Στοά Κεραμεικός: Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις μετακόμισε την comfort κουζίνα της

Στοά Κεραμεικός: Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις μετακόμισε την comfort κουζίνα της Facebook Twitter
Στα πιάτα της Γωγώς Δελογιάννη βρίσκουμε δημιουργικές πινελιές χωρίς η περιγραφή τους να είναι γεμάτη άγνωστες και δύσκολες λέξεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Τους έλεγα “ανοίγω μαγαζί στην Ομόνοια” και μου απαντούσαν “είσαι καλά, μα στην Ομόνοια;”», έτσι μου περιέγραφε η Γωγώ Δελογιάννη πριν από ακριβώς δύο χρόνια τις αντιδράσεις όσων μάθαιναν ότι στήνει το πρώτο της προσωπικό εγχείρημα στο κέντρο της πόλης μεν, εντελώς έξω από πιάτσες εξόδου δε. Η ιδέα της να αναζωογονήσει μια υπόγεια στοά ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, στην άκρη της Αιόλου, έμοιαζε σε πολλούς παράτολμη.

«Δεν έψαχνα ποιο είναι το “κενό στην αγορά” για να ανοίξω δικό μου μαγαζί. Όμως υπάρχει κενό στην περιοχή, η Ομόνοια, που κάποτε ήταν ο καλλιτεχνικός και γαστρονομικός πυρήνας, ξέφτισε και πλέον είναι τόσο υποβαθμισμένη από εμάς τους ίδιους. Αλλά είμαι ένα παιδί που αγαπάει την πόλη, κι ας μην είναι αυτή η γενέτειρά μου. Γι’ αυτό αγαπώ και την αναβίωση των γειτονιών της», μου εξηγούσε τότε η σεφ, ενώ στο τραπέζι μας στρώνονταν σουπλά που απεικόνιζαν τα γνωστά έργα του Μόραλη και του Βαρώτσου στην περιοχή του Χίλτον, τον περιφερειακό του Λυκαβηττού και την Τεχνόπολη, την Ακρόπολη και την Αγορά, σε μια μονοκοντυλιά που έχει χτυπήσει και στο δεξί χέρι της η Γωγώ.

Η Στοά Κεραμεικός παντρεύει την παράδοση με το σήμερα, στα πιάτα της βρίσκουμε δημιουργικές πινελιές χωρίς η περιγραφή τους να είναι γεμάτη άγνωστες και δύσκολες λέξεις.

Πριν βρεθεί εκεί, η δικηγόρος που αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μεγάλη της αγάπη, η οποία δεν είναι άλλη από τη μαγειρική, έψαχνε μαγαζί στον Κεραμεικό, στη γειτονιά της δηλαδή. Είχε βάλει ένα στο μάτι, αλλά δεν κατάφερε να το κλείσει τελικά.

Από όταν άνοιξε τη Στοά Φιξ μέχρι τώρα έκανε μια ακόμα επιτυχημένη κίνηση, ανοίγοντας μαζί με τη Νέλλη Μποφίλιου του Μπλε Παπαγάλου και τον Μιχάλη Δημάκο τη Γαλιάντρα στην πλατεία Αυδή, μια καντίνα κρυμμένη πίσω από μια διατηρητέα πρόσοψη του Μεταξουργείου, η οποία προσφέρει αναβαθμισμένο φαγητό του δρόμου, σερβίρει ποιοτικά σάντουιτς και τα διάσημα κεφτεδάκια της σεφ σε έναν χώρο θα θέλει να θυμίζει κάθε μέρα φεστιβάλ.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε φρόντισε να σερβίρει τις comfort και ελληνικές with a twist συνταγές της Στοάς Φιξ στην ταράτσα του Mosaikon Hostel επί της οδού Κολοκοτρώνη, σε ένα περιβάλλον δηλαδή πιο ταιριαστό στις ζεστές μέρες του αθηναϊκού καλοκαιριού απ’ ό,τι είναι ένα υπόγειο εστιατόριο. Εδώ και λίγες μέρες, η Στοά Φιξ έχει μετακομίσει κανονικά και επίσημα, έχει μετονομαστεί σε Στοά Κεραμεικός, και θα γιορτάσει σε νέο σπίτι τα δεύτερα γενέθλιά της.

Στοά Κεραμεικός: Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις μετακόμισε την comfort κουζίνα της Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γωγώ, γιατί άλλαξες μαγαζί; «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, επίκειται ένας χειμώνας ο οποίος δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί για την εστίαση. Η αγοραστική δύναμη του κοινού έχει μειωθεί, η ενεργειακή κρίση μάς έχει ταλαιπωρήσει και εμάς και τον φιλοξενούμενό μας, οπότε σκέφτηκα ότι με το να μεταφέρω το μαγαζί σε ένα σημείο με εξωτερικό χώρο και φυσικό φως θα του δώσω μια καλύτερη ευκαιρία. Το συζητήσαμε με τα παιδιά που εργάζονται στο μαγαζί, τους εξήγησα ότι πλέον θα έχουμε ανοιχτή κουζίνα, που η διαχείρισή της είναι λίγο πιο δύσκολη και μου είπαν “ναι, πάμε”».

Συχνά, όποτε της το επιτρέπει το φορτωμένο της πρόγραμμα, βάζει ένα χεράκι στα μαγειρέματα που κάνει η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» για να προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη. Καθώς η έδρα της πρωτοβουλίας κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011 έχει μεταφερθεί στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, η σεφ είδε να είναι διαθέσιμο το μαγαζί στο απέναντι πεζοδρόμιο.

«Ξεκινήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή, είχαμε ένα Σαββατοκύριακο με καλό καιρό, και αυτό έγραψε απευθείας στο μαγαζί. Μια Κυριακή με 22 βαθμούς στη στοά της Ομόνοιας μπορεί από τις είκοσι κρατήσεις να μας ακύρωναν οι έξι, οι άνθρωποι ήθελαν να βγουν στον ήλιο και είναι λογικό. Στην Ελλάδα ζούμε και σε τέτοιες καλές μέρες ήταν πολύ δύσκολο να περάσει κάποιος από πάνω και να αποφασίσει να κατέβει τα σκαλιά. Εδώ την πρώτη μας Κυριακή έγινε χαμός, δεν είχαμε πού να βάλουμε τον κόσμο».

Στη νέα της λοιπόν κουζίνα, στη γειτονιά που ξέρει πολύ καλά, με την καντίνα της λίγο πιο πέρα, στον Κεραμεικό όπου πλέον συνυπάρχουν τα καφενεία που προσφέρουν προσιτές μπίρες και απλούς μεζέδες μαζί με εστιατόρια υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων που κατέβηκαν προς τα εκεί, ανάμεσα σε όλα αυτά η Γωγώ Δελογιάννη μετέφερε τις σανσιβέριες που είχε μαζέψει στην Ομόνοια, κράτησε και τους περουβιανούς κάκτους με τους οποίους είχαν στολίσει το μαγαζί οι προηγούμενοι ένοικοί του και έντυσε τη γωνιά της με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που της πρώτης Στοάς, αυτό το χρώμα που παραπέμπει σε παλιά καφενεία αλλά και σε εκείνες τις παλιές τέντες που έχουν πλέον ξεθωριάσει. Μερικές τέτοιες είναι ανοιγμένες στα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών.

Στοά Κεραμεικός: Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις μετακόμισε την comfort κουζίνα της Facebook Twitter
Τα διάσημα κεφτεδάκια της Γωγώς Δελογιάννη στη Στοά Κεραμεικού σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας στη βάση του πιάτου, γιαούρτι και τσιπς πατάτας από πάνω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
στοα κεραμεικου Facebook Twitter
Η Γωγώ Δελογιάννη έντυσε τη γωνιά της με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα της πρώτης Στοάς, αυτό το χρώμα που παραπέμπει σε παλιά καφενεία αλλά και σε εκείνες τις παλιές τέντες που έχουν πλέον ξεθωριάσει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπορεί λοιπόν πια η Στοά της να μη βρίσκεται όντως σε στοά, παρ' όλα αυτά το πεζοδρόμιο που λειτουργεί σαν εξωτερικός της χώρος είναι στεγασμένο, και είναι ακόμα ένας λόγος να συνεχίσει με έναν τρόπο το όνομα που αγάπησε και με το οποίο συστήθηκε. Η Στοά Κεραμεικός παντρεύει την παράδοση με το σήμερα, στα πιάτα της βρίσκουμε δημιουργικές πινελιές χωρίς η περιγραφή τους να είναι γεμάτη άγνωστες και δύσκολες λέξεις, όλα τους προορίζονται για να μπουν στη σέντρα του τραπεζιού, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα ατού του μενού της είναι ότι τους καλύπτει όλους, και κρέας έχει και vegetarian και vegan προτάσεις.

Το φαγητό της Γωγώς είναι επίκαιρο αλλά ξυπνάει και μνήμες, είναι comfort, είναι και budget. Και όσοι παραπονιέστε ότι οι μερίδες έξω έχουν συρρικνωθεί, από εκείνη δεν μπορείτε να έχετε παράπονο, νομίζω.

Τα μακαρόνια που χρησιμοποιεί έρχονται από το Ναύπλιο, όπως και ο ξινός τραχανάς που είναι φτιαγμένος στο χέρι από τη «μαστόρισσα Διαμάντω». Από τη Μεσσηνία προμηθεύεται ένα κεφαλοτύρι που ωριμάζει σαν παρμεζάνα, μαλακό και βουτυράτο. Το λάδι είναι κορωνέικο και το παράγει η οικογένεια της σεφ, ασχολείται και η ίδια πολύ με αυτό. Ακολουθεί την εποχικότητα για να αλλάζει το μενού της, της αρέσει πολύ η λαϊκή και με βάση τις βόλτες της σε αυτή βγάζει τα πιάτα ημέρας, από έναν πάγκο στον Άγιο Παύλο προμηθεύεται μανιτάρια από την Εύβοια, στο Κουκάκι έχει βρει τον άνθρωπό της για τα άγρια χόρτα, για τις παπαρούνες, τα καβουράκια, τις οβρίες.

Στοά Κεραμεικός: Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις μετακόμισε την comfort κουζίνα της Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δίνω πολλές πιθανότητες στο να ακούτε «Γωγώ Δελογιάννη» και να σκέφτεστε κεφτεδάκια, είναι το πιο signature πιάτο της. Φτιάχνονται με μοσχίδα Κερκίνης, φρέσκα κρεμμυδάκια και φρέσκα αυγά, ενώ αντί για ψωμί ή φρυγανιά τους βάζει πάνκο.

Η ιστορία τους ξεκινάει από ένα Street Food Festival: «Όταν τους είπα ότι θα κατέβω με έναν κωδικό με κοίταζαν σαν εξωγήινη». Στη Στοά Φιξ τα σέρβιρε με μια κρέμα καλαμποκιού ενώ στη Στοά Κεραμεικού αποφάσισε να τα προσεγγίσει με μια back to basics λογική, βάζοντας σάλτσα ντομάτας στη βάση του πιάτου, γιαούρτι και τσιπς πατάτας από πάνω. Αν τρώτε κρέας, να τα βάλετε χωρίς σκέψη στην παραγγελία σας.

Εκτός λοιπόν από τα –τραγάνα απ’ έξω, ζουμερά από μέσα– κεφτεδάκια της, κράτησε και τα άλλα πιάτα που έκανε χαρακτηριστικά της: την τσουχτή μακαρονάδα της, «που πήγαμε κάποια στιγμή να τη βγάλουμε από το μενού και έπεσαν να μας φάνε», όπως λέει, την κάνει με ψημένο σκόρδο, μυζήθρα, αυγό τηγανητό και μπούκοβο, σερβίρει και φρέσκες τηγανητές πατάτες στις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε αυγά μάτια και έξτρα σπασμένο λουκάνικο, τον τηγανητό της τραχανά με το γάλα και το κρεμμύδι.

Στοά Κεραμεικός: Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις μετακόμισε την comfort κουζίνα της Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στοά Κεραμεικός: Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις μετακόμισε την comfort κουζίνα της Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάνει και ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, κόκορα κρασάτο με χειροποίητα ζυμαρικά και κρέμα κεφαλογραβιέρας Αμφιλοχίας, ένα ριζότο με κρόκο Κοζάνης και πρόβειο προσούτο, ρεβύθια με τσίλι, σκόρδο, λευκό κρασί και σουτζούκι πέταλο, μεταξύ άλλων.

Νέες προσθήκες στο μενού της είναι ένα μπρόκολο με καρύδια, τσίλι και μπλε τυρί που μπορεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους απέναντι σε αυτό το λαχανικό, τα μανιτάρια με το ημίξηρο ανθότυρο και τα αμύγδαλα που τους πάνε τέλεια, το παστίτσιο με τον κιμά σόγιας, τα μπουγκατίνι και την μπεσαμέλ αμυγδάλου, που θα πρότεινα να το ζητήσετε ακόμα και αν δεν είστε vegan. Ετοιμάζεται να βγάλει σύντομα και ένα καπνιστό μπούτι προβατίνας, χοιρινά μπριζολάκια που επίσης θα καπνίζονται, καθώς και μια premium κοπή από τη μοσχίδα Κερκίνης που τη δουλεύει χρόνια στον κιμά.

Τα κρασιά της είναι ελληνικά μονοποικιλιακά και δεν ξεφεύγουν πολύ σε τιμή, ενώ η σύντομη κοκτέιλ λίστα της έχει την υπογραφή της Πόπης Σεβαστού (bar manager του Nolanverse) και εκεί θα βρείτε ένα spritz με εγχώριο βερμούτ που μαγειρεύεται με καφέ, ένα νεγκρόνι μαγειρεμένο με μαύρες ελιές και τη μαργαρίτα με το θυμάρι και το τσίλι που έγινε μεγάλο χιτ στην ταράτσα του Mosaikon το καλοκαίρι.

Θα φάτε νόστιμα, θα πιείτε χωρίς να δώσετε πολλά, θα βρίσκεστε σε έναν χώρο χαλαρό τον οποίο μπορείτε να τον κάνετε στέκι, είτε οι μέρες είναι μουντές και χειμωνιάτικες είτε ηλιόλουστες και καλοκαιρινές.

Στοά Kεραμεικός, Μεγ. Αλεξάνδρου 114, 216 2020065

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM