Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Laika. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO
0

Μεταξύ των λεωφόρων Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών απλώνεται μια περιοχή ανέκαθεν εργατική, κάποτε αποτελούνταν από χυτήρια, σιδηρουργεία και δύσοσμα βυρσοδεψεία. Περιβάλλει τον παλαιότερο βοτανικό κήπο της χώρας, που άρχισε να φυτεύεται το 1835, εξού και το όνομά της.

Εκεί λειτούργησε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα το εργοστάσιο Γεωργιάδη-Σέκερη, σε αυτό οι τεχνίτες ορκίζονταν ότι δεν θα αποκαλύψουν πουθενά και σε κανέναν το μυστικό της κατασκευής βιεννέζικων επίπλων. Προπολεμικά, η περιοχή φιλοξένησε μια επιχείρηση επεξεργασίας μεταξιού, ενώ το 1934 ιδρύθηκε εκεί η πρώτη γαλακτοβιομηχανία της Ελλάδας.

Τη δεκαετία του '60 ο Βοτανικός έγινε το μέρος των μηχανουργών, των φανοποιών και των φαναρτζήδων, εκείνων που ξέρουν από περιελίξεις μοτέρ, μαζί φτιάχτηκε και μια αγορά εργαλείων και όλοι αυτοί δουλεύουν συνεργατικά μέχρι σήμερα. Αυτή η εικόνα της συνοικίας κάτω από τις γραμμές διατηρείται ακόμα, οι τζαμαρίες γράφουν «αλλαγή λαδιών, βουλκανιζατέρ, αντλίες, μπεκ, τουρμπίνες» και άλλα συναφή. Τα γύρω σπίτια είναι διώροφα, το πολύ τριώροφα, ένα νέο ζευγάρι μόλις ανακαίνισε μια παλιά μονοκατοικία, ενώ λίγο πιο πέρα έχει σηκωθεί ένα συγκρότημα lofts πολυτελές – τόσο, που οι περίοικοι αναρωτιούνται αν διαθέτει και πισίνα στην ταράτσα του.

Σε ένα μπαλκόνι, Κορυτσάς και Σερβίων γωνία, θα δείτε παρατημένες μάσκες, προφυλακτήρες, τροπέτα αυτοκινήτων. Αυτή την εικόνα θα αντικρίσετε πίνοντας ρακή από την Παλαιόχωρα Χανίων συνοδεία μεζέδων, γιατί κάτι άλλαξε στην περιοχή.

Τη δεκαετία του '60 ο Βοτανικός έγινε το μέρος των μηχανουργών, των φανοποιών και των φαναρτζήδων, εκείνων που ξέρουν από περιελίξεις μοτέρ, μαζί φτιάχτηκε και μια αγορά εργαλείων και όλοι αυτοί δουλεύουν συνεργατικά μέχρι σήμερα. Αυτή η εικόνα της συνοικίας κάτω από τις γραμμές διατηρείται ακόμα, οι τζαμαρίες γράφουν «αλλαγή λαδιών, βουλκανιζατέρ, αντλίες, μπεκ, τουρμπίνες» και άλλα συναφή.

Όταν η πιάτσα εξόδου μεταξύ Κεραμεικού και Μεταξουργείου είχε καθιερωθεί έτσι που να έχει πολλούς και πολύ τακτικούς επισκέπτες, κάποιοι άρχισαν να αναζητούν τον χώρο τους κάτω από τις γραμμές. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Laika, όταν η Κάτια και η Βερόνικα, που σύχναζαν στο «πάνω χωριό», είδαν ότι στην κάτω πλευρά του μπορούσαν να κάνουν το δικό τους μαγαζί όπως το είχαν φανταστεί, δίχως να έχουν καμία σχέση με την εστίαση. Μαζί με τον Σπύρο, που μπήκε λίγο αργότερα στο μαγαζί, προέρχονται από τον χώρο από Κοινωνικών Επιστημών και των Καλών Τεχνών.

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Η Laika πήρε το όνομά της από το αδέσποτο της Μόσχας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

«Περπατούσαμε στην περιοχή, συναντήσαμε αυτόν τον πεζόδρομο και είπαμε ότι εδώ θα κάνουμε το μαγαζί μας, εκτός του ότι μας άρεσε το σημείο ήταν και οικονομικοί οι λόγοι που το επιλέξαμε». Ο χώρος τους πήρε το όνομά του από το αδέσποτο της Μόσχας, το οποίο, επιβαίνοντας στον τεχνητό δορυφόρο Sputnik 2 το 1957, έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Παράλληλα, όμως, αποτελεί λογοπαίγνιο για την αυθεντική λαϊκότητα της περιοχής. Σε ένα πρώην εργαστήριο οδοντοτεχνικών υλικών και μετέπειτα φαναρτζίδικο οι τρεις τους δημιούργησαν ένα σκηνικό που θυμίζει κάτι μεταξύ μπαρ και μπιστρό.

Γύρω τους άρχισε να αναπτύσσεται μια δημιουργική γειτονιά. Ένα πρώην εργοστάσιο μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό ατελιέ και χώρο όπου πραγματοποιούνται μαθήματα χορωδίας, ενώ σε μια κοντινή κολεκτίβα κατασκευάζουν μουσικά όργανα, παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά, καταπιάνονται με τις 3D εκτυπώσεις. Απέναντί τους άνοιξε ένα μαγαζί με μεταποιημένα second hand ρούχα, κοντά τους βρίσκεται ένα στούντιο φωτογραφίας, ένα στούντιο ηχογράφησης και το θέατρο Βαφείο. Εκεί ψήνονται τα ψωμιά του Betty's Bakery, υπάρχει και η κάβα Αμπελοφιλοσοφίες που βγάζει την Argos Star.

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Η κουζίνα τους στη Laika ξεκίνησε με πιάτα που έφτιαχναν σε φίλους. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO
Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Θέλοντας να έχουν καλή πρώτη ύλη βρήκαν σιγά-σιγά τους μικρούς παραγωγούς που τους στέλνουν προϊόντα από διάφορες περιοχές. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

«Όταν ήρθαμε εμείς, τα γύρω στενά ήταν έρημα τον χειμώνα, δεν περνούσε άνθρωπος τη νύχτα. Έπρεπε να ξέρει κάποιος το μαγαζί για να έρθει μέχρι εδώ, ευτυχώς βοηθάει το διαδίκτυο σε αυτό». Τα κρύα βράδια στη Laika γέμιζαν από τους ήχους new wave και punk βινυλίων, μουσικά το μαγαζί βρίσκεται στη δεκαετία του '80. «Σε μερικούς αρέσει, άλλοι δεν αντέχουν, μας λένε “βάλε λίγο Θανάση”».

Οι ίδιοι αναζητούσαν πάντα εκείνο το μαγαζί όπου θα απολάμβαναν το ποτό τους τρώγοντας και κάτι, ακούγοντας διαφορετική μουσική από αυτή που περιμένει κανείς σε ένα μέρος το οποίο σερβίρει χειροποίητη κρεμμυδόπιτα, πικάντικο χούμους με χαρίσα, γκιουζλεμέ, βίγκαν γιαουρτλού, ταλιατέλες με ποικιλία μανιταριών και κρέμα παρμεζάνας, ένα σιγομαγειρεμένο χοιρινό με κάρι.

Η κουζίνα τους ξεκίνησε με πιάτα που έφτιαχναν σε φίλους, δεν είναι άλλωστε επαγγελματίες, έμαθαν μέσα στο μαγαζί. Θέλοντας να έχουν καλή πρώτη ύλη, βρήκαν σιγά-σιγά τους μικρούς παραγωγούς που τους στέλνουν προϊόντα από διάφορες περιοχές, κρίταμο από την Ικαρία, ξινομυζήθρα από τα Χανιά και γραβιέρα από το Ρέθυμνο, λαδοτύρι από τη Ζάκυνθο, σουτζούκι και προσούτο από τη Δράμα, κρέατα από μια μικρή φάρμα στην Κερκίνη, ρακή από τη Σητεία και τσίπουρο από τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου. Το προζυμένιο τους ψωμί έρχεται από το Βίνκλερ, το γλυκό το φτιάχνει η μαμά των κοριτσιών – τους ετοιμάζει καθημερινά ένα τσιζκέικ πραλίνα.

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Ο Κώστας Καλαμπόκης και ο Δημήτρης Φραγκογιάννης έστησαν μέσα σε δυο θερινούς μήνες του 2018 το φωτεινό νεο-καφενείο τους, το Ραφίκι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

Συνεχίζοντας στον πεζόδρομο της Πέλλης, ο Κώστας Καλαμπόκης και ο Δημήτρης Φραγκογιάννης έστησαν μέσα σε δύο θερινούς μήνες του 2018 το φωτεινό νεο-καφενείο τους. Έβαλαν πολύ προσωπική εργασία και μεταχειρισμένα έπιπλα, του έδωσαν το όνομα του αγαπημένου τους χαρακτήρα από το «Lion King», ο WD τους έκανε δώρο μια τοιχογραφία-ζούγκλα, οι φίλοι τους έφεραν τα φυτά εσωτερικού χώρου και γέμισαν τα τραπέζια τους στην αρχή. Έπειτα, άρχισαν να διοργανώνουν τις Κυριακές live με ρεμπέτικα και λαϊκά που βοήθησαν να μαθευτεί το Ραφίκι.

«Βγαίναμε πολύ στον Κεραμεικό, έξι φορές την εβδομάδα τις περνάγαμε σε τέτοια μαγαζιά. Μπορεί, λοιπόν, να μην ξέραμε τι να κάνουμε σωστά, αλλά ξέραμε τι να μην κάνουμε λάθος. Αυτό που σίγουρα γνωρίζαμε είναι ότι δεν θα ποντάραμε στον περαστικό, όπως μπορεί να κάνει ένα μαγαζί του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού. Εδώ έχουμε άλλα καλά, όταν ήρθαμε λειτουργούσε απέναντί μας ένα ψιλικατζίδικο, που ήταν το κέντρο της γειτονιάς, και ήμασταν πολύ χαρούμενοι με αυτήν τη συνθήκη. Οι παλιοί κάτοικοι μας έχουν σαν παιδιά τους, μας φέρνουν πεσκέσια, φρούτα και λαχανικά, μας βοηθάνε καμιά φορά να ανοίξουμε τα τραπέζια. Όσο για τα γύρω μαγαζιά, αν δεν έχουμε τραπέζι, θα στείλουμε τους πελάτες στα παιδιά, το ίδιο κάνουν κι εκείνοι για εμάς. Αν τελειώσουν τα λεμόνια, θα δανειστούμε ή θα δώσουμε. Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μας γείτονες».

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Μεγάλο σουξέ στο Ραφίκι είναι η σαλάτα με τα αμπελοφάσουλα, το κολοκύθι, το ντοματίνι, τις ελιές, την πέστο βασιλικού και τη φέτα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO
Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Νιόκι με κρέμα τυριών στο Ραφίκι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

Μεγάλο τους σουξέ είναι η σαλάτα με τα αμπελοφάσουλα, το κολοκύθι, το ντοματίνι, τις ελιές, την πέστο βασιλικού και τη φέτα, τα χειροποίητα παστουρμαδοπιτάκια, τα μανιτάρια σοτέ με miso, πέστο λιαστής ντομάτας, πίκλα σιμέτζι και μυρωδικά, τα νιόκι τους με κρέμα τυριών και καπνιστή πανσέτα. Δεν φαντάζονταν στην αρχή ότι θα ανέφεραν στο μενού τους μαγειρικούς όρους όπως πούδρα, «το “ψώνιο” της κουζίνας μάς οδήγησε εκεί, αλλά αρέσει και στον κόσμο και σ' εμάς το αποτέλεσμα. Ρωτάμε τον κόσμο μας προκειμένου να διαμορφώσουμε το μενού, μαγειρεύουμε υγιεινά, όλα φτιάχνονται εδώ, ενώ δεν έχουμε ούτε ένα τηγανητό πιάτο».

Κάποια στιγμή τούς ζήτησαν να φέρουν κολονάτα ποτήρια για το κρασί, αλλά αυτή η κίνηση θα σήμαινε κάτι άλλο για ένα μαγαζί σαν το Ραφίκι. «Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αυτά τα ποτήρια θα προσελκύσουν άλλο κόσμο, με άλλες απαιτήσεις κι άλλη διάθεση, που δεν ταιριάζει με το ύφος κανενός μαγαζιού στην περιοχή. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο χύμα, πιο χαλαρά, η κουζίνα θέλει τον χρόνο της».

Στο δίπλα τραπέζι, πίνοντας ρακή από το Ηράκλειο Κρήτης, μια παρέα συζητάει ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την Ανάφη, για τις δέκα ώρες που κάνει το πλοίο και πώς θα περάσουν αυτές. Οι παραδίπλα είναι στο στάδιο που συνεννοούνται για το αν θα παραγγείλει ο καθένας τη δική του μπίρα ή μία και να τη μοιραστούν «για να μη ζεσταίνεται».

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Το Paraflu στην Κορυτσάς είναι ένα εναλλακτικό, μοντέρνο καφενείο με ωραίους μεζέδες. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

Στην Κορυτσάς, ένα μαγαζί που εμπορεύεται φίλτρα και λάδια πουλάει το ένα λίτρο παραφλού πέντε ευρώ. Μεσοτοιχία άνοιξε στις αρχές του 2019 το Paraflu από τον Ανδριανό Μάλλιο, τον Ιωάννη Αθανασιάδη και τον Κυριάκο Αλεβίζο. Και οι τρεις τους έχουν πρωινές δουλειές, οπότε ανοίγουν το μαγαζί στις έξι τις καθημερινές, βγάζουν τραπέζια κυριολεκτικά στον δρόμο, μια και τους βοηθάει το σημείο, είναι άλλωστε μια περιοχή στην οποία δεν θα συναντήσετε πρόβλημα με το πάρκινγκ τα απογεύματα, προς το παρόν τουλάχιστον.

«Εδώ ο άλλος θα κάτσει δυο ώρες, θα πάρει την μπίρα του και δύο-τρία πιάτα, θα κουβεντιάσει με την ησυχία του, γιατί η περιοχή δεν έχει οχλαγωγία. Σε όλες τις περιοχές θα βρεις κι από ένα καφενείο, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχει τηλεόραση που παίζει αθλητικά και τραπέζι για πρέφα. Το εναλλακτικό, το πιο μοντέρνο καφενείο έχει πέραση, γιατί θέλουν και οι νεότεροι να έχουν τέτοια δικά τους μέρη».

Σε μια πρώην αποθήκη σερβίρονται πολλοί κλασικοί ελληνικοί μεζέδες και τα φημισμένα κεφτεδάκια της Ελένης που μαγείρευε στο μαγαζί όταν ξεκίνησε και τώρα τους τα δίνει πλασμένα για να τα τηγανίσουν. Αν είστε από εκείνους που θα ζητούσατε Θανάση και Σωκράτη (όπως τους φωνάζουν οι φανατικοί τους, με το μικρό τους μόνο), στη Laika, στο Paraflu θα τους ακούσετε. Όταν η εποχή το επέτρεπε, και εκεί διοργανώνονταν γλέντια με παραδοσιακή μουσική, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη. Τώρα, μετά τις 11 είναι πολύ πιθανό να τραγουδήσετε Βίκυ Μοσχολιού και Δημήτρη Μητροπάνο.

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Λαχταριστές baby πατάτες στο Paraflu. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO
Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Στο Paraflu σερβίρονται πολλοί κλασικοί ελληνικοί μεζέδες και τα φημισμένα κεφτεδάκια της Ελένης που μαγείρευε στο μαγαζί όταν ξεκίνησε και τώρα τους τα δίνει πλασμένα για να τα τηγανίσουν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

Εκτός από το cult οινομαγειρείο του Λελούδα, μία από τις πιο παλιές αθηναϊκές ταβέρνες που επιβιώνουν ακόμα (κι αν δεν την έχετε επισκεφθεί μέχρι τώρα πρέπει να την αναζητήσετε), το πρώτο μαγαζί που δημιουργήθηκε στη γειτονιά ήταν το La Soirée de Votanique, λειτουργούσε ως μπαρ μέχρι που μετατράπηκε σε χώρο εκδηλώσεων. Ο αμέσως επόμενος σε σειρά παλαιότητας είναι ο Αλέξης Στρωματιάς με τους Θεσσαλούς του, που άνοιξαν το 2009 και το 2013 μεταφέρθηκαν απέναντι, στη σημερινή τους τοποθεσία.

Τότε, με την αποζημίωση που έλαβε από μια απόλυση, σκέφτηκε να κάνει το δικό του συνεργείο ή ένα μαγαζί με ανταλλακτικά – λογικό και επόμενο ήταν να βρεθεί στον Βοτανικό. «Βρήκα έναν χώρο κι άρχισαν να έρχονται οι φίλοι μου, εκείνοι έφερναν μπίρες και σουβλάκια, εγώ έπαιζα κιθάρα κι έτσι όπως το πηγαίναμε, είπα ότι τελικά θα κάνω καφενείο».

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Σταθερή αξία στους Θεσσαλούς είναι τα βιολογικά αυγά με το σουτζούκι και την ντομάτα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

Εκτός από την αυλή του, τα δικά του τραπέζια βγαίνουν σε έναν πεζόδρομο που έχει για φόντο την εκκλησία του Προφήτη Δανιήλ. Λέγεται ότι ο ναός υπήρξε της Αφροδίτης, έπειτα έγινε της Αγίας Σοφίας, έφτασε να είναι του Προφήτη, όταν επαγγέλματα όπως οι κεραμοποιοί, που πέρασαν από κει, έδωσαν στην περιοχή το στοιχείο της φωτιάς.

«Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, δεν κυκλοφορούσε ψυχή εδώ. Ευτυχώς, πλέον έχουν ανοίξει μαγαζιά καταπληκτικά, παιδιά που την αγαπάνε τη δουλειά τους και δεν κυνηγάνε το εφήμερο κέρδος. Εδώ τα πράγματα είναι λαϊκά και οικονομικά, δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη "φθηνά". Όσο για εμάς, δεν θα είχαμε αποκτήσει τη φήμη για τις μουσικές μας και τα γλέντια μας αν δεν μας βοηθούσε η Μάρθα Φριντζήλα, που διατηρεί εδώ τον χώρο τέχνης Baumstrasse».

Η Χάρις Αλεξίου, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, η Μελίνα Κανά, ο Κώστας Νικολόπουλος, η Άννα Βίσση, είναι μόνο μερικά ονόματα που έχουν πιάσει όργανα και μικρόφωνα στους Θεσσαλούς. Ο Αλέξης Στρωματιάς ήταν εκείνος που διοργάνωνε για επτά χρόνια το Φεστιβάλ Βοτανικού και τώρα το έχει μεταφέρει στον τόπο του, στα Τρίκαλα.

Αν για κάτι νόστιμο φημίζονται οι Θεσσαλοί, αυτό είναι οι σοτέ πατάτες τους με το σκόρδο και το δεντρολίβανο, θα τις μυρίσετε ακόμα κι αν δεν έρθουν στο δικό σας τραπέζι, «αυτήν τη συνταγή μου τη χάρισε ο Φώτης (σ.σ. Φωτεινόγλου) που τώρα έχει το ΦΙΤΑ, εκείνος μου είπε “φτιάξε μια κουζίνα κανονική, βρε άνθρωπε” και είχε δίκιο».

Έπειτα, σταθερές αξίες είναι τα βιολογικά αυγά του με το σουτζούκι και την ντομάτα, το καπνιστό σκουμπρί του στη σχάρα με διάφορα τουρσιά. Κι όσο τα γλέντια δεν ευνοούνται, μπορεί να πετύχετε βραδιά stand-up comedy εκεί. Μπορείτε και να χαζέψετε τη φωτογραφική καταγραφή όσων ωραίων έχουν γίνει στους Θεσσαλούς στους μέσα τοίχους του μαγαζιού, θα περάσετε από κει, άλλωστε, για να πλύνετε τα χέρια σας.

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού Facebook Twitter
Τα τραπέζια στους Θεσσαλούς βγαίνουν σε έναν πεζόδρομο που έχει για φόντο την εκκλησία του Προφήτη Δανιήλ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος /LiFO

Laika, Πέλλης 30, 215 5013801

Ραφίκι, Πέλλης 22

Paraflu, Κορυτσάς 31, 210 3427775

Οι Θεσσαλοί, Μελενίκου 2, 213 0222335

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.7.2021

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 μετατράπηκε στο νέο ολοήμερο στέκι του Νέου Κόσμου

Γεύση / Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 έγινε ολοήμερο στέκι στον Νέο Κόσμο

Συνδυάζοντας το design, τις τέχνες, τα ισορροπημένα cocktails και το προσεγμένο bar food, η φρέσκια άφιξη της περιοχής θέλει να είναι ένα σπίτι που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα και θα μας κρατά σε εγρήγορση παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό όλη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ