Στο Sushi Lunchi για bowls με ξιδάτο ρύζι και ωμά ψάρια

Στο Sushi Lunchi για bowls με ξιδάτο ρύζι και ωμά ψάρια Facebook Twitter
Στο Sushi Lunchi, που δουλεύει με καλή πρώτη ύλη, θα βρείτε διάφορα bowls με βάση τους το ξιδάτο ρύζι. Φωτ.: George Sakellariou
0

Πίσω στο 2016, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό για την ανακοίνωση της λίστας του γαλλικού περιοδικού «Le Chef» με τους 100 καλύτερους σεφ παγκοσμίως, στο νούμερο ένα βρέθηκε ο Γάλλος Alain Passard, chef patron του L' Arpège, που διατηρεί τα τρία του αστέρια Michelin εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Στην εκατοστή θέση βρισκόταν ένας Έλληνας σεφ που πριν από έναν χρόνο μας είχε συστηθεί με το πρώτο δικό του εγχείρημα στην Αθήνα και είχε κερδίσει από την αρχή τις εντυπώσεις. 

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος είχε πει τότε στον M. Hulot: «Είμαι λίγο κομπάρσος σε όλα αυτά και μοναχικός. Μιλάμε με συναδέλφους που έχω γνωρίσει τώρα και μου λένε για ονόματα που έκαναν το ένα και πήραν το άλλο και δεν ξέρω κανέναν.

Όταν μου ανακοίνωσαν ότι ήμουν στους 100 καλύτερους σεφ, βρισκόμουν στην είσοδο και σφουγγάριζα τα νερά της βροχής. Δεν ήταν και τόσο γκλάμορους, ούτε ανοίξαμε σαμπάνιες. Το βραβείο είναι στην ουσία μια λίστα που έκανε ένα γαλλικό περιοδικό. Αυτό δεν είναι κάτι τρομερό, το τρομερό είναι ότι ψήφισαν μόνο δυάστεροι και τριάστεροι σεφ.

Δεν έχω ιδέα πώς βρέθηκα εκεί και όταν μου το έστειλε ένας φίλος μου, νόμισα ότι με τρόλαρε. Και η φωτογραφία μου ήταν λίγο ό,τι να 'ναι. Το ευχαριστιέμαι – φαντάζομαι ότι κάποιοι που έχουν περάσει από μένα έφαγαν και τους άρεσε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτά είναι για να χαίρεται η μαμά σου».

Τα bowls του Sushi Lunchi συνέχισαν να είναι διαθέσιμα μέσω Wolt, ενώ πριν από μερικές μέρες μόλις απέκτησε τον ολοδικό του χώρο και αποτελεί πια ένα πραγματικό, ποπ, πολύχρωμο, με τρισδιάστατες λεπτομέρειες εστιατόριο.

Ο σεφ δεν περίμενε αυτήν τη λίστα για να ανεβάσει τις μετοχές του, αφού είχε ήδη δημιουργήσει ένα από τα πιο συζητημένα εστιατόρια της πόλης, το Sushimou, ένα 12θέσιο sushi bar στο οποίο παντρεύει την ιαπωνική τέχνη που διδάχτηκε στη χώρα της με την ελληνική πρώτη ύλη. Και κάπως έτσι φάγαμε με τον omakase τρόπο εξαιρετικό σούσι – γιατί έχουμε καταναλώσει και πολύ κακό, ας μην κρυβόμαστε.

Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Πριν η καθημερινότητά μας μπει σε παύση, ο Αντώνης Δρακουλαράκος είχε ήδη σκεφτεί να λειτουργεί το μικροσκοπικό του εστιατόριο και το μεσημέρι, σερβίροντας ένα πιο προσιτό και casual μενού. Φωτ.: George Sakellariou

Την επιτυχημένη πορεία του Sushimou ανέκοψε η πανδημία, τα lockdowns που έφεραν τα εστιατόρια όλου του κόσμου σε αμηχανία. Πριν η καθημερινότητά μας μπει σε παύση, ο Αντώνης Δρακουλαράκος είχε ήδη σκεφτεί να λειτουργεί το μικροσκοπικό του εστιατόριο και το μεσημέρι, σερβίροντας ένα πιο προσιτό και casual μενού.

Όταν λοιπόν έφτασε η στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης και μείωσης της διασποράς του κορωνοϊού τον εμπόδισαν να λειτουργήσει την μπάρα του, εκείνος έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έτσι έγινε ένας από τους πρώτους Αθηναίους σεφ που παρουσίασαν virtual restaurants, νέα concepts δηλαδή προερχόμενα από ήδη υπάρχοντα εστιατόρια, τα οποία δημιούργησαν μενού προσαρμοσμένα στην εποχή, κατάλληλα για να μπουν στις πλατφόρμες φαγητού και να φτάσουν στην πόρτα μας, από την οποία μπορούσαμε να βγούμε πλέον μόνο στέλνοντας μήνυμα με κωδικό μετακίνησης.

Το ίδιο το εστιατόριο περιέγραψε τη virtual εκδοχή του σε ένα Facebook post τον Μάιο του 2020 ως εξής: «Όπως στο "Breaking Bad" πήραν τον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα, τον Saul, και του φτιάξανε δικιά του spin-off σειρά, έτσι και εμείς στο Sushimou πήραμε το πιο ενδιαφέρον πιάτο, το Chirashi-Don, και του φτιάξαμε δικό του pop-up μαγαζί. Το βαφτίσαμε “Sushi Lunchi“ και λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το Sushimou. Σερβίρει ωμά ψαράκια με αγγούρι, αβοκάντο, τζίντζερ, γουασάμπι, σόγια και τραγανό νόρι, πάντα μέσα σε ένα μπολ με ξιδάτο ρύζι».

Τα sashimi και τα nigiri του δεν θα τα έβγαζε έξω από την έδρα του στην οδό Σκούφου, τα bowls όμως, που αποτελούσαν το μενού του Sushi Lunchi, ήταν και μια πολύ έξυπνη ιδέα για σωστό delivery, αφού ούτε ζεστά ούτε τραγανά έπρεπε να τα παραλάβουμε. Ξεκίνησε με πέντε bowls, και την πρώτη μέρα έστειλε και κάτι σαν πιστοποιητικό στους πρώτους που το δοκίμασαν, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες παραγγελίες βρίσκαμε ένα σοκοφρετάκι και αυτοκόλλητα που μας έφτιαχναν τη διάθεση.

Μόλις ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown, ο σεφ επέστρεψε με νέο post: «Σαν τον πιτσιρικά στον πάγκο της ομάδας που βλέπει τον αρχηγό να μην μπορεί να συνεχίσει, το Sushi Lunchi μετά από ένα μικρό ζέσταμα μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να σκοράρει».

Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Αυτό που δίνει το κάτι παραπάνω στο γεύμα είναι η DIY λογική του, αφού το bowl μας φτάνει με γαρνιτούρες με τις οποίες μπορούμε να παίξουμε, δίνοντας έξτρα εντάσεις στο πιάτο μας. Φωτ.: George Sakellariou
Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Για επιδόρπιο έχει παγωτό μηχανής με γεύση matcha, να το δοκιμάσετε. Φωτ.: George Sakellariou

Η εστίαση έκανε restart, εμείς επιστρέψαμε στα εστιατόρια και το 2020 μοιάζει πια πολλά περισσότερα χρόνια μακριά απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα. Όμως τα bowls του Sushi Lunchi συνέχισαν να είναι διαθέσιμα μέσω Wolt, ενώ πριν από μερικές μέρες μόλις απέκτησε τον ολοδικό του χώρο και αποτελεί πια ένα πραγματικό, ποπ, πολύχρωμο, με τρισδιάστατες λεπτομέρειες εστιατόριο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την graphic designer Κανέλλα Αράπογλου και τον αρχιτέκτονα Αντώνη Μάντζο. Δεν θέλω να σας κάνω spoiler, αλλά παρατηρήστε τι γράφει το καδράκι στα δεξιά σας ενώ πλένετε τα χέρια σας στο μπάνιο του, εκεί θα βρείτε μια αναφορά στον σχεδιασμό του μαγαζιού και είναι πολύ πιθανό να χαμογελάσετε.

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήθελε να παραμείνει στην ίδια πιάτσα φαγητού με την Asian κατεύθυνση και έτσι το νέο του χαλαρό εστιατόριο στήθηκε στο Σύνταγμα και στην οδό Βουλής. Όλο αυτό το concept με τα μπολάκια ήταν κάτι που ο σεφ είχε συναντήσει στην Ιαπωνία, όπου κανένα σπίτι δεν θα φτιάξει sushi με την έννοια του nigiri, παρά θα απλώσουν σε ένα ταψί ρύζι, θα ρίξουν πάνω του τα υλικά και θα σερβίρουν στο τραπέζι (εξού και το Chirashi, το κλασικό πλέον πιάτο του Sushi Lunchi που σημαίνει «διασκορπισμένο»). Επίσης, μια φορά που δεν είχε καταφέρει να κάνει κράτηση σε ένα καλό σουσάδικο εκεί, είδε πως άνοιγε μόνο δύο ώρες το μεσημέρι για να σερβίρει μπολάκια, και του έμεινε αυτό.

Στο Sushi Lunchi, που δουλεύει με καλή πρώτη ύλη, θα βρείτε διάφορα bowls με βάση τους το ξιδάτο ρύζι, από το πιο υγιεινό Mame-Don –ένα Chirashi-Don δηλαδή στο οποίο έχουν αντικαταστήσει το ρύζι με φασολάκια μαυρομάτικα και edamame ενώ από πάνω προσθέτουν τραγανό φαγόπυρο– μέχρι το Spicy Sake-Don, με τον πικάντικο σολομό και την πίκλα κεράσι. Έχει και ένα bowl με χέλι, ένα με βρασμένες γαρίδες και πικάντικη μαγιονέζα, έχει και το Yaki Chirashi-Don με το λαβράκι, τον τόνο και τον σολομό να είναι ψημένα ελάχιστα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη, οι επιλογές είναι πολλές και όλες τους χορταστικές. Αυτό που δίνει το κάτι παραπάνω στο γεύμα είναι η DIY λογική του, αφού το bowl μας φτάνει με γαρνιτούρες με τις οποίες μπορούμε να παίξουμε, δίνοντας έξτρα εντάσεις στο πιάτο μας.

Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Το νέο του χαλαρό εστιατόριο στήθηκε στο Σύνταγμα και στην οδό Βουλής. Φωτ.: George Sakellariou
Sushi Lunchi: Ο Αντώνης Δρακουλαράκος μόλις έκανε το virtual εστιατόριο του πραγματικότητα Facebook Twitter
Το εστιατόριο έχει σχεδιαστεί από την graphic designer Κανέλλα Αράπογλου και τον αρχιτέκτονα Αντώνη Μάντζο. Φωτ.: George Sakellariou

Μπορούμε να φάμε κατευθείαν από το μπολάκι ή να κάνουμε μικρά ρολάκια με τα φύκια nori, ο σεφ προτείνει να συνοδεύσουμε το bowl μας με τη χειροποίητη ταραμοσαλάτα του που είναι πολύ δυνατή, όπως επίσης και να το ταιριάξουμε με ένα έξτρα πιάτο, με spicy edamame ή τις τραγανές πετσούλες και τα τηγανητά μάγουλα (κολάρο) από λαβράκι με λεμόνι και αλάτι, ή τις γαρίδες σε panko. Για επιδόρπιο έχει παγωτό μηχανής με γεύση matcha, να το δοκιμάσετε.

Βουλής 45, Σύνταγμα, 6908831200

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ