Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
0
Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Ελληνική σαλάτα του Βαρούλκο.

Τον Λευτέρη Λαζάρου τον γνωρίζω πολλά χρόνια, από το πρώτο Βαρούλκο στην οδό Διστόμου στον Πειραιά – όλον αυτό τον καιρό ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει το φαγητό του. Πέρα από τα ευφάνταστα πιάτα του, αυτό που χαίρομαι στη σχέση μου με τον Λευτέρη είναι το αστείρευτο χιούμορ του. Θυμάμαι πολλές φορές να βρισκόμαστε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και να λέμε αστεία. Μερικές φορές, όταν φεύγω, δεν ξέρω τι θυμάμαι περισσότερο, τα πιάτα, τις γεύσεις ή τα ανέκδοτα. Αυτή η πλευρά του χαρακτήρα του τον κάνει και εξαιρετικό δάσκαλο. Γι' αυτόν το λόγο, όπως μαθαίνω, ετοιμάζει δίπλα στο καινούργιο Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο έναν μεγάλο πολυχώρο όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού. Ο Λευτέρης είναι φιλόξενος οικοδεσπότης. Τον χαζεύω στο μαγαζί του που μιλάει με όλο τον κόσμο, γνωστούς και αγνώστους. Ο χώρος είναι κομψός και η θέα στη θάλασσα και τα ιστιοπλοϊκά μαγική.

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Μίνως Ζαφειρόπουλος

Τα μεσημέρια ο Λευτέρης έχει επιλέξει να προσφέρει χαλαρή ψαροφαγία. Μεζέδες για τσιμπολόγημα συνοδεία τσίπουρου ή ούζου, όπως ακριβώς ευχαριστιέται να κάνει και ο ίδιος με την παρέα του. Η λίστα με τα ελληνικά αποστάγματα είναι ενδιαφέρουσα, όπως και η λίστα κρασιών όπου μπορείς να βρεις πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Και αφού επιλέξεις το ποτό, προχωράς στους μεζέδες. Ξεκινάς με ρεγκοσαλάτα (€4) φτιαγμένη με φιλέτο καπνιστής ρέγκας και σοταρισμένο κρεμμύδι, και με την πρώτη μπουκιά αντιλαμβάνεσαι την παρουσία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και την καλή ισορροπία του λεμονιού. Η λακέρδα (€12) είναι βελούδινη και πολύ της πάει το γλυκό κρεμμύδι και η πινελιά με chives. Το μαριναρισμένο λαυράκι (€11) συνοδεύεται με σταμναγκάθι και είναι γευστικό ποίημα. Περάσαμε και στα ζεστά ορεκτικά με τραγανά ψαράκια, που ο Λευτέρης κάνει τις τσαχπινιές του και τα σερβίρει σε λεπτές φέτες ψωμιού με προζύμι συνοδεία ωραίας μους καπνιστής μελιτζάνας (€11). Εξαιρετική η ψητή σουπιά –σκέτος αφρός– που συνδυάζεται στο πιάτο με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι (€12). Οι γεύσεις ξεδιπλώνονται όμορφα στον ουρανίσκο με επίγευση από το εσπεριδοειδές. Από τα κυρίως, γοητευτικό πιάτο είναι το κριθαράκι με καραβίδα ή γαρίδα, μαγειρεμένο με λημνιό κρασί και ενισχυμένο με μπούκοβο και παρμεζάνα (€14), που χαρίζει πληθωρική γεύση με πινελιές πικάντικες. Αν, πάλι, θέλεις να πάρεις γεύση από κάποιο ψητό ψάρι που ψήνεται με μαεστρία, η τιμή είναι 70 ευρώ το κιλό. Θα κλείσεις γλυκά με κάποιο από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Λευτέρης Λαζάρου ποτέ δεν χάνει τη φρεσκάδα στις μαγειρικές του ιδέες και το Βαρούλκο πάντα κάτι καινούργιο θα έχει να πει. 


☛Βαρούλκο Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ