Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Tο Winners είναι περήφανα vegan και σίγουρα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης όσων ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή αλλά και όσων είμαστε ανοιχτοί στη γεύση και στις κουζίνες που δημιουργούνται με αγάπη.
0

Στο εστιατόριο του Niki Athens Hotel βρέθηκα τυχαία ή, μάλλον, για μεγάλη μου τύχη. Δημιουργημένο στο ιστορικό στενάκι της Νίκης πίσω από την Πλάκα, στο ισόγειο ενός από τα πιο παλιά ξενοδοχεία της Αθήνας του '60 και απέναντι από το 4 Seasons, μίας από τις πρώτες αγορές βιολογικών προϊόντων, το Winners είναι περήφανα vegan και σίγουρα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης όσων ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή αλλά και όσων είμαστε ανοιχτοί στη γεύση και στις κουζίνες που δημιουργούνται με αγάπη.


Εμπνευστής του Winners είναι ο Άλκης Μιχαήλ. Βρήκε το ξενοδοχείο από την οικογένειά του και συγκεκριμένα από τη μητέρα του, Ελίνα Κουκουτσίδου, με την οποία ανακαίνιζαν τον χώρο εδώ και μερικά χρόνια. Οι σπουδές του Άλκη στην αρχιτεκτονική έδωσαν την ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και νέες προτάσεις.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στον χώρο, που πλέον φιλοξενεί 25 δωμάτια, τέθηκε το ζήτημα του εστιατορίου που ο Άλκης ήθελε να έχει vegan κουζίνα, και επειδή ο ίδιος είναι vegetarian και επειδή έχει ασχοληθεί πολύ με τη συγκεκριμένη διατροφή και επειδή πιστεύει δικαίως πως η vegan κουζίνα αφορά όλους λόγω γεύσης, θρεπτικής αξίας και επιλογών που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Αυτό, βέβαια, που δεν ήξερε στην αρχή ο Άλκης ήταν ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος τη σύνθεση του μενού και ότι τα πιάτα που θα συμπεριλάμβανε θα ήταν όλα δικές του δημιουργίες.

Στην κουζίνα, δίπλα στον Άλκη, βρίσκεται η ταλαντούχα σεφ Ασημίνα Ουστάλη, την οποία γνωρίσαμε στο «MasterChef», η οποία έχει εκπαιδευτεί στις vegan συνταγές και έχει προσαρμοστεί τέλεια με την ομάδα.


Στο διά ταύτα, όμως. Η επίσκεψή μου στο Winners ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Τα vibes του ξενοδοχείου, εξαιρετικά και φιλόξενα. Τα τραπέζια λίγα και τα διακοσμητικά στοιχεία ακόμα πιο λίγα και έξυπνα. Μερικά μότο με neon στους τοίχους, πράσινα φυτά και ατμοσφαιρικός φωτισμός συνέθεταν ένα αποτέλεσμα που με ξεκούρασε από τα πρώτα λεπτά της επίσκεψής μου.

Τόσο ο Άλκης όσο και η μητέρα του κινούνταν διακριτικά στον χώρο, αλλά ήταν εκεί, και για μένα αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δείχνει ότι είναι άνθρωποι που πονάνε αυτό που κάνουν και δεν το αφήνουν στην τύχη του.

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Beetroot Latte με παντζάρι, τζίντζερ, χουρμάδες και γάλα αμυγδάλου.


Τα πιάτα που δοκίμασα ήταν κρύα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Ξεκίνησα με ένα boost ενέργειας και ευεξίας που μου πρόσφερε το Beetroot Latte με παντζάρι, τζίντζερ, χουρμάδες και γάλα αμυγδάλου. Σερβιρισμένο σε χειροποίητα σερβίτσια που έχει φέρει ο Άλκης από την Αγγλία και διακοσμημένο με βρώσιμα λουλούδια βιολογικής καλλιέργειας από τον Όλυμπο, ήταν τόσο όμορφο, που λυπόμουν να το πιω. Φυσικά, το ήπια και το απόλαυσα και αν ήταν ένα τσακ λιγότερο γλυκό, θα γινόταν το αγαπημένο μου ενεργειακό ποτό.


Γευστικότατο και «πονηρότατο» ήταν και το πιάτο που έχει το όνομα του καπνιστού σολομού, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μαριναρισμένα με μυστική συνταγή καρότα πάνω σε ψωμί από προζύμι, με κρέμα τυριού από κάσιους, αρωματισμένη με τρούφα, νιφάδες τσίλι, κρεμμυδάκι φρέσκο και αγγούρι.

Εξαιρετικό ήταν και το γουακαμόλε από μάνγκο και κίτρινη πιπεριά, σερβιρισμένο σε ψωμί από προζύμι με χαρούπι. Απαλό και αρωματισμένο με λεμόνι, ταιριάζει τέλεια με τον βιολογικό, αφιλτράριστο Ροδίτη με τον οποίο το συνόδευσα.


Μετά, προχωρήσαμε στο γλυκό και τα αμαρτωλά, αλλά τόσο αθώα εδέσματα έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεις τα συγκεκριμένα pancakes και να πιστέψεις ότι είναι τόσο υγιεινά και ελαφρά. Με χυλό από μήλο, σάλτσα από μύρτιλο, μπανάνα, σιρόπι σφενδάμου και «honey» comb, σερβίρονται όλη τη μέρα για να μπορούν να τα απολαμβάνουν και όσοι δεν είναι πρωινοί τύποι.

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Γουακαμόλε από μάνγκο και κίτρινη πιπεριά, σερβιρισμένο σε ψωμί από προζύμι με χαρούπι.


Βέβαια, αυτό που με έκανε να υποκλιθώ ταπεινά μπροστά του ήταν το Raw Amazonian Berry Cheesecake με μούρα acai, μπανάνα, τυρί κρέμα από κάσιους και καρύδα σε βάση από αμύγδαλα και καρύδια. Κάθε κουταλιά αυτού του γευστικού θαύματος με έκανε και πιο χαρούμενη. Έχω δοκιμάσει πολλά raw γλυκά, αλλά αυτό πραγματικά ξεπερνούσε τον εαυτό του.


Κάθε υλικό που μπαίνει στο Winners είναι πιστοποιημένο και οργανικό, από τα κρασιά που κατάγονται από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ισπανία μέχρι και τις μπίρες που έχει βρει ο Άλκης στην Αγγλία και είναι γνωστές για την ιδιαίτερη, αρωματική γεύση τους. Τίποτα δεν έχει γίνει στην τύχη και τίποτα δεν θα γίνει.

Μάλιστα στην κουζίνα, δίπλα στον Άλκη, βρίσκεται η ταλαντούχα σεφ Ασημίνα Ουστάλι, την οποία γνωρίσαμε στο «MasterChef», η οποία έχει εκπαιδευτεί στις vegan συνταγές και έχει προσαρμοστεί τέλεια με την ομάδα.


Στην επόμενη επίσκεψή μου θα δοκιμάσω σίγουρα τα ζεστά πιάτα. Έχω μια τρελή επιθυμία να ανακαλύψω τη γεύση που έχουν τα vegan satay από καπνιστό tofu, τα καυτερά κεφτεδάκια από shriracha αλλά και τα δύο μπέργκερ του καταλόγου που ο Άλκης δημιούργησε, λογικά για να μας ξετρελάνει ή να μας παρασύρει στον βιγκανισμό.


Η αίσθηση που μου έμεινε στο τέλος ήταν αυτή που έχω κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι που δεν φτιάχτηκε λόγω μόδας και δεν έχει καιροσκοπική διάθεση αλλά είναι δουλεμένο με αγάπη, πείσμα και αφοσίωση. Φεύγοντας από το Winners δεν ήμουν μόνο χορτάτη, ήμουν και χαρούμενη.

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Raw Amazonian Berry Cheesecake με μούρα acai, μπανάνα, τυρί κρέμα από κάσιους και καρύδα σε βάση από αμύγδαλα και καρύδια.
Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεις τα συγκεκριμένα pancakes και να πιστέψεις ότι είναι τόσο υγιεινά και ελαφρά.

Winners Vegan Restaurant, Νίκης 27, Αθήνα, 2103 220916

Instagram: winners_vgn

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα

Διεθνή / Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα

Ένας άνδρας που δηλώνει «ηθικός vegan» προσφεύγει στην Δικαιοσύνη στη Βρετανία, σε μία υπόθεση που μπορεί να κρίνει αν ο βεγκανισμός πρέπει να προστατεύεται διά νόμου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ