Ταραμοσαλάτα, κριθαρότο με γαρίδες, κρασάτο χταπόδι: Το γρήγορο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

ταραμοσαλατα Facebook Twitter
Η εύκολη λεμονάτη ταραμοσαλάτα.
0

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΑΓΑΝΑ, εμφιαλωμένη ποιοτική ρετσίνα νέας γενιάς και προμηθευόμαστε τις πίκλες και τα ντολμαδάκια μας από τα εξαιρετικά μπακάλικα της γειτονιάς. Έτσι, στρώνουμε φέτος ένα απίθανο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι χωρίς κόπο!

Η εύκολη λεμονάτη ταραμοσαλάτα

Υλικά
2-2 ½ φλ. ελαιόλαδο
2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο και καλά στυμμένο
½ ξηρό κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό
1 ½ λεμόνι στυμμένο
150 γρ. λευκό ταραμά
1 κουταλάκι τρίμμα αυγοτάραχου
Μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ μόνο του τον ταραμά για πέντε λεπτά. Ίσως χρειαστεί με μικρή σπάτουλα να κατεβάσουμε στον πάτο του μπλέντερ μια-δυό φορές τον ταραμά για να χτυπηθεί καλά και να μη μείνει στα τοιχώματα του κάδου.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε πέντε λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το ψωμί, 1-2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι με το νεράκι του και το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 5-8 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε τρίμμα αυγοτάραχου, το προσθέτουμε κι αυτό τώρα.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο αν είναι έντονο το κρεμμύδι ή ο ταραμάς, ή λεμόνι, αν μας αρέσει πιο ξινή η ταραμοσαλάτα.

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί, ραντισμένο με ελαιόλαδο, φρυγανισμένες πίτες ή κριτσίνια.

Το νόστιμο κριθαρότο με τις γαρίδες

κριθαροτο Facebook Twitter
Το κριθαρότο, όπως και το ριζότο, δεν περιμένει, πρέπει να σερβιριστεί καυτό.

Υλικά
½ πακέτο κριθαράκι, χονδρό
½ φλ. ελαιόλαδο
20 νωπές ή κατεψυγμένες γαρίδες καθαρισμένες με την ουρά τους (κρατάμε τα κεφάλια για να κάνουμε τον ζωμό, αν είναι κατεψυγμένες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο ζωμό)
1 κρεμμύδι ξερό, περασμένο στο μπλέντερ
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
6 ντοματίνια κομμένα κάθετα στη μέση
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη, προαιρετικά
Αλάτι και πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
1 σφηνάκι ούζο ή ένα ποτηράκι κρασί Σάμου
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο για διακόσμηση

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας τα κεφάλια και το κέλυφός τους. Κρατάμε μόνο τις ουρές πάνω στη γαρίδα.

Βράζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια της γαρίδας με ένα λίτρο νερό για 45 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό και μερικά κεφάλια για διακόσμηση.

Σε βαθιά κατσαρόλα, βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά με τη μία σκελίδα σκόρδο (κομμένη στη μέση). Σβήνουμε με το ούζο ή το κρασί. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο με το ζουμάκι τους.

Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για πέντε λεπτά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια και το σκόρδο και το κριθαράκι, ωμό από το πακέτο. Ανακατεύουμε καλά αλατοπιπερώνοντας. Μόλις στεγνώσει το κριθαράκι σβήνουμε με το κρασί.

Στη συνέχεια ακολουθούμε την τεχνική του ριζότο, δηλαδή προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό της γαρίδας στο κριθαράκι, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση προτού προσθέσουμε την επόμενη – αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Αν «κρατάει» ακόμα το κριθαράκι, προσθέτουμε βραστό νερό. Σε περίπου 20 λεπτά το κριθαρότο είναι έτοιμο, όμορφα χυλωμένο, αλλά όχι στεγνό. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με το ζουμάκι τους, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο ή λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, διακοσμούμε με τα βρασμένα κεφάλια από τις γαρίδες, ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγη πάπρικα και σερβίρουμε με το σκεύος ή σε πιατέλα με φρέσκο πιπέρι δίπλα. Προσοχή, το κριθαρότο, όπως και το ριζότο, δεν πρέπει να το αφήσεις να περιμένει, πρέπει να σερβιριστεί καυτό.

Το πανεύκολο κρασάτο χταπόδι με τη Μαυροδάφνη

χταποδι Facebook Twitter
Πρέπει να είναι μαλακό και, όταν το τρυπάμε, το πιρούνι να βγαίνει εύκολα.

Υλικά
1 χταπόδι περίπου 2 κιλά (πείτε στον ψαρά σας να σας το καθαρίσει, να αδειάσει δηλαδή το κεφάλι και να αφαιρέσει το δόντι. Το κεφάλι είναι ο καλύτερος μεζές του χταποδιού!)
Μισό ξερό κρεμμύδι
2/3 λίτρου κόκκινο κρασί (η ξηρή Μαυροδάφνη τού πάει εξαίσια)
6-8 κόκκους ολόκληρο πιπέρι
2 μπαχάρια
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθο ή 2 κλωναράκια φρέσκο (είναι η εποχή του)
2 φύλλα δάφνης
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 κ.σ. καλός πολτός ντομάτας
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό πιπέρι

Για το σερβίρισμα: Λίγες νιφάδες θαλασσινό αλάτι, ψωμί κομμένο σε χονδρές φέτες και φρυγανισμένο, και λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το χταπόδι με κρύο νερό στη βρύση.

Βάζουμε το χταπόδι σκέτο (ολόσκετο!) σε μεγάλη, ευρύχωρη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και με το καπάκι.

Μετά από μία ώρα, ελέγχοντας όμως κάθε τόσο, τρυπάμε το χταπόδι (που έχει βγάλει τα δικά του ζουμάκια και βράσει μέσα σ' αυτά). Πρέπει να είναι μαλακό και, όταν το τρυπάμε, το πιρούνι να βγαίνει εύκολα.

Κρατάμε το ζελατινώδες υγρό που έχει μείνει για τη γεύση και για να δέσει η σαλτσούλα μετά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει η σαλτσούλα του, περίπου 40-50 λεπτά.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και σερβίρουμε ολόκληρο ή κομμένο το κρασάτο χταπόδι με τη σαλτσούλα του και δίπλα φέτες φρυγανισμένο ζεστό ψωμί ραντισμένο με ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με θαλασσινό αλάτι και ρίγανη.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πιο κλασική συνταγή για ταραμοσαλάτα έρχεται από την Άνδρο

Γεύση / Η πιο κλασική συνταγή για ταραμοσαλάτα έρχεται από την Άνδρο

«Δεν είναι αυτή η μέρα για fine dining συνταγές»: Η Κατερίνα Ρεμούνδου, μαγείρισσα στο παραδοσιακό καφενείο του «Ζοζέφ» στην Άνδρο, δίνει την πιο απλή, αυθεντική και νόστιμη συνταγή για ταραμοσαλάτα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο

Γεύση / Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο

Το Χατζηκυριάκειο, με τις κατηφόρες που οδηγούν στη θάλασσα, τα καφενεία με τις ψάθινες καρέκλες, τα τηγάνια στα οποία τσιτσιρίζουν φρέσκα ψάρια, τα στενά όπου παίζουν ακόμη παιδιά και την ψαροταβέρνα του Ηλία είναι ένα φιλόξενο στέκι για όσους αγαπούν τις καθαρές, σπιτικές γεύσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Εδώ και κοντά τριάντα χρόνια, τα Γιουβετσάκια αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα

Γεύση / Τα «Γιουβετσάκια» αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα εδώ και τριάντα χρόνια

Ο Χάρης Τζίτζης γυρίζει καθημερινά τις λαϊκές, ξέρει ποιον μήνα έχει καλή ντομάτα ποια περιοχή, ακολουθεί την εποχικότητα πριν ακόμα αρχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτήν κι έτσι κρατάει μέχρι σήμερα μια ταβέρνα-επιτομή της cuisine du marché στην Άνω Γλυφάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ