Τα wine bars της Αθήνας εξελίσσονται στα πιο ωραία μπιστρό της

oinoscent Facebook Twitter
Τους τελευταίους μήνες συζητιέται έντονα η ανανέωση του μενού του Oinoscent, την οποία έχει αναλάβει ο Γιάννης Τσικουδάκης.
0

Oinoscent

Στην καρδιά του κέντρου, στην οδό Βουλής βρίσκεται το πρώτο μαγαζί που εισήγαγε τον όρο «wine bar» στην Αθήνα. Για την ιστορία, άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2008 και έγινε αμέσως σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του κρασιού. Το 2012 μετακομίζει απέναντι από την πρώτη του διεύθυνση, στον ίδιο δρόμο, αλλά σε μεγαλύτερο χώρο, ενώ το 2017 επεκτείνεται και αναπτύσσει την κουζίνα του.

Αυτήν τη στιγμή το Oinoscent διαθέτει μια ασυναγώνιστη κάβα με περισσότερες από χίλιες ετικέτες, ενώ οι επιλογές που μας δίνει σε ποτήρι φτάνουν τις πενήντα και ανανεώνονται κάθε εβδομάδα. Τους τελευταίους μήνες συζητιέται έντονα για την ανανέωση του μενού του, την οποία έχει αναλάβει ο Γιάννης Τσικουδάκης που πριν εργαζόταν στο πλευρό του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου στο Sense.

oinoscent Facebook Twitter
Mοσχαρίσιο ταρτάρ με αυγό ορτυκιού.

O νεαρός σεφ αρέσκεται να αξιοποιεί τα λαχανικά που δίνει κάθε εποχή και έχει δημιουργήσει ένα μενού δεκατεσσάρων πιάτων που έχει «λίγο απ’ όλα» (όσπρια, κρεατικά και θαλασσινά), αλλά κυρίως καλοεκτελεσμένες ιδέες και φαντασία στις λεπτομέρειές των συνταγών. Για παράδειγμα, προτείνει μια πολύ κλασική αλοιφή ως ενδιάμεσο στάδιο σε ένα τραπέζι που έχει επιλέξει να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά πιάτα.

Η ταραμοσαλάτα του ξεχωρίζει. «Όλοι έχουμε φάει την “καλύτερη” ταραμοσαλάτα κάπου, γι’ αυτό ήθελα να την προσφέρω διαφορετική, χωρίς όμως να χάνει την ταυτότητά της». Αντικατέστησε το λεμόνι με το όξινο και πιο umami νερό ντομάτας και πρόσθεσε λίγο πελτέ Σαντορίνης, αυγοτάραχο και μαϊντανό σε τρεις μορφές στο πιάτο, σε λάδι, πούδρα και φύτρες, που του χαρίζουν φρεσκάδα και ισορροπία.

Τα wine bars της Αθήνας εξελίσσονται στα πιο ωραία μπιστρό της Facebook Twitter
Αυτήν τη στιγμή το Oinoscent διαθέτει μια ασυναγώνιστη κάβα με περισσότερες από χίλιες ετικέτες, ενώ οι επιλογές που μας δίνει σε ποτήρι φτάνουν τις πενήντα και ανανεώνονται κάθε εβδομάδα.

Μην παραλείψετε την πέστροφα πανέ με τα πέντε διαφορετικά όσπρια και το στραγγιστό γιαούρτι, το μπρόκολο σχάρας με σάλτσα φιστικοβούτυρου, καβουρδισμένο φιστίκι και λάιμ, το μοσχαρίσιο ταρτάρ με αυγό ορτυκιού, καπνιστή μαγιονέζα και τερίνα πατάτας, τα νιόκι με τη στάκα και την cacio e pepe με το πιπέρι Τασμανίας και το θυμάρι.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, 210 3229374

Τανίνη Αγάπη μου

ΤΑΝΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Facebook Twitter
O Super Taninios, κατά κόσμον Στέργιος Τεκερίδης, έχει βάλει στόχο την ανάδειξη του εγχώριου αμπελώνα και αυτήν τη στιγμή προσφέρει περίπου εκατό ετικέτες από αυτόν και μόνο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στα σύνορα Νεάπολης - Εξαρχείων, στη γωνία που σχηματίζουν η Ιπποκράτους με τον πεζόδρομο της Μεθώνης, το Τανίνη Αγάπη μου είναι ένας από τους πιο κουλ χώρους που έχει να επιδείξει αυτήν τη στιγμή η Αθήνα στο κομμάτι των wine bars. Με εξειδίκευση στα κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης, βιολογικής ή και βιοδυναμικής καλλιέργειας, ο Super Taninios, κατά κόσμον Στέργιος Τεκερίδης, έχει βάλει στόχο την ανάδειξη του εγχώριου αμπελώνα και αυτήν τη στιγμή προσφέρει περίπου εκατό ετικέτες από αυτόν και μόνο.

Η Μαρία Κοφίτσα (Γκαστόνε) έχει επιμεληθεί το μικρό μενού, που περιλαμβάνει πιάτα συνοδευτικά του κρασιού, συνταγές comfort και νόστιμες που, καθώς φτιάχνονται μπροστά μας, είναι σαν να μας τις ετοιμάζουν σε κάποιο φιλικό σπίτι.

Εκεί βρίσκουμε ψητά εποχικά λαχανικά με φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένα φουντούκια, μια πατάτα σχάρας με σπιτική ρωσική σαλάτα, αυγό, καπνιστή πάπρικα και τραγανό κρεμμύδι, μοσχαρίσιο ταρτάρ με σουσάμι, σάλτσα σόγιας, γραβιέρα και φρέσκια ρόκα, μια ωραία μανιταρόσουπα με τυρί κρέμα, μια ιδιαίτερη και όλο γεύση σαλάτα με μαύρο ρύζι, χούμους, παντζάρια, τσαλαφούτι και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.

«Έχουμε επικεντρωθεί στο να μπορεί οποιοσδήποτε να φάει εδώ, είτε είναι vegan, είτε ακολουθεί μια vegetarian διατροφή, είτε αποφεύγει τη γλουτένη. Πιστεύουμε πως το πιο σημαντικό είναι μια παρέα με ανάμεικτες προτιμήσεις να μπορεί να μοιραστεί το κρασί και το φαγητό της χωρίς πολλή σκέψη», εξηγεί η ίδια.

ΤΑΝΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Facebook Twitter
«Το πιο σημαντικό είναι μια παρέα με ανάμεικτες προτιμήσεις να μπορεί να μοιραστεί το κρασί και το φαγητό της χωρίς πολλή σκέψη». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Διαθέτει επίσης αρκετά αλλαντικά και ελληνικά τυριά, βολάκι από την Άνδρο, αιγοπρόβεια μεσσηνιακή γραβιέρα, λαδοτύρι Λήμνου, Σαν Μιχάλη συριανό και αρσενικό Νάξου, μεταξύ άλλων, που ανανεώνονται στον κατάλογό του. Για επιδόρπιο βγάζει γλυκό μωσαϊκό με κρέμα μασκαρπόνε - εσπρέσο.

Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Εξάρχεια, 211 1150145

Materia Prima

MATERIA PRIMA Facebook Twitter
Η Ελένη Σαπέρα και ο Παναγιώτης Τζανετάκος έχουν δημιουργήσει μια κάρτα που με γνώμονα την εποχικότητα και τα προϊόντα που φτάνουν κατά περιόδους στα χέρια τους έχει συνέχεια κάτι καινούργιο να δείξει. Φωτ.: Katherine Whittaker

Σε έναν γουστόζικο χώρο και σε χαλαρό κλίμα, το Materia Prima έχει συγκεντρώσει στο Κουκάκι περισσότερες από 500 ετικέτες κρασιού, έχει αδυναμία στους αντισυμβατικούς παραγωγούς τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς αμπελώνα, ενώ πολύ σύντομα θα φροντίσει να προσφέρει επιλογές σε ποτήρι, τις οποίες θα μπορούμε να βρούμε μόνο εκεί.

Παράλληλα, έχει δώσει το τιμόνι της κουζίνας του σε ένα μαγειρικό δίδυμο που έχει θητεύσει σε αστεράτα και μεγάλα ονόματα της παρισινής bistronomie και wine bar σκηνής (Guy Savoy, Jones, Passage).

Η Ελένη Σαπέρα και ο Παναγιώτης Τζανετάκος έχουν δημιουργήσει μια κάρτα που με γνώμονα την εποχικότητα και τα προϊόντα που φτάνουν κατά περιόδους στα χέρια τους έχει συνέχεια κάτι καινούργιο να δείξει.

Τους αρέσει πολύ η φραγκόκοτα και όποτε βρίσκουν την προσφέρουν, χρησιμοποιούν προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών αλλά και ισπανικά αλλαντικά, όποιο υλικό από τον κόσμο τους αρέσει το εντάσσουν σε συνταγές που μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν ξανά. Τις καθημερινές προσφέρουν μικρότερα, ντελικάτα πιάτα, ενώ τις Κυριακές στήνουν μέχρι νωρίς το απόγευμα ένα μενού με wine pairing, τραπέζια για μεγάλες παρέες με αργομαγειρεμένα κρέατα και Eton mess για το φινάλε.

MATERIA PRIMA Facebook Twitter
Τις καθημερινές προσφέρουν μικρότερα, ντελικάτα πιάτα, ενώ τις Κυριακές στήνουν μέχρι νωρίς το απόγευμα ένα μενού με wine pairing. Φωτ.: Katherine Whittaker

Για να καταλάβετε τη λογική του μενού τους, ένα κουνουπίδι τεμπούρα με μέλι και μπούκοβο, μια καπνιστή πέστροφα από τον Ταΰγετο με ajo blanco και ψητό μαρούλι, ένα μυλοκόπι με πλιγούρι, με μελάνι σουπιάς, φρέσκο κρεμμυδάκι και μοβ κουνουπίδι, μια πανσέτα μαύρου χοίρου πάνω σε ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο και φινόκιο είναι μόνο μερικά από τα μαγειρικά τους δείγματα. Στα τυριά τους συναντιέται η Κρήτη και η Κίμωλος με το Λέστερσαϊρ και την περιοχή του Λίγηρα.

Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 9245935

La Cigale

LA CIGALE Facebook Twitter
Τη σύντομη λίστα κρασιών που παντρεύει τη Γαλλία και την Ελλάδα με βιολογικά και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης κρασιά συνοδεύει ένα μενού εμπνευσμένο από τις γιαγιάδες τους.

Με ρίζες από τον γαλλικό Νότο, ο Alexandre Kreymeier και ο Grégory Delanoë ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειά και τελικά την ερωτεύτηκαν. Έτσι αποφάσισαν να εγκατασταθούν στον πεζόδρομο της Τιμοθέου και να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο που με έμπνευση από τα κλασικά μπιστρό της Νίκαιας και της Μασσαλίας, με μοντέρνες πινελιές και χρώμα που φέρνει αέρα Προβηγκίας στο Παγκράτι.

Τη σύντομη λίστα κρασιών που παντρεύει τη Γαλλία και την Ελλάδα με βιολογικά και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης κρασιά συνοδεύει ένα μενού εμπνευσμένο από τις γιαγιάδες τους και φαγητά συνδεδεμένα με την παιδική τους μνήμη, όπως η «Ρizza de mon enfance» με πέστο φιστικιού, προσούτο, μοτσαρέλα, και οι κολοκυθοκεφτέδες με κόκκινα κρεμμύδια και τυρί Έμενταλ.

Στο La Cigale, ο Dominique Perrot (που διηύθυνε την κουζίνα του Palais de l’ Élysée κατά την προεδρία Μιτεράν) καθοδηγεί έναν νέο Έλληνα σεφ με τρόπο τέτοιο ώστε να επανεξετάζει γαλλικές συνταγές από τη νότια Γαλλία με βάση ντόπια υλικά, κάνοντας ελληνικά twists.

LA CIGALE Facebook Twitter
LA CIGALE Facebook Twitter
Ένας χώρος με μοντέρνες πινελιές και χρώμα που φέρνει αέρα Προβηγκίας στο Παγκράτι.

Έχοντας περάσει από γαλλικά τριάστερα εστιατόρια, ο Αλέξανδρος Αθανασίου θεωρεί χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων συμβαίνουν στην κουζίνα του το «Le Spetzofai de Tonton Marcel». «Ένα τυπικό πηλιορείτικο πιάτο που εδώ παντρεύεται με γαλλικό κατσικίσιο τυρί. Η ανάμειξη της γαλλικής και της ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας ανοίγει την πόρτα σε έναν ωκεανό δυνατοτήτων και δημιουργικότητας».

Όσο για τα τυριά τους, δεν θα μπορούσαν παρά να έρχονται απευθείας από τη Γαλλία.

Τιμοθέου 1, Παγκράτι, 210 7512054

Paleo

paleo Facebook Twitter
Τα industrial στοιχεία του θυμίζουν το παρελθόν της βιομηχανικής περιοχής όπου βγάζει τραπέζια και της παλιάς αποθήκης στην οποία στήθηκε.

Μια ανάσα από το μεγάλο λιμάνι, στον δρόμο της Πολυδεύκους έχει στηθεί ένα ιδιοσυγκρασιακό wine bar που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ναπολιτάνικη πιατσέτα. Τα industrial στοιχεία του θυμίζουν το παρελθόν της βιομηχανικής περιοχής όπου βγάζει τραπέζια και της παλιάς αποθήκης στην οποία στήθηκε.

Ένας από τους κορυφαίους μας οινοχόους, ο Γιάννης Καΰμενάκης, έχει συγκεντρώσει 250 οινικές επιλογές από τον παλιό κόσμο, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα ‒ σε ποτήρι βρίσκουμε 30 προτάσεις που φρεσκάρονται καθημερινά. Όπως το κρασί, έτσι και το φαγητό του χωρίζεται τοπωνυμικά: το μενού έχει μετρημένες και κλασικές συνταγές που αλλάζουν ακολουθώντας την εποχή.

Τώρα συναντάμε λιγκουίνι αραμπιάτα, ριζότο με κόκκινο κρασί όπως το χυλώνουν στο Βένετο, οσομπούκο Μιλανέζε, μελιτζάνες καπονάτα, βιτέλο τονάτο του Πιεμόντε, μια τάρτα με πράσο και γραβιέρα που θυμίζει Αλσατία. Η ποικιλία ελληνικών τυριών του δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα τραπέζι.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 210 4125204

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Γεύση / Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Ο Λάλος στον Νέο Κόσμο θέλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα all-day bar, ενώ το Junior Does Wine φτιάχτηκε για να μας αποδείξει ότι η έξοδος για κρασί μπορεί να είναι χαλαρή και διασκεδαστική. Υπάρχουν κάποιοι αισιόδοξοι τύποι που ανυπομονούν να μας φιλοξενήσουν στα πρώτα μας ραντεβού για ποτό μετά από πολύ καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT