Το Tyler’s στο Παγκράτι ξέρει από bao buns 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s.
0

«Like a monkey, ready to be shot into space. Space monkey! Ready to sacrifice himself for the greater good. Without pain, without sacrifice, we would have nothing!». Μια ανάσα πριν από το τέλος των ‘90s, στην εμβληματική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ ο Τάιλερ Ντέρντεν μιλάει για εκείνους που είχε καταφέρει να προσηλυτίσει μέσω του Fight Club.

Βέβαια στην οδό Αρχελάου και στη νέα της άφιξη που πήρε το όνομά της από το παραπάνω σενάριο δεν θα συναντήσετε μια άτυπη τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να ανατρέψει την κατεστημένη τάξη. Αντιθέτως, στον αριθμό 14 θα δείτε ένα πολύχρωμο μαγαζί με σήμα του μια μαϊμού που θα κεντρίζει τα βλέμματα. Μπείτε μέσα. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης. Προσωπικά, έχω δει να σερβίρεται ακόμα και σε μεζεδοπωλείο σε ορεινό χωριό απομακρυσμένου νησιού. 

Τα bao ή baozi, τα ψωμάκια ατμού, πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, συναντιούνται με διάφορες ονομασίες και παραλλαγές –στο σχήμα, στο πώς και με τι γεμίζονται– στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης.

Το 2009 o Ντέιβιντ Τσανγκ έγραψε στο βιβλίο μαγειρικής Momofuku για το pork bun του εστιατορίου του που είχε κατακτήσει τη Νέα Υόρκη ήδη πέντε χρόνια: «Είναι περίεργο να είσαι “διάσημος” για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μπορείς να φανταστείς ότι είσαι ο Νιλ Ντάιαμοντ και να πρέπει να τραγουδάς το "Cracklin' Rosie" κάθε φορά που βγαίνεις στη σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής σου; Εγώ δεν μπορώ. Αλλά αν το Momofuku είναι "διάσημο" για κάτι, αυτά είναι για τα steamed pork buns του».

Αυτό το πιάτο δεν βγήκε ποτέ από το μενού του δημοφιλούς σεφ, στο Μεγάλο Μήλο άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλα μαγαζιά που πόνταραν σε αυτό κι έπειτα η μόδα τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη – λογική και αναμενόμενη η πορεία τους. 

Στην Αθήνα το προσπάθησαν πολλοί, αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να το κάνουν συνώνυμο της κουζίνας τους. Λίγο πριν φύγει το 2019, στο πολυσύχναστο στενό του Παγκρατίου εμφανίστηκε ένα εστιατόριο με φρέσκες ιδέες, παρουσίασε μια κουζίνα δημιουργική με διεθνείς επιρροές, έχοντας για μότο του ότι θέλει να προσφέρει «memorable food» και αρκετές συνταγές βασισμένες στο «φαγητό του δρόμου». 

Αντί να είναι χωρισμένες τυπικά, ως ορεκτικά/κυρίως/σαλάτες/επιδόρπια, οι προτάσεις του ήταν κατηγοριοποιημένες στο «χέρι», με «κουτάλι και πιρούνι», με «πιρούνι», με «πιρούνι και μαχαίρι», με «κουτάλι», αναλόγως δηλαδή με το πώς θα απολαμβάναμε όσα θα παραγγέλναμε. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s. 

Έχοντας εργαστεί δίπλα στον Γιώργο Βενιέρη του Mr. Pug's Canteen, ο Στράτος Βλασόπουλος, που έχει το τιμόνι της κουζίνας του Lost Athens, μαζί με τον Γιώργο Ζαχείλα, γνωρίζει από καλό bao. Κι έτσι οι δυο τους έκατσαν κι έβγαλαν νέες συνταγές γι’ αυτό το μαλακό κι αφράτο ψωμί, θέλοντας να κάνουν «μια αμερικανιά με ασιατικές επιρροές», προκειμένου να τρέξουν ένα πρότζεκτ αποκλειστικά street. 

Το bao γαρίδας του Tyler’s είναι ακριβώς αυτό που είχαν φτιάξει για το εστιατόριο, με χειροποίητη (όπως κι όλες οι άλλες που χρησιμοποιούν) μαγιονέζα chilli, το δικό τους κίμτσι λάχανο, και πίκλα τζίντζερ. Η πάπια είναι από τα πιο κλασικά bao που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως εκείνοι την μπρεζάρουν με hoisin sauce, τη σερβίρουν με πίκλα από φινόκιο και ξινόμηλο. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η vegan επιλογή που έχουν, το bao με τα ψητά καρότα που συνδυάζονται με μια σάλτσα από ταχίνι και μια bbq sauce με κεράσια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το bao τραχανά με την κροκέτα που φέρνει σε φαλάφελ και ταιριάζει με μια σάλτσα ρομέσκο από ντομάτα, ψητές πιπεριές και φουντούκι. Το bao κοτόπουλο γίνεται korean style, προσφέρεται με μία μαγιονέζα με wasabi και πίκλα αγγουριού. Το μοσχάρι είναι ίδιο με ένα πολύ νόστιμο cheeseburger, κρύβει και μια καυτερή κέτσαπ με sriracha. 

Στο Tyler’s μπορείτε να συνοδεύσετε το bao buns της επιλογής σας με edamame, με λαχανικά τεμπούρα αλλά και με bubble waffle γαρίδα ή κοτόπουλο. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Tyler’s bao, Αρχελάου 14, Παγκράτι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Black Salami: Σε λίγες μέρες η Αθήνα θα κάνει ουρές για να δοκιμάσει ιταλικά ψωμιά

Γεύση / Black Salami: Η Αθήνα θα δοκιμάζει αυθεντικά ιταλικά ψωμιά

Το νέο microbakery των Εξαρχείων προμηθεύεται τα άλευρά του από το Τορίνο και το παστράμι του από τη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένο στο προζύμι, εισάγει τον όρο του street brunch και δεν θέλει να μοιάζει με κανέναν άλλο φούρνο στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Γεύση / Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Τιμώντας με το όνομά του την κληρονομιά των παλιών και κλασικών του είδους, φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν και ταιριάζοντάς τα με κορυφαία ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης, το new age σουβλατζίδικο του Παγκρατίου είναι μια γαστρονομική έκπληξη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ