Η ιστορία του τυροκομείου της οικογένειας Κωσταρέλου κρατάει από το 1937, στα Μεσόγεια, όταν ο παππούς ξεκίνησε να φτιάχνει τυριά και γαλακτοκομικά και να τα σερβίρει στο ταβερνάκι του στην πλατεία του Μαρκόπουλου. Τα χρόνια κύλησαν και σήμερα η τρίτη γενιά συνεχίζει την παραγωγή με πάθος και φρέσκες ιδέες στο «Τυροκομείο Κωσταρέλου», στην καρδιά του Κολωνακίου, ένα όμορφο παντοπωλείο που συνδυάζει προϊόντα από όλη την Ελλάδα με μια μεγάλη ποικιλία σε σάντουιτς και καφέ. Στην είσοδο σε υποδέχονται λίγα τραπέζια όπου μπορείς να πάρεις θέση για να πιεις τον καφέ σου ή να απολαύσεις κάποιο λαχταριστό σάντουιτς.
Καθισμένοι συντροφιά με τον Κυριάκο Κωσταρέλο συζητάμε για το καινούργιο τους κατάστημα και κάπου στην κουβέντα μπλέκουν και οι παιδικές αναμνήσεις του. «Μεγάλωσα μέσα στο τυροκομείο του πατέρα μου και γνωρίζω όλα τα στάδια της παραγωγής» λέει ο Κυριάκος, που έχει κάνει σπουδές Οικονομικών. Οι παραδοσιακές συνταγές επιμένουν να εμπνέουν: «Φτιάχνουμε με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής το πινακωτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, με μαλακή υφή, που λιώνει όμορφα όταν ψηθεί» εξηγεί ο Κυριάκος Κωσταρέλος. Του λόγου του το αληθές διαπιστώνουμε όταν έρχεται στο τραπέζι ένα όμορφα ψημένο σάντουιτς που συνδυάζει το κασέρι Μουζακίου με το πινακωτύρι και πέστο ρόκας, σε φέτες ψωμιού σταρένιου και ολικής άλεσης με ελαιόλαδο (€5,80). Κοιτάζοντας προσεχτικά το μικρό μενού με τις λιμπιστικές προτάσεις για κρύα και ζεστά σάντουιτς με σαλάτες και πλατό αλλαντικών και τυριών, είναι δύσκολο να διαλέξεις. Τα θέλεις όλα.
Το γευστικό παιχνίδι των συνδυασμών σε μοναδικές συνταγές έχει επιμεληθεί σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος. Το κατίκι συναντά τον καπνισμένο σε ξύλα οξιάς σολομό πάνω σε μαύρο ψωμί φτιαγμένο με προζύμι, που συνοδεύεται από μους παντζάρι και διάφανες ροδέλες ραπανάκι (€7,80). Ωραία εμφάνιση και φινετσάτη γεύση. Η μαλακή φέτα συνδυάζεται με ψητά μανιτάρια, μπέικον και μαγιονέζα τρούφας μέσα σε φέτες ψωμιού σταρένιου και ολικής άλεσης με ελαιόλαδο (€5,40). Το παιχνίδι των υφών και των γεύσεων είναι ισορροπημένο και απόλυτα απολαυστικό. Το ντιπ με χούμους από φασόλια Καστοριάς με γιαούρτι και δυόσμο (€4,50) είναι άπαιχτο.
Υπάρχει ποιότητα σε ό,τι κι αν δοκιμάσεις. «Η βαρελίσια φέτα 12 μηνών ωρίμανσης έχει βγάλει εκπληκτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά» λέει με καμάρι ο Κυριάκος για το νέο του «απόκτημα» και προσθέτει: «Δεν υπάρχει αλλού, γιατί η ωρίμαση έχει κόστος. Το παλαιωμένο τυρί υποδεικνύει την ποιότητα παραγωγής». Τις γευστικές προτάσεις μπορείς να τις συνοδεύσεις με ελληνικά κρασιά και μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες σε προσιτές τιμές. Ο χώρος είναι όμορφα φτιαγμένος: στο έμπα κυριαρχεί μια ξύλινη κατασκευή στον τοίχο από χρησιμοποιημένες σανίδες βαρελιών στα οποία ωριμάζει η φέτα και οι μεταλλικές στεφάνες των βαρελιών έδωσαν ιδέα για τα φωτιστικά. Στο βάθος έχει στηθεί το ντελικατέσεν, με ράφια όπου φιγουράρουν προϊόντα παραγωγών από όλη την Ελλάδα, από δημητριακά, ρύζια, βότανα, έως παξιμάδια, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες. Τα ψυγεία ξεχειλίζουν από τα τυριά του τυροκομείου και καταπληκτικό είναι το κατσικίσιο γιαούρτι σακούλας καθώς και το καινούργιο αρωματικό τυρί μαεστύρι σε κεφαλάκια των 150 γρ. με μπαχαρικά και θρούμπι. Θα σταθείς οπωσδήποτε και στις βιτρίνες με τα αλλαντικά, τα αλίπαστα και τα καπνιστά ψάρια. Το Τυροκομείο Κωσταρέλου είναι ένα φροντισμένο μαγαζί που σου δίνει τη δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου, να απολαύσεις το πρωινό ή ένα ελαφρύ μεσημεριανό, ακόμη και να το πάρεις μαζί σου.
☛ Τυροκομείο Κωσταρέλου, Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, 210 7215972