Τα «Γιουβετσάκια» αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα εδώ και τριάντα χρόνια

Εδώ και κοντά τριάντα χρόνια, τα Γιουβετσάκια αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
Είχαμε και έχουμε τεράστιες απαιτήσεις για την ποιότητα των ειδών που προμηθευόμαστε. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Χάρης Τζίτζης ήθελε να δημιουργήσει ένα μαγαζί με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά δεν του περίσσευαν χρήματα. Δεν έψαξε στο κέντρο, κοίταξε να βρει έναν χώρο στα νότια προάστια. Βρήκε τελικά ένα μικρό μαγαζί, αρχικά δεν έβγαλε ούτε ένα τραπέζι, ουσιαστικά δημιούργησε ένα ghost restaurant πριν καν αυτά υπάρξουν ως έννοια. 

«Σχεδίασα ένα πρωτοποριακό για την εποχή του έντυπο, με έγχρωμες φωτογραφίες των φαγητών, όπως ακριβώς μαγειρεύονταν. Την εποχή εκείνη ο μοναδικός τρόπος να γίνει γνωστό ένα μαγαζί σε περιορισμένη ακτίνα ήταν η διανομή εντύπων. Δεν υπήρχε ίντερνετ, ούτε καν ασύρματα τηλέφωνα».

Από τον χώρο παραγωγής φαγητού που είχε δημιουργήσει –γιατί εστιατόριο δεν ήταν– ξεκίνησε διανέμοντας μοσχάρι με κριθαράκι, παστίτσιο, μουσακά, γεμιστά, κοτόπουλο με χυλοπίτες, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Έβαζε τα κεραμικά του σε πήλινα ατομικά σκεύη, εξού και το όνομα του μαγαζιού, τα «Γιουβετσάκια».

«Αυτά τα σκεύη έμπαιναν σε αδιάβροχη σακούλα και μετά σ’ ένα χαρτόκουτο από οικολογικό χαρτόνι. Λόγω της συσκευασίας τους τα φαγητά έμεναν ζεστά για ώρα. Κάναμε διανομή από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα, είχα έξι μηχανάκια μοιρασμένα σε δύο βάρδιες».

Κάθε μέρα έχει κι άλλο μενού, ανάλογα με το τι βρίσκει στην αγορά. Αλλά ό,τι καλό κι αν βρείτε, πρέπει να δοκιμάσετε το γιουβέτσι του, φτιάχνει όλον τον χρόνο αυτό το πιάτο-ορισμό του ποιοτικού comfort food που μπορούμε να απολαύσουμε έξω.

Δούλεψε έτσι για δυο-τρία χρόνια. Μέχρι που οι σταθεροί του πελάτες άρχισαν να ρωτούν επίμονα πού μπορούν να απολαύσουν τα πεντανόστιμα πιάτα του εκτός σπιτιού. «Νοίκιασα με πολύ δισταγμό το δίπλα κατάστημα στο ίδιο κτίριο. Και ο δισταγμός οφειλόταν στο ότι το μαγαζί αυτό ήταν λες και είναι κρυμμένο στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Απόδειξη, το τρίτο μαγαζί στη σειρά που λειτουργούσε ως καφενείο είχε αλλάξει δεκατρείς ιδιοκτήτες μέσα σε δώδεκα χρόνια». 

Εδώ και κοντά τριάντα χρόνια, τα Γιουβετσάκια αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έβαλε δέκα τραπέζια με στόχο να παραμείνει στη διανομή φαγητού και ο νέος χώρος να του δίνει απλώς τη δυνατότητα να πιει ένα κρασί με κάποιον φίλο. «Το πιο δύσκολο στο σχέδιο να γίνει ο χώρος μαγαζί κανονικό ήταν το γεγονός ότι η πρασιά είχε άθλια εικόνα, με τρεις μικρές νεραντζιές ξερές και μια λεύκα σε παρόμοια κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, μόνο εγώ στενοχωριόμουν γι’ αυτό. Ο κόσμος ενδιαφερόταν για το εξαιρετικό φαγητό και τη ζεστή αγκαλιά».

Σιγά σιγά ο Χάρης Τζίτζης έστησε μακριά από πιάτσες, σε μια γειτονιά της Άνω Γλυφάδας, μια καταπράσινη ταβέρνα, έναν χώρο που, αν και περιφραγμένος, δίνει την αίσθηση του έξω. Η ψαλίδα μεταξύ της ταβέρνα και της delivery λειτουργίας άρχισε να κλείνει, ενώ οι δύο βιοτεχνίες που τον προμήθευαν με τα πήλινα για τα γιουβετσάκια έκλεισαν. «Το φαγητό που φτιάχναμε ήταν ακριβό, ποιοτικό για να συσκευάζεται σε αλουμινένιες συσκευασίες μίας χρήσης. Σε μια νύχτα σταμάτησα τη διανομή». 

O Χάρης Τζίτζης είναι ο άνθρωπος που ξέρει να σου πει σε ποια λαϊκή έχει τι καλό, επισκέπτεται τρεις διαφορετικές κάθε μέρα, γιατί αυτό που θέλει να προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια είναι μια cuisine du marché, που θα έλεγαν και οι Γάλλοι.

«Ξεκίνησα από χόμπι να ψάχνω τα καλά υλικά. Από παιδί αναλάμβανα εγώ να μαζέψω τις προμήθειες του σπιτιού, με το ποδήλατό μου. Στην οικογένειά μας το φαγητό ήταν ιεροτελεστία. Η μάνα μου ήταν μια καταπληκτική μαγείρισσα, το σπίτι μας ήταν πάντα ανοιχτό και οι μυρωδιές που έβγαιναν από την κουζίνα της μας έκαναν να λαχταράμε το φαγητό». 

Εδώ και κοντά τριάντα χρόνια, τα Γιουβετσάκια αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
Θα σερβίρει για λίγες μέρες ακόμα λαχανοντολμάδες, τους κάνει με λάχανα από την Αργολίδα, από παλιό σπόρο που τα δίνει μικρά και αφράτα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Κάποια στιγμή, αν και όλα πήγαιναν καλά για την ταβέρνα, εκείνος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια δυσκολία.

«Η δουλειά έπρεπε να μοιραστεί στα δύο, διαφορετικά ήταν αδύνατο να προχωρήσει. Τότε εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός η Εύα Πασανικολάκη. Μπήκε και ανέλαβε την κουζίνα σαν να δούλευε χρόνια στα Γιουβετσάκια. Ταυτίστηκε κυριολεκτικά με την ιδέα, τη στήριξε και τη στηρίζει με μεγάλο πάθος, τελειομανία και σεβασμό στο φαγητό. Ταυτίζονται απόλυτα οι απόψεις μας για τη μαγειρική που ακολουθούμε. Και δεν είμαστε ό, τι πιο εύκολο. Είχαμε και έχουμε τεράστιες απαιτήσεις για την ποιότητα των ειδών που προμηθευόμαστε».

Οι γαστρονομικοί συντάκτες τούς ανακάλυψαν, άρχισαν να τους επισκέπτονται ένας-ένας, και τους αποθέωσαν. 

Την Τσικνοπέμπτη την έβγαλε με γυαλιστερές από τη Χαλκίδα, βρήκε ωραίες και τις ευχαριστήθηκε. Η κακοκαιρία στέρησε στην κουζίνα του τα άγρια χόρτα του Παρνασσού, τώρα ψάχνει παντζάρια ανοιξιάτικα. Θα σερβίρει για λίγες μέρες ακόμα λαχανοντολμάδες, τους κάνει με λάχανα από την Αργολίδα, από παλιό σπόρο που τα δίνει μικρά και αφράτα.

Όταν τελειώσουν αυτά θα φέρει μελιτζάνες τσακώνικες, τις κάνει στον φούρνο με φέτα, σκόρδο, λάδι και ντομάτα από το Δρέπανο. «Αυτή είναι η καλή ντομάτα του Φλεβάρη, δεν μπορείς να τη φας πουθενά αλλού, έχω πάει κι έχω δει τα μποστάνια τους για να τη φέρω. Μετά από δύο εβδομάδες θα πάρω από άλλη περιοχή, θα αρχίσει να βγάζει ο Μαραθώνας καλές».

Εδώ και κοντά τριάντα χρόνια, τα Γιουβετσάκια αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
Έχει ένα τυρί ανεβατό καταπληκτικό, από παραγωγό της Βερδικούσας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έχει ένα τυρί ανεβατό καταπληκτικό, από παραγωγό της Βερδικούσας, «έχει τα ζώα του σε 700 μέτρα υψόμετρο και φτιάχνει το τυρί όπως ελάχιστοι το κάνουν πια στην Ελλάδα, με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτόν τον τον έχω βρει και τον έχω ερωτευτεί, όπως και τον Αθανασίου, που μου φέρνει κρασί Αγιωργίτικο από τη Νεμέα. Ρωτάω πρώτα για τους παραγωγούς, με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και η σημασία που δίνουν στο προϊόν τους, όχι οι ετικέτες».

Τη φάβα Φενεού τη μαγειρεύει με βιολογικό λάδι, μπόλικο κρεμμύδι και λεμόνι δίφορο. Τώρα έχει λουκάνικο από έναν παλιό κρεοπώλη της Καρδίτσας, περιμένει τις καραβίδες και τις πεσκανδρίτσες για να τις ρίξεις στο τηγάνι του, που είναι από τα καλύτερα στην πόλη. Κάθε μέρα έχει κι άλλο μενού, ανάλογα με το τι βρίσκει στην αγορά. Αλλά ό,τι καλό κι αν βρείτε, πρέπει να δοκιμάσετε το γιουβέτσι του, φτιάχνει όλο τον χρόνο αυτό το πιάτο-ορισμό του ποιοτικού comfort food που μπορούμε να απολαύσουμε έξω.

«Είναι πολύ απλό το μυστικό της συνταγής: το 90% είναι η εξαιρετική πρώτη ύλη που επιλέγουμε και ό,τι μένει είναι μαγειρική». Πάντα το ίδιο απαντάει, όσες φορές κι αν τον έχω ρωτήσει. Κι αλήθεια λέει. 

Εδώ και κοντά τριάντα χρόνια, τα Γιουβετσάκια αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
«Είναι πολύ απλό το μυστικό της συνταγής: το 90% είναι η εξαιρετική πρώτη ύλη που επιλέγουμε και ό,τι μένει είναι μαγειρική». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Γιουβετσάκια, Ιθώμης 20 & Μωρέως 45, Άνω Γλυφάδα, 210 9648081

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι έχει συμβεί με τα μπριζολάκια του Τέλη;

Γεύση / Τι έχει συμβεί με τα μπριζολάκια του Τέλη;

Το μαγαζί-θρύλος που στέκει από τα τέλη του ‘70 στου Ψυρρή έχει ιστορίες να αφηγηθεί. Τελευταία, η όψη του έχει κάτι διαφορετικό και άρχισαν οι ψίθυροι. Το θέμα είναι όμως αν άλλαξε ή όχι το φαγητό του, τα καλοψημένα του μπριζολάκια και το «καυτερό» για τη μέση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ