ΚΙΝΗΣΗ

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Soirée
0



Θα μπορούσες να πεις ότι ένας ακόμη all day χώρος μάλλον περίσσευε στο Κολωνάκι, και μάλιστα στις παρυφές της πλατείας. Έλα, όμως, που με την πρώτη σου επίσκεψη το Soirée σε πείθει ότι πράγματι έλειπε από το πλούσιο, πολυφωνικό και πολυγευστικό σκηνικό της εμβληματικής περιοχής του αθηναϊκού κέντρου. Εκείνο που χαρίζει στο νέο εστιατόριο του Κολωνακίου αυτή του την ιδιότητα είναι ένα συνδυασμός από χαρακτηριστικά που μπορεί να τα συναντάς μεμονωμένα, αλλά δύσκολα θα τα βρεις να συνυπάρχουν όλα στον ίδιο χώρο. Πρώτα απ' όλα, είναι το ίδιο το σκηνικό του που παραπέμπει σε προσεγμένο γαλλικό café bistro και προσφέρει ιδανικό «χαλί» για να γίνουν με απόλυτη διακριτικότητα οι εναλλαγές του από café σε εστιατόριο, και από κει σε oyster, fruits de mer και champagne bar. Ένα περιβάλλον που το αισθάνεσαι να σε κρατά χαλαρό, είτε πίνεις τον πρωινό σου καφέ, είτε απολαμβάνεις το πλούσιο brunch, είτε αφήνεσαι να δοκιμάσεις την κουζίνα που διαλέγει εξαιρετικά θαλασσινά και τα σερβίρει με τόση τέχνη, όση χρειάζεται για να αναδείξει την ποιότητά τους. Μαζί με την καλοδουλεμένη διακόσμηση, την άψογη κουζίνα και τις πολλές του προσωπικότητες, η θέση του Soirée στον ζωντανό πεζόδρομο της Τσακάλωφ ολοκληρώνει το παζλ ενός πραγματικά επιτυχημένου χώρου. Πίσω από την εξαιρετική δουλειά της κουζίνας βρίσκεται η τεχνική και η δημιουργικότητα του executive chef Γιάννη Στανίτσα, ο οποίος έχει την επιμέλεια και επιμένει: «Φρέσκα υλικά και όχι πολύ μαγείρεμα». Αρχή με σούπα γλυκοκολοκύθας, με καραβίδα σοταρισμένη με λίγη βανίλια και ξύσμα λάιμ. Κάθε κουταλιά σε στέλνει στα ουράνια! Η σαλάτα με λευκή και μαύρη κινόα συνδυάζεται όμορφα με κόκκινη πιπεριά, ελαιόλαδο, καπνιστό σολομό και καλοφτιαγμένο χειροποίητο ξίδι από φρέσκα βατόμουρα, που του χάριζε την ένταση (€12). Μαγική αίσθηση δημιουργεί το καρπάτσιο αστακού με πινελιές ασιατικής σος και το παζλ του πιάτου συμπληρώνει πράσινη σαλάτα με μικρόφυλλα μουστάρδας και παντζαριού (€15). Ο σεφ δίνει προτεραιότητα στα όστρακα. Τα στρείδια Γαλλίας γκρατινέ (€12)συνοδεύονται με τέσσερις διαφορετικές σος (με λάδι και κόλιαντρο, μαγιονέζα με μελάνι σουπιάς, μαρμελάδα από εσπεριδοειδή, γλυκοκαυτερή) με εντυπωσιακή παρουσίαση – παιχνίδι γεύσεων. Το αβοκάντο, γεμισμένο με καβούρι αληθινό κι ενισχυμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, τζίντζερ, chutney μοσχολέμονου και μαγιονέζα καρότου, είναι δροσερό και ορεκτικό (€10). Ο Στανίτσας έχει αίσθηση του μέτρου στο πάντρεμα των υλικών που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο στην κουζίνα του. Το ανακαλύπτεις στον τόνο με γκρέιπφρουτ, λεμόνι, λάιμ και πορτοκάλι που παντρεύεται με φύλλα παντζαριού και καταφέρνει να σε σαγηνεύει με τα αρώματά του. Τα πιάτα του είναι διασκεδαστικά και ξεχειλίζουν φρεσκάδα και νοστιμιά. Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές για να συνοδεύσεις το δείπνο σου. Αξίζει να πας στο Soirée επειδή ο χώρος είναι γουστόζικος και όχι μόνο θα φας αλλά θα αισθανθείς την αληθινή περιποίηση.

Soirée, Τσακάλωφ 3, Κολωνάκι, 210 3608591

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Μπούσουλας


Άνθρωπος της εστίασης άλλα και λάτρης της ιστιοπλοΐας, ο Φίλιππος Τσάμπουρας αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του και έστησε πριν τρία χρόνια το μεζεδοπωλείο «Μπούσουλας» σε μια γειτονιά στα Καμίνια. Ο Φίλιππος θέλησε να μεταφέρει την πολύχρονη εμπειρία που είχε αποκτήσει ως μετρ σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας σε συνδυασμό με το μαγειρικό πάθος του στον δικό του χώρο, με πιάτα δοκιμασμένα και οικεία ατμόσφαιρα. Στη μικρή σάλα, τη μία πλευρά του τοίχου καλύπτει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Πειραιά από το 1907, με μία σκούνα σε πρώτο πλάνο που σε ταξιδεύει νοσταλγικά. Ωραία και η σύνθεση με τους παλιούς καθρέφτες, που συμπληρώνει τη διακόσμηση με τα λευκά παστέλ έπιπλα. Το πλάτωμα έξω με φυσική σκιά από τα δέντρα προσφέρεται για τις ζεστές μέρες. Η «πυξίδα» στο μενού δείχνει θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες και η εποχικότητα δίνει ιδέες και για πιάτα ημέρας. Ξεκίνημα νησιώτικο με Μόστρα Μυκόνου (€5), ένα κυκλαδίτικο πιάτο που τιμούν στη Μύκονο και συνδυάζει το ντόπιο παξιμάδι με ελαιόλαδο, την πικάντικη κοπανιστή, τριμμένη φρέσκια ντομάτα και ρίγανη που μοσχοβολάει. Τρώγεται απολαυστικά και γρήγορα εξαφανίστηκε από το πιάτο. Ακολούθησε ψητό κατσικίσιο τυρί που το συνόδευε μια ωραία chutney τριαντάφυλλο(€5) και του πήγαινε πολύ. Στο τραπέζι προσγειώθηκε η παραδοσιακή μυκονιάτικη πίτα με τυροβολιά, ένα μαλακό λευκό τυρί που μπαίνει παραδοσιακά στις πίτες του νησιού, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο (€5) που σε κάθε μπουκιά ξεδίπλωνε αληθινή γεύση. Διαπίστωσα πως στον κατάλογο φιγουράρουν πιάτα αλλά και τοπικά προϊόντα της Μυκόνου και ο ιδιοκτήτης και μάγειρας μου αποκάλυψε ότι κατάγεται από τη Μύκονο, γι' αυτό και τιμάει τις τοπικές συνταγές και τα προϊόντα, όπως το μυκονιάτικο λουκάνικο από χοιρινό που καρυκεύεται με μπόλικο θρούμπι, πιπέρι και ρίγανη, ψήνεται στη σχάρα και συνοδεύεται με σάλτσα γιαουρτιού (€5). Τα μπουμπουριστά σαλιγκάρια (€5) ήρθαν μέσα σε στενόμακρη λευκή πιατέλα, φτιαγμένα με ωραία ξιδάτη σάλτσα και αρισμαρί. Το παιχνίδι έγινε δυνατό όταν κατέφθασε το σαγανάκι με σουτζούκι πικάντικο, λαδοτύρι και στην κορυφή ένα χρυσαφένιο αυγό μάτι να προκαλεί (€5,50). Ωραίος μεζές, για μερακλήδες. Από τα κυρίως, τα μπιφτεκάκια ψημένα ιδανικά στη σχάρα (€7), είχαν μαμαδίστικη γεύση και τα συνόδευαν χειροποίητες τραγανές τηγανητές πατάτες και λίγο γιαούρτι που δρόσιζε ευχάριστα τη γεύση. Η λίστα με τα αποστάγματα προσφέρει αρκετές επιλογές για να επιλέξεις τον ιδανικό σύντροφο για τους μεζέδες. Κρατήστε χώρο για το γλυκό σοκολάτας με μπανάνες (€4) για το φινάλε. Στον Μπούσουλα θα περάσεις όμορφα, είναι τίμιο και πολύ φιλόξενο μαγαζί, και οι μεζέδες σιγοντάρουν νόστιμα τη διάθεση της παρέας.

Μπούσουλας, Σάμου 16 & Ζανέττου, Καμίνια, 210 4818171

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Rock&Balls


Το Rock&Balls στην πολύβουη πλατεία της Αγίας Ειρήνης, διατηρεί το μπιτάτο στυλ του, αλλά έχει ανανεώσει τη φιλοσοφία της κουζίνας του, η οποία εμφανίζεται με διττή προσωπικότητα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Πολυχρόνης Δαμαλάς, γνωστός σεφ για τις επιδόσεις του στην ασιατική κουζίνα, έχει αναλάβει να μας σαγηνεύσει με τα γιαπωνέζικα πιάτα του –σούσι, νιγκίρι, αρκετά μάκι– που ετοιμάζει σε κοινή θέα. Έτσι, τα τσοπ-στικς μπαίνουν στον χορό του Rock&Balls. Αυτή είναι η μια άποψη του μενού. Η άλλη αφορά τα meatballs και όχι μόνο. Τα ηνία αυτής της κουζίνας έχει αναλάβει ο σεφ Δήμος Σαμουράκης που έχει θητεύσει σε γνωστές κουζίνες της Αθήνας. Ο χώρος είναι άνετος, βιομηχανικής αισθητικής, με casual, χαλαρή διακόσμηση και η μεγάλη ανοιχτή κουζίνα στις γκρι αποχρώσεις σού επιτρέπει να χαζεύεις τη μαγειρική ομάδα που με συντονισμένες κινήσεις ετοιμάζει τα πιάτα. Ο Δήμος Σαμουράκης έχει μπόλικες μαγειρικές ιδέες και ανανεωτική διάθεση. Εύκολα θα ανακαλύψεις στο μενού την αγάπη του να παίζει σε κάποιες συνταγές με τα ασιατικά υλικά. Όπως στο καρπάτσιο μοσχαριού, που το συνοδεύει με πίκλες από μανιτάρια σιμέζι και βούτυρο πόνζου (€8). Την ίδια στιγμή βλέπεις ότι υιοθετεί στα πιάτα του και τα ελληνικά προϊόντα. Το ταρτάρ μανιταριών, που το αγκαλιάζει ιδανικά λαδολέμονο, ενισχυμένο με μυρωδικά και το σκεπάζουν φλοίδες από Αρσενικό Νάξου (€7), είναι ένα γευστικό πιάτο που χαίρεσαι την κάθε μπουκιά του. Ο σεφ υιοθετεί στην κουζίνα του τα φρέσκα λαχανικά που συνδυάζει δημιουργικά στα πιάτα με τις σαλάτες, όπως η πράσινη σαλάτα με ανάμεικτα baby φύλλα, αγγούρι και μπουκιές τραγανό κοτόπουλο και yuzu dressing (€8) – ευχάριστη και δροσερή. Από τη μεγάλη ποικιλία σε κεφτεδάκια, την παράσταση κλέβουν τα φουρνιστά κεφτεδάκια ρυζιού (€6). Σε ξαφνιάζουν καθώς σου αποκαλύπτουν γεύση από καλοκαιρινά γεμιστά και η πειραγμένη πανδαισία συμπληρώνεται από τη μους φέτας. Αν σου κλείσουν τα μάτια και δοκιμάσεις μια μπουκιά, έχεις την καλοδεχούμενη γεύση από τα πάντα αγαπημένα γεμιστά που ξυπνούν καλοκαιρινές θύμησες. Δοκιμάσαμε και τα ευμεγέθη μοσχαρίσια κεφτεδάκια που ήρθαν αφράτα, γευστικά, συνοδευόμενα από πουρέ πατάτας, διακριτικά αρωματισμένο με λάδι τρούφας και ωραία σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά. Από τα πιάτα του σεφ που προτείνει ο κατάλογος το μοσχαρίσιο λεπτό διάφραγμα (€15) ήρθε σωστά ψημένο, ενώ τους τόνους ανεβάζουν οι «συγκάτοικοί» του στο πιάτο: μικρές πατατούλες-σκέτη νοστιμιά λουσμένες με τη σάλτσα του κρέατος, σπαράγγια και crispy μπέικον να βγάζει μια καπνιστή επίγευση. Θα κλείσεις με κάποιο γλυκό ή με ένα ωραίο κοκτέιλ από την μπάρα, για να δώσεις συνέχεια στο βράδυ σου, μαζί με τις μουσικές σε ρυθμό ροκ που φτιάχνουν τη διάθεση.

Rock&Balls, Βασιλικής 2, πλατεία Αγ. Ειρήνης, 210 3211112

Οι γευστικές προτάσεις του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή συνδυάζονται με τη ζεστή φιλοξενία και την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του Malabar InHouse που γνωρίζαμε μέχρι τώρα ως εστιατόριο baku. Το σκηνικό, που έχει επιμεληθεί ο Γιάγκος Αγιοστρατίτης, δίνει μια αίσθηση θαλπωρής με μοναδικά έπιπλα, ρομαντικά κρυστάλλινα φωτιστικά και απαλό φωτισμό. Τα πιάτα του σεφ εμπλουτίζονται από τις πρώτες ύλες (ελαιόλαδο, αυγά ελευθέρας βοσκής, λαχανικά, φρούτα) που έρχονται κάθε μέρα από την οικογενειακή φάρμα του, The Margi. Κάθε Πέμπτη μπορείτε να απολαμβάνετε επιλεγμένα πιάτα του σεφ σε ένα ειδικό μενού στην τιμή των 25 ευρώ.

The Margi, Βουλιαγμένη, 210 8929160

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT