Οι Συμπέθεροι: Το deli που κάνουν ουρές στα Εξάρχεια

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Θάνου Βρεττάκη τον ρώτησε με τι θα ήθελε να ασχοληθεί μεγαλώνοντας, για να κάνει τα κουμάντα του και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε. Και ο έφηβος τότε Θάνος απάντησε πως θέλει να γίνει μπακάλης, μια και όταν είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία, στα δεκαπέντε του, βρέθηκε στο μπακάλικο ενός θείου του και ενθουσιάστηκε με τη φάση του deli. Ο πατέρας του, λοιπόν, που ήταν ένας από τους παλιούς επαγγελματίες των Εξαρχείων και τυπογραφούσε στη Σπύρου Τρικούπη, άνοιξε τότε ένα κλασικό μπακάλικο στην κοντινή οδό Στουρνάρη, προκειμένου να το δουλέψει ο Θάνος, όταν θα ήταν έτοιμος.

Το τυπογραφείο μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως οι Συμπέθεροι μετράνε γύρω στα είκοσι χρόνια λειτουργίας. Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο.

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τo Ηράκλειο, έχοντας σπουδάσει τυροκομία, πολλά από τα τυριά που βάζει ο Θάνος στα ψυγεία του είναι δικές του συνταγές, τις οποίες φτιάχνει σε συνεργασία με πολλούς διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς, νησιώτες και στεριανούς. Δοκιμάστε το δικό του βολάκι Άνδρου και το τυρί τρύπας από την Κρήτη.

Έχει και αλλαντικά δικής του συνταγής, έχει και ελληνικά προϊόντα ιταλικής έμπνευσης, πολύ ωραία μορταδέλα και spianata από τη Λάρισα. Και salsiccia φρέσκια πουλάει –το ιταλικό λουκάνικο που το σπάμε και το κάνουμε σαν κιμά–, και burrata, που είναι κάπως δυσεύρετη εδώ.

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας.

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Θάνος Βρεττάκης (αριστερά) και ο Χρήστος Γκίκας έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας. Τη συγκεκριμένη μάρκα μπορείτε να τη βρείτε σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ωστόσο εκεί θα προμηθευτείτε τα προϊόντα της σε πιο χαμηλή τιμή – εγώ έχω μια κουζίνα γεμάτη με αυτά, με λογιών λογιών είδη μακαρονιών που βγάζει το συγκεκριμένο brand και τα έχω προμηθευτεί από τους Συμπέθερους. Τα μικρά πακέτα κοστίζουν 1,90 και τα μεγαλύτερα 2,50 ευρώ.

Γιατί τα Rummo είναι η τέλεια επιλογή για το καθημερινό μαγείρεμα αλλά και για πιο σπέσιαλ τραπέζια; Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται σε φούρνους με υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να ξεραθούν γρήγορα, να πακεταριστούν και να βγουν προς πώληση, τα Rummo παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφήνονται να ξεραθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γίνονται με μια διαδικασία πιο χρονοβόρα, κι αυτό τους δίνει το υπόλευκο χρώμα και τα κάνει πιο εύπεπτα.

Επίσης, τα ζυμαρικά που έχουν στεγνώσει σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουν το νερό του βρασμού να τα διαπεράσει πιο εύκολα, έτσι πετυχαίνουμε πιο εύκολα το ιδανικό al dente αποτέλεσμα.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία. Μαζί του είναι και ο Χρήστος Γκίκας που μπορεί να τον ξέρετε ως gikachu από το TikTok. Έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε, δεν χρειάζεται να έχετε το άγχος ότι πρέπει να ξέρετε τα πάντα, θα τα μάθετε εκεί.

Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3836661

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ