Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
«Έχω μεγαλώσει στο μπακάλικο και έχω δει να περνάνε τρεις γενιές. Στην αρχή εξυπηρετούσαμε τους γονείς και τώρα έχουμε πελάτες τα εγγόνια τους» μας λέει ο Στέφανος Διαμαντόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το μπακάλικο του Διαμαντόπουλου βρίσκεται στην οδό Φραντζή, κεντρικά στον Νέο Κόσμο, από το 1971. Τότε η περιοχή ήταν πολύ πιο ήσυχη και ο Κώστας Διαμαντόπουλος βρήκε το σημείο ιδανικό για να στήσει το μπακάλικό του, που ταυτόχρονα έκανε και χονδρεμπόριο για διάφορα είδη, όπως καφέ και μπισκότα.

Από το 2010, το μαγαζί το δουλεύει ο γιος του, Στέφανος και ο Κυρ Κώστας πηγαίνει πού και πού για να παίρνει μυρωδιά μπακάλικου και να βλέπει παλιούς γνώριμους. Στο μαγαζί δεν έχει αλλάξει τίποτα από παλιά και πιθανότατα είναι δύσκολο για κάποιον περαστικό να φανταστεί τα πολύτιμα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία και τα ράφια του.


Ο λόγος που έμαθα τον Διαμαντόπουλο και τον επισκέφτηκα για πρώτη φορά ήταν η φέτα του. Βαρελίσια φέτα από αγνό γιδοπρόβειο γάλα που προμηθεύεται από τον Καπετάνο στο Χιλιομόδι Κορινθίας από τα πρώτα χρόνια που άνοιξε το μπακάλικο. Τη φέτα μπορείς να την βρεις σε τρεις εκδοχές, σκληρή, μέτρια και μαλακή, αλλά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με τη μαλακή και βουτυράτη και να την απολαύσεις με ζεστό, ζυμωτό ψωμί και ελαιόλαδο.

Βέβαια, στην πρόσφατη επίσκεψή μου, ανακάλυψα και τον ανθότυρο Αμφιλοχίας που το τυροκομείο Πετράτου φτιάχνει κατά παραγγελία για το μπακάλικο. Ανάλατο και με πλούσια γεύση, από τη στιγμή που τον δοκίμασα, άρχισα να τον φαντάζομαι μέσα σε παραδοσιακά, κρητικά καλτσούνια και σύγχρονα cheesecakes.

Ο Διαμαντόπουλος δεν έχει, όμως, μόνο άσπρα τυριά. Το παλιό ψυγείο, που καταλαμβάνει όλο το πίσω μέρος του μαγαζιού, είναι γεμάτο από γραβιέρες, κασέρια, κεφαλοτύρια και μυζήθρες μικρών τυροκομείων από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας.


Ο Διαμαντόπουλος δεν έχει, όμως, μόνο άσπρα τυριά. Το παλιό ψυγείο, που καταλαμβάνει όλο το πίσω μέρος του μαγαζιού, είναι γεμάτο από γραβιέρες, κασέρια, κεφαλοτύρια και μυζήθρες μικρών τυροκομείων από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση, δε, να μπερδευτείς και να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, αλλά ο Στέφανος θα σε βοηθήσει στην επιλογή, θα σου δώσει να δοκιμάσεις και θα καταλήξεις με ακρίβεια σε αυτό που θέλεις να αγοράσεις.

Το ίδιο συνέβη και με εμένα, που ξεκίνησα να φλερτάρω με μια γραβιέρα με θυμάρι και ένα πεκορίνο Αμφιλοχίας, για να καταλήξω στο κασέρι Μυτιλήνης 12μηνης ωρίμανσης από πρόβειο γάλα και τη γραβιέρα από τα Σφακιά, επίσης από πρόβειο γάλα και 12μηνης ωρίμανσης, που μου πρότεινε ο Στέφανος.

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Βαρελίσια φέτα από αγνό γιδοπρόβειο γάλα που προμηθεύεται από τον Καπετάνο στο Χιλιομόδι Κορινθίας από τα πρώτα χρόνια που άνοιξε το μπακάλικο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Και, φυσικά, το ίδιο κάνει με όλους τους πελάτες του. Άνθρωποι της γειτονιάς, που τους ξέρει όλους με το μικρό τους όνομα και καθώς τους εξυπηρετεί, μαθαίνει τα νέα τους και σχολιάζει μαζί τους την επικαιρότητα. Κλασική ατμόσφαιρα παλιού μπακάλικου.

«Έχω μεγαλώσει στο μπακάλικο και έχω δει να περνάνε τρεις γενιές. Στην αρχή εξυπηρετούσαμε τους γονείς και τώρα έχουμε πελάτες τα εγγόνια τους» μας λέει ο Στέφανος που έχει ήρεμη παρουσία στο χώρο και απλότητα στην έκφραση. Τις μόνες φορές που αποκτά μεγαλύτερη ένταση στη φωνή του είναι όταν μου παρουσιάζει κάποιο από τα προϊόντα για τα οποία δείχνει ξεχωριστή προτίμηση. «Να γράψεις για το γίδινο βούτυρό μου, είναι ό,τι πρέπει για τους κουραμπιέδες αυτή την εποχή» μου λέει και εννοείται πως δεν δε μπορούσα να παραλείψω αυτό το βούτυρο από το τυροκομείο του Θυμέλη στη Μυτιλήνη, που όταν καίω ζυμαρικά ή φτιάχνω αυγά μάτια μαζί του, μοσχοβολάει όλο το σπίτι.

Στον Διαμαντόπουλο θα βρεις ακόμη εκλεκτά αλλαντικά όπως τα Sary, από τα οποία ξεχωρίσαμε τη μορταδέλα με προσούτο και φιστίκι Αιγίνης, αλλά και το καπνιστό ζαμπόν με πιπέρι ή χωρίς. Για λουκάνικα, προτείνω αδιαμφισβήτητα εκείνα του Παντέρη με 100% μοσχαρίσιο κρέας αλλά και τα λουκάνικα Τρικάλων με πορτοκάλι που είναι πιο αρωματικά και συντροφεύουν ιδανικά τη χειμωνιάτικη φασολάδα.

Συνεχίζοντας τις ανακαλύψεις μου στο μπακάλικο του Στέφανου, βρήκα τα σπιτικά ζυμαρικά Μαίναλον από την Τρίπολη, που φτιάχνονται από το 1971 με τα πιο αγνά υλικά. Χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανάς, κριθαράκι και ό,τι άλλο θέλει κανείς για ένα κυριακάτικο τραπέζι ή για να φτιάξει μέσα σε λίγα λεπτά ένα comfort και εύκολο φαγητό. Μπορεί οι συνήθειές μας να έχουν αλλάξει και να έχουμε μπει όλοι μας πιο δυναμικά στην κουζίνα αλλά το μικρό χυλοπιτάκι, τσιγαρισμένο με φρέσκο βούτυρο και πασπαλισμένο με γενναία δόση μυζήθρας, διατηρεί αναλλοίωτη την διαχρονική του αξία.

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
«Να γράψεις για το γίδινο βούτυρό μου, είναι ό,τι πρέπει για τους κουραμπιέδες αυτή την εποχή». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εννοείται πως στον Διαμαντόπουλο θα βρεις όσπρια νέας εσοδείας, για να είναι βραστερά όσο περισσότερο γίνεται, όπως γίγαντες Πρεσπών, φάβα Φενεού και κουκιά Τριπόλεως, και αν είσαι μερακλής θα του ζητήσεις και κάποιο παστό ψάρι για να τα συνοδέψεις. Η παστή ρέγγα που πήρα ήταν πολύ νόστιμη και το ίδιο νόστιμος ήταν και ο υγράλατος μπακαλιάρος Ισλανδίας που είχα δοκιμάσει την προηγούμενη φορά.


Λίγο πριν φύγω ζήτησα από τον Στέφανο να μου δώσει μέλι μήπως καταφέρω να φτιάξω φέτος τα δικά μου μελομακάρονα. Μου έδωσε ένα βάζο από τον παραγωγό Κωστάκη. Τα μελίσσια του βρίσκονται στη Μακρόνησο, που είναι γεμάτη θυμάρια, και το μέλι του είναι εξαιρετικό.


Ο Διαμαντόπουλος είναι ένα ακόμη μπακάλικο παλιάς κοπής που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Πιθανότατα δεν θα σε κερδίσει το περιβάλλον του, εκτός αν ανήκεις στην κατηγορία των ρομαντικών που ενθουσιάζονται με τα cult, παλιά μαγαζιά, αλλά είναι σίγουρο ότι θα σε ικανοποιήσει με τα προϊόντα του. Και μη διστάσεις να εκφράσεις όποια απορία έχεις στον Στέφανο. Είναι απ' αυτούς που χαίρονται να απαντούν, να εξηγούν και να μοιράζονται. Αγνός άνθρωπος με την στόφα του παλιού, καλού μπακάλη.

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Η παστή ρέγγα που πήρα ήταν πολύ νόστιμη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Στον Διαμαντόπουλο θα βρεις ακόμη εκλεκτά αλλαντικά όπως τα Sary, από τα οποία ξεχωρίσαμε την μορταδέλα με προσούτο και φιστίκι Αιγίνης, αλλά και το καπνιστό ζαμπόν με πιπέρι ή χωρίς. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Διαμαντόπουλος Παντοπωλείο, Φραντζή 25, Νέος Κόσμος, Τηλ.: 2109237978

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ