Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux;

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
0
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Το Mama Roux στην Αιόλου, με την ιδιαίτερη πολυεθνική προσωπικότητα, που φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής, έχει καθιερώσει μια διαφορετική πρόταση φαγητού, η οποία στην αρχή ξάφνιασε και στη συνέχεια κέρδισε φανατικούς οπαδούς. Αυτό που έκανε το Mama Roux να ξεχωρίσει ήταν ότι οδηγήθηκε στη multi ethnic φιλοσοφία του φαγητού όχι μέσω ενός στημένου concept που προσπαθεί να προκαλέσει προκατασκευασμένες εντυπώσεις αλλά μέσα από τα βιώματα που έχουν οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν. Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής, καλλιτεχνικά κινήματα, πολιτικές τάσεις και κουζίνες.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Ο ίδιος ο χώρος του Mama Roux αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν εκεί καθημερινά. Η πολυχρωμία στο φαγητό και στον διάκοσμο, οι «χειροποίητες» διακοσμητικές πινελιές και η μουσική δένουν, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό ανθρώπινο παζλ και μια συναρπαστική ατμόσφαιρα που κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Η Νίκη ΜηταρέαΗ τοποθεσία στην οποία έχει βρει τη θέση του το μαγαζί, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, «κουμπώνει» ιδανικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης. Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks και φαγητό μέχρι αργά το βράδυ. Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου.

Στην κουζίνα, η Βελγίδα σεφ Σάντρα, μεγαλωμένη σε Ανατολή και Αφρική, μεταφέρει στη μαγειρική της την αύρα της μεγάλης διαδρομής που έχει κάνει στη ζωή της. Ο sous σεφ Βασίλης Σπόρος αναζητά την αυθεντικότητα των Southern BBQ, των γεύσεων της Νέας Ορλεάνης και της ασιατικής κουζίνας και στις γλυκές δημιουργίες ο Μπάμπης Ζιντήλης έχει τον λόγο.  Το νόστιμο preview στις γεύσεις  του φετινού χειμώνα στο Mama Roux ξεκίνησε με: 

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


1. Η βελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια κλείνει το μάτι στην κουζίνα των Βρυξελλών. Σερβίρεται σε ξύλινο μπολ που επάνω του ακροβατεί μια φέτα ψητού ψωμιού σαν σανίδα του σερφ με μύδια και πέστο. Η γεύση της σούπας, βελούδινη, πλούσια, έδενε με τα μύδια που απογείωνε το πέστο. Από δίπλα μια φρέσκια μπίρα Donkey από τη Σαντορίνη με φρουτώδη γεύση έδενε τον συνδυασμό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Bελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


2. Από την περιοχή του Μπορντό αντλεί την έμπνευσή του το πιάτο με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, που ήταν δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη και συνοδεύονταν με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Η πληθωρική γεύση του πατέ ισορροπεί όμορφα με τη διακριτική γλύκα που αποκάλυπτε το chutney.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη. Συνοδεύονται με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


3. Οι τραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους –στο οποίο ακούγεται διακριτικά το κύμινο– και συνοδεύονται με ρόδι και άφθονους τραγανούς ξηρούς καρπούς. Στο ίδιο νόστιμο γευστικό μήκος ήταν και οι πίτες με μουτάμπαλ, βελούδινο πουρέ μελιτζάνας με γιαούρτι, αμύγδαλα και κουκουνάρια. Κάθε μπουκιά σε έστελνε στην πατρίδα τους, τη Δαμασκό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


4. Το λεπτοκομμένο σε μπουκιές μοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια και περασμένο σε δυνατή φωτιά, τρώγεται ευχάριστα με τσοπ στικς. Μαζί του σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό που μέσα του «σβήνεται» η πικάντικη γεύση του kimchi.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Mοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


5. Viva Mexico με τραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα. Τρώγεται με τα χέρια και γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


6. Τα baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow», αποκαλύπτουν σε κάθε κολασμένη μπουκιά τη μαεστρία στο ψήσιμό τους σε ξύλο ελιάς και το ιδιαίτερο άρωμα καπνού που ερεθίζει τους γευστικούς κάλυκες. Σερβίρονται με πουρέ πατάτας, baby σπανάκι σοτέ και ενδιαφέρουσα κροκέτα αφρικάνικης καταγωγής, φτιαγμένη από καλαμπόκι και ξινόγαλο.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


7. Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του. Έρχεται καραμελωμένο, κόκκινο, εκρηκτικό, και μόλις ξεπεράσεις το σοκ της εντυπωσιακής εμφάνισης του πιάτου, αρχίζεις την εξερεύνηση. Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Mama Roux, Aιόλου 48, Αθήνα, 213 0048382

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT