Ταϊλανδέζικο hot-dog, ιταλικά panzerotti και άλλα πρωτότυπα στο Athens Street Food Festival

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η πιο αγαπημένη μου γεύση στο φετινό ASFF ήταν το ένα από τα δύο αποκλειστικά πιάτα που ετοίμασε το δημοφιλές Tuk Tuk του Κουκακίου για το φεστιβάλ, το Thai dog με χειροποίητο λουκάνικο από την Chiang Mai.
0

Ήταν 2016 όταν διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ στην πόλη που πήρε στα σοβαρά το φαγητό του δρόμου και συγκέντρωσε σε έναν χώρο προτάσεις από πολλές και διαφορετικές κουζίνες, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Από τότε μέχρι τη φετινή του 6η διοργάνωση το Athens Street Food Festival μας έκανε να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο πέρα από σουβλάκι, και έχει φτάσει να είναι πια μια αθηναϊκή παράδοση που περιμένουμε κάθε χρόνο, κάθε Μάιο, στο γνωστό του σημείο, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, που μεταμορφώνεται κάθε φορά για να μας φιλοξενήσει.

Έτσι και φέτος τα τέσσερα τριήμερα του Μαΐου είναι ημέρες Athens Street Food Festival. Μέσα στα χρόνια το φεστιβάλ έχει προτείνει διάφορες ξεχωριστές ιδέες γύρω από την έννοια του street food, έχει παρουσιάσει και έχει δημιουργήσει διάφορα νέα trends στην εστίαση. Πολλοί μάγειρες, ήδη γνωστοί αλλά και ανερχόμενοι, έχουν τεστάρει τις ιδέες τους εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι πρωτοεμφανίστηκαν στο αμαξοστάσιο ως pop-up και, μετά από αυτό, κατέληξαν να γίνουν κανονικό μαγαζί.

Το 6ο Athens Street Food Festival έχει στηθεί έτσι ώστε οι Αθηναίοι foodies να δοκιμάσουν αποκλειστικότητες και ξεχωριστές ιδέες από κουζίνες ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να νιώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση που βρίσκει κανείς στη διαδικασία εξερεύνησης ενός καινούργιου γευστικού «σύμπαντος».

Μία από τις πιο αγαπημένες μου Athens Street Food Festival ιστορίες είναι αυτή που η Γωγώ Δελογιάννη μου είχε περιγράψει ως εξής: «Όταν τους είπα ότι θα κατέβω με έναν κωδικό, με κοίταζαν σαν εξωγήινη». Τελικά αυτό έκανε, και τα καταπληκτικά κεφτεδάκια της, που φτιάχνονται με μοσχίδα Κερκίνης, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα αυγά και πάνκο για ψωμί, έγιναν συνώνυμο του ονόματός της. Και μια και μιλήσαμε για εξωγήινους, παρατηρήστε το φετινό theme του φεστιβάλ, που είναι Space.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
To φεστιβάλ είναι ιδανικό για να δώσει ραντεβού μια μεγάλη παρέα, έτσι ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι θέλει αλλά και να δοκιμάσουμε όλοι απ’ όλα όσα θα φτάσουν στο τραπέζι.

Να σας πω τι μου αρέσει εμένα σε αυτό το φεστιβάλ: Είναι ιδανικό για να δώσει ραντεβού μια μεγάλη παρέα, έτσι ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι θέλει αλλά και να δοκιμάσουμε όλοι απ’ όλα όσα θα φτάσουν στο τραπέζι. Επίσης, ακόμα και σόλο να βρεθείς εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις γνωστούς.

Μπορείς ακόμα και να πας να πιεις ένα ποτό και να τσιμπήσεις κάτι πριν ξεχυθείς στα μπαρ του κέντρου. Αλλά αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι αυτή η αίσθηση ότι εκεί θα ανακαλύψω και θα δοκιμάσω κάτι που δεν θα ξαναβρώ εύκολα.

Το 6ο Athens Street Food Festival έχει στηθεί έτσι ώστε οι Αθηναίοι foodies να δοκιμάσουν αποκλειστικότητες και ξεχωριστές ιδέες από κουζίνες ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να νιώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση που βρίσκει κανείς στη διαδικασία εξερεύνησης ενός καινούργιου γευστικού «σύμπαντος». Έχει συγκεντρώσει αυθεντικές και πρωτότυπες, αλμυρές και γλυκές γεύσεις, πολλές vegan και vegetarian προτάσεις από το Περού, την Κίνα, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, Ιαπωνία και, φυσικά, από την Ελλάδα.

θα βρούμε κορεάτικο κεμπάπ, ινδικό μπέργκερ και ιταλικά panzerotti, χοτ-ντογκ με γαρδούμπα, vegan fish ‘n’ chips, μέχρι και βατραχοπόδαρα.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η TYSON Comfort Pub συμμετέχει στο Athens Street Food Festival με ένα ειδικά φτιαγμένο street food menu, με smashed burgers σε ψωμάκια μπριός και σε τέσσερις εκδοχές.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι φετινές αποκλειστικότητες του ASFF. O chef patron του Po’ Boys, ο Βασίλης Σπόρος, που έμαθε στην Αθήνα τι πάει να πει αυθεντικό αμερικάνικο BBQ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ ένα ολοκαίνουργιο πρότζεκτ, το SLIDER, που τρώγεται στο χέρι και όχι σε πιάτο. Θα δοκιμάσετε κλασικά αμερικανικά μπέργκερ σε τετράγωνα πατατόψωμα-sliders με συνδυασμούς γεύσεων που παραπέμπουν στα diners, ενώ στην κατηγορία των slider sandwiches θα συναντήσετε και ένα smashed vegan burger (The Future) για το οποίο ο σεφ είναι ιδιαίτερα περήφανος. Και αν θέλετε το γλυκό σας αμερικανιά, το SLIDER σερβίρει φρέσκα, γεμιστά donuts με διάφορες επικαλύψεις και γλάσα.

H νέα μπιραρία της πόλης που έχει κατεβάσει πολύ κόσμο μέχρι τη Γλυφάδα, η Tyson Comfort Pub, συμμετέχει στο Athens Street Food Festival με ένα ειδικά φτιαγμένο street food menu, με smashed burgers σε ψωμάκια μπριός και σε τέσσερις εκδοχές: Classic Cheese, BBQ Classic, Truffle και το ομώνυμο Tyson για τετραπλή smash εμπειρία. Παίζει κι άλλο μπέργκερ- αποκλειστικότητα στο Αμαξοστάσιο, αλλά αυτήν τη φορά έχει ελληνικές αναφορές. Η Καλλιόπη Μπεζαντέ του Master Chef 6 κάνει ντεμπούτο στο φεστιβάλ και στο περίπτερο «Της Πόπης» ετοιμάζει μπέργκερ με προβατίνα αλλά και χοτ-ντογκ με γαρδουμπάκι.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η comfort κουζίνα του Σχεδία Home ετοίμασε για το φεστιβάλ το πιο διάσημο αγγλικό πιάτο σε δύο απίθανες παραλλαγές: fish’n’chips κλασικό αλλά και vegan.

Άλλη μια αποκλειστική συμμετοχή στο 6ο Athens Street Food Festival είναι αυτή του Mac 'n' Cheesus που προφανώς σερβίρει mac ‘n’ cheese με το σωστό elbow μακαρονάκι σε μια σάλτσα 5 διαφορετικών τυριών και topping της επιλογής σας. Μαζί κάνει και corn dogs, τα χοιρινά λουκάνικα σε κρούστα καλαμποκιού που γίνονται ανάρπαστα. Επίσης, η comfort κουζίνα του Σχεδία Home ετοίμασε για το φεστιβάλ το πιο διάσημο αγγλικό πιάτο σε δύο απίθανες παραλλαγές: fish 'n’ chips κλασικό αλλά και vegan.

Θα κλείσω με όσα με κέρδισαν την προηγούμενη Παρασκευή. Περάστε οπωσδήποτε από το pop-up περίπτερο Luca E Fabio. Στήνουν παραδοσιακό ξυλόφουρνο και ετοιμάζουν μπροστά μας πίτσες με άψογο αλά Νάπολη ζυμάρι: ξεκινούν από την κλασική Μαργαρίτα –να την πάρετε, είναι σούπερ– και φτάνουν σε πιο πληθωρικές με υλικά ιταλικά, πορκέτα από τη Ρώμη, λουκάνικο από τη Φλωρεντία, πέστο από τη Γένοβα. Έχουν και σπιτικό τιραμισού. Απορώ γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα μαγαζί.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Περάστε οπωσδήποτε από το pop-up περίπτερο Luca E Fabio.

Μένω στη γείτονα, προκειμένου να σας μιλήσω για μια αλμυρή έκπληξη που τη συναντά κανείς κυρίως στην κεντρική και νότια Ιταλία! Το panzerotto ή panzarotto είναι η τηγανισμένη παραλλαγή του ιταλικού calzone και το βρίσκουμε με τυπικές αλμυρές γεμίσεις και σε γλυκιά εκδοχή. Το περίπτερο που ψάχνετε είναι το Amore di Panzerotti.

Αλλά η πιο αγαπημένη μου γεύση στο φετινό ASFF ήταν το ένα από τα δύο αποκλειστικά πιάτα που ετοίμασε το δημοφιλές Tuk Tuk του Κουκακίου για το φεστιβάλ, το Thai dog με χειροποίητο λουκάνικο από την Chiang Mai. Έχει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της ταϊλανδέζικης κουζίνας συγκεντρωμένες σε ένα street food που θα μπορούσαμε να πάρουμε έξω από ένα γήπεδο – είναι άχαστο.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Το panzerotto ή panzarotto είναι η τηγανισμένη παραλλαγή του ιταλικού calzone και το βρίσκουμε με τυπικές αλμυρές γεμίσεις και σε γλυκιά εκδοχή. Το περίπτερο που ψάχνετε είναι το Amore di Panzerotti.

Φυσικά, τη γιορτινή ατμόσφαιρα του Athens Street Food Festival συμπληρώνει πάντα η μουσική από γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ενώ κάθε βράδυ γίνονται πάρτι με αγαπημένους DJs για να απολαύσετε το ποτό και το κοκτέιλ σας. Μάλιστα, το Σάββατο 27 Μαΐου το ASFF θα υποδεχτεί μια εμβληματική μορφή της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής, τον James Lavelle, τον άνθρωπο πίσω από τους UNKLE, σε ένα ένα αποκλειστικό DJ set.

Athens Street Food Festival: 19-21 & 26-28 Μαΐου
Παρασκευή 17:00 - 00:30
Σάββατο 12:00 - 01:00
Κυριακή 12:00 - 00:00

Εισιτήρια: 3 ευρώ

Φέτος, για πρώτη φορά, υπάρχει και online προπώληση εισιτηρίων για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ