Η ΨΕΥΤΟΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΑΝΑΚΙ αλλά έχει όλα τα άλλα που κάνουν τη σπανακόπιτα νόστιμη, όπως φινόκιο, μυρώνια, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια, καυκαλήθρες κ.λπ., υλικά που μπορούν να σας ξεγελάσουν και να νομίζετε ότι πράγματι τρώτε σπανακόπιτα ενώ τρώτε μόνο τις νοστιμιές της και το φύλλο της, τα δύο μέρη της, δηλαδή, που την κάνουν τόσο αρωματική και τραγανή. Ειλικρινά, τώρα, ποιος νοιάζεται για το άνοστο, φρέσκο σπανάκι που θέλει μια ώρα δουλειά πριν μπει στη γέμιση;
Τα φύλλα γιουφκά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή της διατηρούνται ελαστικά μόνο πέντε μέρες μετά την αγορά τους, μετά γίνονται εύθραυστα και δύσκολα στη χρήση τους και ως έτσι δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Έχουν διάμετρο κοντά στα 30 εκατοστά, συγκλονιστικό αλλά και απαγορευτικό μέγεθος, αν σκεφτείτε ότι κάθε σπίτι μπορεί να μην έχει 4 ή 14 άτομα να ταΐσει με μία τόσο μεγάλη πίτα, που το φύλλο της επιβάλλει να ψηθεί σε μεγάλο στρογγυλό ταψί.
Εκτός αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τους αρέσουν τόσο οι πίτες, που μπορείτε να την τρώτε κάθε μέρα για μια βδομάδα, ή στους τυχερούς που τους αρέσει να μοιράζονται την πίτα τους. Και οι δυο είναι καλοί λόγοι για να τη φτιάξετε.
Τα φύλλα γιουφκά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή της διατηρούνται ελαστικά μόνο πέντε μέρες μετά την αγορά τους, μετά γίνονται εύθραυστα και δύσκολα στη χρήση τους και ως έτσι δεν μπαίνουν στην κατάψυξη.
Υλικά
5 φύλλα γιουφκά (1 πακέτο)
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια με αρκετό από το πράσινο μέρος τους, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μάτσο μυρώνια και ένα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα
1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο (με τα τριχοειδή φύλλα του)
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα και ελάχιστα αλατισμένα
¼ της κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση και ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
1 κιλό πικάντικη φέτα Κεφαλονιάς ή Παρνασσού, χονδροσπασμένη
3 κ.γ. πιπέρι μαύρο, τουλάχιστον
1 τσικ αποξηραμένο δυόσμο
Και για τη διακόσμηση της πίτας:
1 φλυτζάνι γεμάτο σουσάμι, ηλιόσπορους, μαυροκούκι, κολοκυθόσπορους
Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί στρογγυλό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στη ρύθμιση με αέρα. Πλένουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά, τα στραγγίζουμε αλλά δεν τα στίβουμε. Τα ψιλοκόβουμε σε μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το λάδι και τα ανακατεύουμε απαλά με πιρούνι. Το μείγμα μας είναι ελαφρύ και υγρό.
Σε καλά λαδωμένο ταψί ακουμπάμε το πρώτο φύλλο τεντωμένο καλύπτοντας τα πλαϊνά του ταψιού. Το λαδώνουμε και ακουμπάμε το δεύτερο τσαλακωμένο στη μέση.
Ρίχνουμε το μισό μίγμα στο ταψί, σκεπάζουμε με ένα αλάδωτο τσαλακωμένο φύλλο και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό μίγμα.
Σκεπάζουμε με ένα τσαλακωμένο φύλλο, το λαδώνουμε και ακουμπάμε το πέμπτο και τελευταίο τεντωμένο φύλλο. Το λαδώνουμε προσέχοντας να διπλώσουμε καλά τις άκρες του φύλλου προς τα κάτω και να τις βολέψουμε όμορφα στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού «κλείνοντας» έτσι με ασφάλεια το μίγμα μέσα στην πίτα.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλιδιστά, ραντίζουμε με νερό αφήνοντας έτσι το φύλλο 10 λεπτά να μαλακώσει, τα υπόλοιπα φύλλα θα μαλακώσουν από τα υγρά των λαχανικών. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι η πίτα να ξεκολλάει από τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματά της, όταν το κουνάμε. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά χωρίς να τη σκεπάσουμε και σερβίρουμε.
Ακούστε το podcast γεύσης της ΤwoMinutes Angie με θέμα της πίτες και τη συνταγή της ψευτοσπανακόπιτας.
σχόλια