Στο Sushi Lunchi για bowls με ξιδάτο ρύζι και ωμά ψάρια

Στο Sushi Lunchi για bowls με ξιδάτο ρύζι και ωμά ψάρια Facebook Twitter
Στο Sushi Lunchi, που δουλεύει με καλή πρώτη ύλη, θα βρείτε διάφορα bowls με βάση τους το ξιδάτο ρύζι. Φωτ.: George Sakellariou
0

Πίσω στο 2016, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό για την ανακοίνωση της λίστας του γαλλικού περιοδικού «Le Chef» με τους 100 καλύτερους σεφ παγκοσμίως, στο νούμερο ένα βρέθηκε ο Γάλλος Alain Passard, chef patron του L' Arpège, που διατηρεί τα τρία του αστέρια Michelin εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Στην εκατοστή θέση βρισκόταν ένας Έλληνας σεφ που πριν από έναν χρόνο μας είχε συστηθεί με το πρώτο δικό του εγχείρημα στην Αθήνα και είχε κερδίσει από την αρχή τις εντυπώσεις. 

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος είχε πει τότε στον M. Hulot: «Είμαι λίγο κομπάρσος σε όλα αυτά και μοναχικός. Μιλάμε με συναδέλφους που έχω γνωρίσει τώρα και μου λένε για ονόματα που έκαναν το ένα και πήραν το άλλο και δεν ξέρω κανέναν.

Όταν μου ανακοίνωσαν ότι ήμουν στους 100 καλύτερους σεφ, βρισκόμουν στην είσοδο και σφουγγάριζα τα νερά της βροχής. Δεν ήταν και τόσο γκλάμορους, ούτε ανοίξαμε σαμπάνιες. Το βραβείο είναι στην ουσία μια λίστα που έκανε ένα γαλλικό περιοδικό. Αυτό δεν είναι κάτι τρομερό, το τρομερό είναι ότι ψήφισαν μόνο δυάστεροι και τριάστεροι σεφ.

Δεν έχω ιδέα πώς βρέθηκα εκεί και όταν μου το έστειλε ένας φίλος μου, νόμισα ότι με τρόλαρε. Και η φωτογραφία μου ήταν λίγο ό,τι να 'ναι. Το ευχαριστιέμαι – φαντάζομαι ότι κάποιοι που έχουν περάσει από μένα έφαγαν και τους άρεσε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτά είναι για να χαίρεται η μαμά σου».

Τα bowls του Sushi Lunchi συνέχισαν να είναι διαθέσιμα μέσω Wolt, ενώ πριν από μερικές μέρες μόλις απέκτησε τον ολοδικό του χώρο και αποτελεί πια ένα πραγματικό, ποπ, πολύχρωμο, με τρισδιάστατες λεπτομέρειες εστιατόριο.

Ο σεφ δεν περίμενε αυτήν τη λίστα για να ανεβάσει τις μετοχές του, αφού είχε ήδη δημιουργήσει ένα από τα πιο συζητημένα εστιατόρια της πόλης, το Sushimou, ένα 12θέσιο sushi bar στο οποίο παντρεύει την ιαπωνική τέχνη που διδάχτηκε στη χώρα της με την ελληνική πρώτη ύλη. Και κάπως έτσι φάγαμε με τον omakase τρόπο εξαιρετικό σούσι – γιατί έχουμε καταναλώσει και πολύ κακό, ας μην κρυβόμαστε.

Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Πριν η καθημερινότητά μας μπει σε παύση, ο Αντώνης Δρακουλαράκος είχε ήδη σκεφτεί να λειτουργεί το μικροσκοπικό του εστιατόριο και το μεσημέρι, σερβίροντας ένα πιο προσιτό και casual μενού. Φωτ.: George Sakellariou

Την επιτυχημένη πορεία του Sushimou ανέκοψε η πανδημία, τα lockdowns που έφεραν τα εστιατόρια όλου του κόσμου σε αμηχανία. Πριν η καθημερινότητά μας μπει σε παύση, ο Αντώνης Δρακουλαράκος είχε ήδη σκεφτεί να λειτουργεί το μικροσκοπικό του εστιατόριο και το μεσημέρι, σερβίροντας ένα πιο προσιτό και casual μενού.

Όταν λοιπόν έφτασε η στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης και μείωσης της διασποράς του κορωνοϊού τον εμπόδισαν να λειτουργήσει την μπάρα του, εκείνος έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έτσι έγινε ένας από τους πρώτους Αθηναίους σεφ που παρουσίασαν virtual restaurants, νέα concepts δηλαδή προερχόμενα από ήδη υπάρχοντα εστιατόρια, τα οποία δημιούργησαν μενού προσαρμοσμένα στην εποχή, κατάλληλα για να μπουν στις πλατφόρμες φαγητού και να φτάσουν στην πόρτα μας, από την οποία μπορούσαμε να βγούμε πλέον μόνο στέλνοντας μήνυμα με κωδικό μετακίνησης.

Το ίδιο το εστιατόριο περιέγραψε τη virtual εκδοχή του σε ένα Facebook post τον Μάιο του 2020 ως εξής: «Όπως στο "Breaking Bad" πήραν τον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα, τον Saul, και του φτιάξανε δικιά του spin-off σειρά, έτσι και εμείς στο Sushimou πήραμε το πιο ενδιαφέρον πιάτο, το Chirashi-Don, και του φτιάξαμε δικό του pop-up μαγαζί. Το βαφτίσαμε “Sushi Lunchi“ και λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το Sushimou. Σερβίρει ωμά ψαράκια με αγγούρι, αβοκάντο, τζίντζερ, γουασάμπι, σόγια και τραγανό νόρι, πάντα μέσα σε ένα μπολ με ξιδάτο ρύζι».

Τα sashimi και τα nigiri του δεν θα τα έβγαζε έξω από την έδρα του στην οδό Σκούφου, τα bowls όμως, που αποτελούσαν το μενού του Sushi Lunchi, ήταν και μια πολύ έξυπνη ιδέα για σωστό delivery, αφού ούτε ζεστά ούτε τραγανά έπρεπε να τα παραλάβουμε. Ξεκίνησε με πέντε bowls, και την πρώτη μέρα έστειλε και κάτι σαν πιστοποιητικό στους πρώτους που το δοκίμασαν, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες παραγγελίες βρίσκαμε ένα σοκοφρετάκι και αυτοκόλλητα που μας έφτιαχναν τη διάθεση.

Μόλις ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown, ο σεφ επέστρεψε με νέο post: «Σαν τον πιτσιρικά στον πάγκο της ομάδας που βλέπει τον αρχηγό να μην μπορεί να συνεχίσει, το Sushi Lunchi μετά από ένα μικρό ζέσταμα μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να σκοράρει».

Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Αυτό που δίνει το κάτι παραπάνω στο γεύμα είναι η DIY λογική του, αφού το bowl μας φτάνει με γαρνιτούρες με τις οποίες μπορούμε να παίξουμε, δίνοντας έξτρα εντάσεις στο πιάτο μας. Φωτ.: George Sakellariou
Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Για επιδόρπιο έχει παγωτό μηχανής με γεύση matcha, να το δοκιμάσετε. Φωτ.: George Sakellariou

Η εστίαση έκανε restart, εμείς επιστρέψαμε στα εστιατόρια και το 2020 μοιάζει πια πολλά περισσότερα χρόνια μακριά απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα. Όμως τα bowls του Sushi Lunchi συνέχισαν να είναι διαθέσιμα μέσω Wolt, ενώ πριν από μερικές μέρες μόλις απέκτησε τον ολοδικό του χώρο και αποτελεί πια ένα πραγματικό, ποπ, πολύχρωμο, με τρισδιάστατες λεπτομέρειες εστιατόριο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την graphic designer Κανέλλα Αράπογλου και τον αρχιτέκτονα Αντώνη Μάντζο. Δεν θέλω να σας κάνω spoiler, αλλά παρατηρήστε τι γράφει το καδράκι στα δεξιά σας ενώ πλένετε τα χέρια σας στο μπάνιο του, εκεί θα βρείτε μια αναφορά στον σχεδιασμό του μαγαζιού και είναι πολύ πιθανό να χαμογελάσετε.

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήθελε να παραμείνει στην ίδια πιάτσα φαγητού με την Asian κατεύθυνση και έτσι το νέο του χαλαρό εστιατόριο στήθηκε στο Σύνταγμα και στην οδό Βουλής. Όλο αυτό το concept με τα μπολάκια ήταν κάτι που ο σεφ είχε συναντήσει στην Ιαπωνία, όπου κανένα σπίτι δεν θα φτιάξει sushi με την έννοια του nigiri, παρά θα απλώσουν σε ένα ταψί ρύζι, θα ρίξουν πάνω του τα υλικά και θα σερβίρουν στο τραπέζι (εξού και το Chirashi, το κλασικό πλέον πιάτο του Sushi Lunchi που σημαίνει «διασκορπισμένο»). Επίσης, μια φορά που δεν είχε καταφέρει να κάνει κράτηση σε ένα καλό σουσάδικο εκεί, είδε πως άνοιγε μόνο δύο ώρες το μεσημέρι για να σερβίρει μπολάκια, και του έμεινε αυτό.

Στο Sushi Lunchi, που δουλεύει με καλή πρώτη ύλη, θα βρείτε διάφορα bowls με βάση τους το ξιδάτο ρύζι, από το πιο υγιεινό Mame-Don –ένα Chirashi-Don δηλαδή στο οποίο έχουν αντικαταστήσει το ρύζι με φασολάκια μαυρομάτικα και edamame ενώ από πάνω προσθέτουν τραγανό φαγόπυρο– μέχρι το Spicy Sake-Don, με τον πικάντικο σολομό και την πίκλα κεράσι. Έχει και ένα bowl με χέλι, ένα με βρασμένες γαρίδες και πικάντικη μαγιονέζα, έχει και το Yaki Chirashi-Don με το λαβράκι, τον τόνο και τον σολομό να είναι ψημένα ελάχιστα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη, οι επιλογές είναι πολλές και όλες τους χορταστικές. Αυτό που δίνει το κάτι παραπάνω στο γεύμα είναι η DIY λογική του, αφού το bowl μας φτάνει με γαρνιτούρες με τις οποίες μπορούμε να παίξουμε, δίνοντας έξτρα εντάσεις στο πιάτο μας.

Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Το νέο του χαλαρό εστιατόριο στήθηκε στο Σύνταγμα και στην οδό Βουλής. Φωτ.: George Sakellariou
Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Το εστιατόριο έχει σχεδιαστεί από την graphic designer Κανέλλα Αράπογλου και τον αρχιτέκτονα Αντώνη Μάντζο. Φωτ.: George Sakellariou

Μπορούμε να φάμε κατευθείαν από το μπολάκι ή να κάνουμε μικρά ρολάκια με τα φύκια nori, ο σεφ προτείνει να συνοδεύσουμε το bowl μας με τη χειροποίητη ταραμοσαλάτα του που είναι πολύ δυνατή, όπως επίσης και να το ταιριάξουμε με ένα έξτρα πιάτο, με spicy edamame ή τις τραγανές πετσούλες και τα τηγανητά μάγουλα (κολάρο) από λαβράκι με λεμόνι και αλάτι, ή τις γαρίδες σε panko. Για επιδόρπιο έχει παγωτό μηχανής με γεύση matcha, να το δοκιμάσετε.

Βουλής 45, Σύνταγμα, 6908831200

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT