντ είναι εκπληκτική. Η Πομπηία μοιάζει να είναι μια μοντέρνα πόλη που θάφτηκε από στάχτη στις 24 Αυγούστου του 79. H πρώτη αλυσίδα φαστ φουντ της σύγχρονης εποχής θεωρείται το White Castle, το οποίο άνοιξε το 1921 στο Κάνσας των ΗΠΑ και σέρβιρε μικρά χάμπουργκερ (sliders) για 5 σεντς έκαστο.

Το Νούμερο 4 White Castle

To εσωτερικό του πρώτου White Castle

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Υπήρχαν και διαφημίσεις για τα ανάλογα εστιατόρια. Ενδιαφέρον άρθρο και ενδιαφέρον σχόλιο από τη Βάσω Π.!http://blogs.ubc.ca/etec540sept10/2010/11/29/the-evolution-of-advertising-from-papyrus-to-youtube/