Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
O σεφ Andrea Nigiotti, καταφέρνει να κρατά χορτάτους και χαρούμενους όλους τους επισκέπτες του Lulu.
0

Όσοι από εμάς δουλεύουν με άστατο ωράριο ή δεν έχουν μια τυπική, οικογενειακή ζωή που μεριμνά για το φαγητό της μέρας, το γεμάτο λαχανικά και φρούτα ψυγείο και τα πρωινά σε τραπέζι στρωμένο με superfoods και ροφήματα τόνωσης και ενέργειας αναζητάμε με μανία μαγαζιά που έχουν να μας προσφέρουν πιάτα όχι μόνο με γεύση αλλά και με θρεπτική αξία. Και, φυσικά, δεν θέλουμε να πληρώνουμε μια περιουσία για να μπορούμε να έχουμε μια σχέση ρουτίνας μαζί τους και να δακρύζουμε από πόνο σε κάθε μπουκιά που κατεβάζουμε.


Το Lulu είναι μια πρόσφατη και φωτεινή άφιξη στα Εξάρχεια που έχει μια τάση να αγκαλιάζει τις υγιεινές αλλά και βίγκαν επιλογές. Βρίσκεται στη γωνία Ιπποκράτους και Βαλτετσίου και θα το προσέξεις γιατί είναι απλό, μοντέρνο, πράσινο και φιλόξενο. δημιουργήθηκε από τρεις νέους ανθρώπους, την Άντζη Βαλσάμη, τον Νικόλα Κωνσταντίνου και τον Γιάννη Μπάρκα, που είχαν στο μυαλό τους να φτιάξουν κάτι με ουσία και απλότητα. Φαίνεται ότι τα κατάφεραν θαυμάσια, αφού, από την πρώτη στιγμή που πέρασα την πόρτα, ένιωσα πως είχα ανακαλύψει το ιδανικό μέρος για να κατευνάσω την πείνα μου.

Τα σάντουιτς, χορταστικά και νόστιμα, προσφέρονται και σε βίγκαν εκδοχή, ενώ τα υλικά τους είναι διαλεγμένα με φροντίδα.

Στο Lulu υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος να πας, είτε το πρωί είτε το μεσημέρι. Το πρώτο καλό πράγμα, που δεν θα χορταίνεις στα τραπεζάκια του, είναι ο ζαπατίστικος καφές που θα πιεις. Με καταγωγή από την περιοχή Τσιάπα του Μεξικού και καλλιεργημένος με αυστηρές αγρο-οικολογικές μεθόδους, ο καφές ποικιλίας 100% Arabica είναι αρωματικός, δυνατός και ικανός να σε ξυπνήσει και να σε κρατήσει ακμαίο για πολλές ώρες. Το ίδιο λαχταριστοί και τονωτικοί είναι οι χυμοί του μαγαζιού. Φτιαγμένοι από φρέσκα, βιολογικά φρούτα και εμπλουτισμένοι με αγνά υλικά, ξυπνάνε και τρέφουν εύκολα και γρήγορα το σώμα και το μυαλό.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Οι χυμοί του μαγαζιού είναι λαχταριστοί και τονωτικοί.

Αν θες να ξεκινήσεις τη μέρα σου όμορφα και παραγωγικά, το Lulu θα κάνει ό,τι μπορεί για να σε βοηθήσει. Κι όταν πεινάσεις, το Lulu και πάλι κοντά σου θα είναι με ένα μικρό, αλλά σωστά δομημένο μενού για τους περιπατητές και εργαζόμενους της πόλης.

Στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού ο σεφ Andrea Nigiotti καταφέρνει να κρατά χορτάτους και χαρούμενους όλους τους επισκέπτες του. Καθημερινά υπάρχει μια σούπα που είναι ό,τι χρειάζεσαι για να ανακουφιστείς μια κρύα μέρα αλλά και διάφορα άλλα πιάτα. Τα σάντουιτς, χορταστικά και νόστιμα, προσφέρονται και σε βίγκαν εκδοχή, ενώ τα υλικά τους είναι διαλεγμένα με φροντίδα. Τα λαχανικά ολόφρεσκα, τα αυγά βιολογικά, τα τυριά και τα αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς και το ψωμί αληθινό και εύγευστο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις σαλάτες, που είναι από μόνες τους ένα ολοκληρωμένο γεύμα, παρέχοντας όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι για να είσαι συνεπής με τη διατροφή σου. Για παράδειγμα, η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς, παρμεζάνα και ντρέσινγκ πορτοκάλι ήταν εξαίσια και συναγωνιζόταν άνετα το σάντουιτς με τα μανιτάρια και το βίγκαν τυρί που πήρα μαζί μου για το γραφείο. Πεντανόστιμη και σπιτική ήταν και η τορτίγια με τις πατάτες, τα αυγά και την παρμεζάνα. Στον κατάλογο του Lulu θα βρεις, επίσης, μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες αλλά και μερικά ποτά σε περίπτωση που σε πάρει το βραδάκι και χρειάζεσαι κάτι για να χαλαρώσεις.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Σάντουιτς με μανιτάρια και βίγκαν τυρί.

Και αν το Lulu είναι νέο και ωραίο, το Petit Village, που ακολουθεί, είναι κλασικό και αγαπημένο. Βρίσκεται στη Φωκίωνος, ένα μικρό στενό που ενώνει την Ερμού με τη Μητρόπολη, έχει τον πιο γλυκόξινο ιδιοκτήτη του κόσμου και μοιάζει με τα σπίτια της Laura Ashley σε πιο μοντέρνα και αφαιρετική λογική. Το περίεργο με το Petit Village είναι πως φαίνεται να το ξέρουν όλοι, παρότι είναι μικρό και χωμένο ανάμεσα σε άλλα μαγαζιά. Βέβαια, αυτό εξηγείται και από το μενού του και από τον χαρακτήρα του Δημήτρη Χατζηπέτρου που το έχει εμπνευστεί και το δουλεύει καθημερινά και ακατάπαυστα.

Τι θα βρεις στο Petit Village; Αρχικά, την ηρεμία σου. Υπάρχει ευγένεια και γαλήνη στον χώρο. Ακόμα και αν κάτσεις στα τρία-τέσσερα, μπροστινά τραπέζια που στριμώχνονται το ένα δίπλα στο άλλο, νιώθεις ότι είσαι άνετα και ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί σου. Μεγάλο πράγμα για όσους αγαπούν να περνούν απαρατήρητοι. Βέβαια, υπάρχει και το πατάρι του μαγαζιού που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση και ησυχία. Μικρό, χαριτωμένο και περιποιημένο, σαν τα σαλονάκια που είχαν οι θείες άλλων εποχών, είναι ό,τι πρέπει για να περάσεις την ώρα σου απολαμβάνοντας ένα βιβλίο ή δουλεύοντας με τον υπολογιστή σου, μακριά από το γραφείο.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
O καφές σερβίρεται με γκοφρετίνια σε λευκές πορσελάνες.

Αγαπημένο μου ρόφημα στο «μικρό χωριό» της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα η σπιτική λεμονάδα που ταιριάζει εντελώς στο ύφος του μαγαζιού και υπάρχει σε διάφορες εκδοχές για να ικανοποιεί όλα τα γούστα. Για να καταλάβεις, υπάρχει λεμονάδα με χαμομήλι και μέλι, με μαρμελάδα φράουλα και δυόσμο ή με ανανά και καρύδα, αν θέλεις λίγο καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα. Ακόμα και αν ξεκινήσω την επίσκεψή μου με έναν καφέ, σερβιρισμένο με γκοφρετίνια σε λευκές πορσελάνες, δεν θα αντισταθώ ποτέ σε μια σπιτική λεμονάδα. Όπως πολύ δύσκολα θα πω όχι στο πιο άψογα σερβιρισμένο cheesecake της πόλης. Απόλυτα σπιτικό και αποδομημένο, ο Δημήτρης έχει αποφασίσει να το προσφέρει με δύο επιλογές για topping, γλυκό βύσσινο ή μαρμελάδα. Η κρέμα του, απαλή και ανάλαφρη, ταιριάζει τέλεια και με τα δύο.

Κάπως έτσι είναι και όλα τα πιάτα του μενού που σου δίνει την εντύπωση πως το έφτιαξαν τρεις γιαγιάδες: μία από την Ελλάδα, μία από την Ιταλία και μία από τη Γαλλία. Τόσο οι σαλάτες όσο και οι tartines είναι το κολατσιό από τα πιο αγνά υλικά που θα απολάμβανες σε μια πλατεία χωριού. Δυο φέτες ζυμωτού ψωμιού, φρυγανισμένες και στολισμένες με ό,τι λαχταρά η ψυχή σου. Λατρεμένη η tartine με σύκο και φέτα, απίστευτη η άλλη με το πέστο βασιλικού και το αγγούρι και αξεπέραστη η tartine με σάλτσα ντομάτας, θυμάρι και ελαιόλαδο που αποκλείεται να μη σε ταξιδέψει στα παιδικά σου χρόνια. Στο Petit Village θα βρεις ακόμα χυμούς, milkshakes, smoothies αλλά και σαλάτες και άλλα γλυκά. Μια επίσκεψη θα σε πείσει.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Αγαπημένο μου ρόφημα στο μικρό χωριό της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα η σπιτική λεμονάδα.
Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Το Petit Village είναι κλασικό και αγαπημένο.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης

Σήμερα δοκιμάζουμε / Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης

Ένα νέο vegan εστιατόριο έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα και ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε μια γεύση από την κουζίνα του. Δημιουργημένο για να παρασύρει στα τραπέζια του ακόμα και τους πιο πιστούς οπαδούς των ζωικών εδεσμάτων, το Winners φαίνεται να έχει κάνει focus στην τέλεια γεύση και στις παραπλανητικές της ικανότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM