Τα κρασιά της καραντίνας

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Με την προσμονή ακόμα λίγων εβδομάδων, έως την 1η Ιουνίου που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία bar κι εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα νέος, επικίνδυνος κορωνοϊός που προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό θα δημιουργούσε τόσους τριγμούς και απώλειες στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς το κρασί να γλιτώνει από την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.


Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 23 Μαρτίου αναγκαστήκαμε όλοι ν' αλλάξουμε ριζικά τις καθημερινές μας συνήθειες. Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Μπορεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να παραμένουν ίδια, όμως δεν νοείται απόλαυση χωρίς γέλια και τσουγκρίσματα.


Με την προσμονή ακόμα λίγων εβδομάδων, έως την 1η Ιουνίου, οπότε ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που δοκιμάσαμε την περίοδο της καραντίνας και κάνουν τη διαφορά.

Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ NATURE

Κάσπακας, Λήμνος

Oenos Nature / Μοσχάτο Αλεξανδρείας / 2017

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήμνου καλλιεργείται εδώ και έναν αιώνα το ευωδιαστό Μοσχάτo Αλεξανδρείας. Το ακριτικό νησί μέχρι πρόσφατα μας έδινε ευχάριστα, καθημερινά κρασιά. Η πρώτη συνεργασία του Limnos Organic Wines (Σαββόγλου-Τσιβόλας) με τη γαλλοτραφή ομάδα της Oenos Nature, εφαρμόζοντας πρωτόκολλο ήπιας οινοποίησης, εκφράζει απόλυτα τον αρωματικό πλούτο και τη δυναμική της ποικιλίας. Η εξέλιξη στον χρόνο, δε, είναι συγκλονιστική: αρώματα βασιλικού, ρίγανης, θυμαριού, νότες μελιού και κομπόστας εσπεριδοειδών. Γεύση αποξηραμένων βοτάνων και πράσινου τσαγιού, δροσιστική οξύτητα και μεστή επίγευση. Ένα εξελιγμένο λευκό που ξεχειλίζει μυρωδιές της ελληνικής υπαίθρου. Απ' ό,τι γνωρίζουμε, η εσοδεία του 2018 έχει εμφιαλωθεί ήδη, όμως, όσο ακόμα υπάρχει διαθέσιμη, δοκιμάστε του 2017. Πρόκειται για ένα μοναδικό λευκό!

SAUVIGNON BLANC NATURE

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Sauvignon Blanc / 2018

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το χαρισματικό μικροκλίμα της ορεινής Αιγιαλείας, η φροντίδα του αμπελιού και η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση αποτυπώνονται στην καθαρότητα, στη συμπύκνωση και στη διάρκεια της γεύσης των κρασιών του Τετράμυθου.


Στα ιδιόκτητα, βιολογικής γεωργίας αμπέλια συνολικής έκτασης 125 στρεμμάτων καλλιεργούνται 11 ποικιλίες σε υψόμετρο από 650 έως 1.050 μέτρα. Πρόκειται για περιοχή ψυχρού κλίματος με βορινό προσανατολισμό –το 2016 τελείωσε τον τρύγο αργότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό οινοπέδιο–, γι' αυτό και τα κρασιά έχουν υψηλή φυσική οξύτητα. Μπορεί ο τόπος να φημίζεται για τον ποιοτικό Ροδίτη που παράγει, όμως ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc από επιλεγμένα αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 750 μέτρων. Εξαιρετική συμπύκνωση, αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και βοτάνων με ζωικές νύξεις. Στο στόμα άφθονο φρούτο με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή, τονισμένη οξύτητα και φυτικές νότες στην επίγευση.

ΚΕΔΡΟΣ ΛΙΑΤΙΚΟ

Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2019

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το Λιάτικο είναι ερυθρή κρητική ποικιλία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τη συναντούσαμε κυρίως σε μονοποικιλιακά επιδόρπια κρασιά. Σε ξηρά (ερυθρά ή ροζέ), οι ντόπιοι συνήθως την πάντρευαν με Μανδηλαριά ή κοσμοπολίτικες, κυρίως Syrah. Η οικογένεια Λυραράκη έχει σημαντική προσφορά στη διάσωση τοπικών ποικιλιών και στην αναβίωση των αμπελώνων της Κρήτης. Έτσι, επένδυσε σε μια σειρά κρασιών single vineyard προκειμένου να αναδείξει τη δυναμική των ποικιλιών. Το ροζέ Λιάτικο Κέδρος προέρχεται από το ομώνυμο τοπωνύμιο στις πλαγιές του Ψηλορείτη (στην πλευρά του Ρεθύμνου), σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Η λεπτότητα και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων είναι εξαιρετική και η οξύτητα ξεσηκώνει. Σε μια εποχή που τα ροζέ κρασιά κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο, η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο για σπουδαία ελληνικά ροζέ.

ΑΥΤΟΡΙΖΟ

Τρίλοφο Νάουσας, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2016

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ταλαντούχος Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας οινοποιός της γενιάς του στο εξωτερικό. Μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια κατάφερε τα οικογενειακά αμπέλια 40 στρεμμάτων να τα αυξήσει σε 350 ιδιόκτητα στρέμματα και επιπλέον να συνεργάζεται με έναν πυρήνα ντόπιων αμπελουργών, για ακόμα 600 στρέμματα. Όλα βιολογικά πιστοποιημένα, ακολουθώντας πρωτόκολλο ελάχιστων παρεμβάσεων. Και ενώ, μέχρι σήμερα, το Γη & Ουρανός αποτελούσε το εμβληματικό Ξινόμαυρο του Αποστόλη, πρόσφατα παρουσίασε το Αυτόριζο (από γέρικο αμπέλι στη Φυτεία) και μας άφησε άφωνους. Μόνο που αυτό το μεγαλειώδες ερυθρό είναι ακόμα τόσο νέο που πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία τριετία για να αρχίσει να αποκαλύπτεται ο πλούτος του. Οι φιάλες είναι λίγες και, όπου το βρείτε, μη διστάσετε. Ορισμένα κρασιά είναι πολύτιμα και δεν χάνονται.

ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ LIMITED EDITION

Μποζαΐτικα, Αχαΐα

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο - Μαυροδάφνη - Μαυρούδια / 2016

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα περίχωρα της Πάτρας συναντάμε την αξιολάτρευτη οικογένεια Παρπαρούση σε μια σύγχρονη «κιβωτό» έκτασης είκοσι στρεμμάτων, με ελεύθερα ζώα ανάμεσα στ' αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Ένα επιστέγασμα ποιότητας ζωής και αισθητικής, όπως άλλωστε και τα κρασιά τους.


Γιορτάζοντας τα 45 χρόνια του οινοποιείου της, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα premium ερυθρό κυρίως από Αγιωργίτικο (σε ποσοστό 95%), σε συνδυασμό με Μαυροδάφνη και άλλες ερυθρές ποικιλίες (Μαυρούδια), όπως Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο κ.λπ. Σε αντίθεση με το Ταώς και τον Επιλεγμένο, που χρειάζονται χρόνο για να «ανοίξουν», η πρόταση αυτή προσφέρει υπέρτατη ευχαρίστηση από την πρώτη κιόλας γουλιά. Αυτός ο  βουργουνδιακού στυλ ερυθρός οίνος είναι πιθανόν ένα φλασμπάκ του κύριου Θανάση στα νεανικά του χρόνια στην Ντιζόν.


À votre santé!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ