Το Tyler’s στο Παγκράτι ξέρει από bao buns 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s.
0

«Like a monkey, ready to be shot into space. Space monkey! Ready to sacrifice himself for the greater good. Without pain, without sacrifice, we would have nothing!». Μια ανάσα πριν από το τέλος των ‘90s, στην εμβληματική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ ο Τάιλερ Ντέρντεν μιλάει για εκείνους που είχε καταφέρει να προσηλυτίσει μέσω του Fight Club.

Βέβαια στην οδό Αρχελάου και στη νέα της άφιξη που πήρε το όνομά της από το παραπάνω σενάριο δεν θα συναντήσετε μια άτυπη τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να ανατρέψει την κατεστημένη τάξη. Αντιθέτως, στον αριθμό 14 θα δείτε ένα πολύχρωμο μαγαζί με σήμα του μια μαϊμού που θα κεντρίζει τα βλέμματα. Μπείτε μέσα. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης. Προσωπικά, έχω δει να σερβίρεται ακόμα και σε μεζεδοπωλείο σε ορεινό χωριό απομακρυσμένου νησιού. 

Τα bao ή baozi, τα ψωμάκια ατμού, πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, συναντιούνται με διάφορες ονομασίες και παραλλαγές –στο σχήμα, στο πώς και με τι γεμίζονται– στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης.

Το 2009 o Ντέιβιντ Τσανγκ έγραψε στο βιβλίο μαγειρικής Momofuku για το pork bun του εστιατορίου του που είχε κατακτήσει τη Νέα Υόρκη ήδη πέντε χρόνια: «Είναι περίεργο να είσαι “διάσημος” για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μπορείς να φανταστείς ότι είσαι ο Νιλ Ντάιαμοντ και να πρέπει να τραγουδάς το "Cracklin' Rosie" κάθε φορά που βγαίνεις στη σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής σου; Εγώ δεν μπορώ. Αλλά αν το Momofuku είναι "διάσημο" για κάτι, αυτά είναι για τα steamed pork buns του».

Αυτό το πιάτο δεν βγήκε ποτέ από το μενού του δημοφιλούς σεφ, στο Μεγάλο Μήλο άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλα μαγαζιά που πόνταραν σε αυτό κι έπειτα η μόδα τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη – λογική και αναμενόμενη η πορεία τους. 

Στην Αθήνα το προσπάθησαν πολλοί, αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να το κάνουν συνώνυμο της κουζίνας τους. Λίγο πριν φύγει το 2019, στο πολυσύχναστο στενό του Παγκρατίου εμφανίστηκε ένα εστιατόριο με φρέσκες ιδέες, παρουσίασε μια κουζίνα δημιουργική με διεθνείς επιρροές, έχοντας για μότο του ότι θέλει να προσφέρει «memorable food» και αρκετές συνταγές βασισμένες στο «φαγητό του δρόμου». 

Αντί να είναι χωρισμένες τυπικά, ως ορεκτικά/κυρίως/σαλάτες/επιδόρπια, οι προτάσεις του ήταν κατηγοριοποιημένες στο «χέρι», με «κουτάλι και πιρούνι», με «πιρούνι», με «πιρούνι και μαχαίρι», με «κουτάλι», αναλόγως δηλαδή με το πώς θα απολαμβάναμε όσα θα παραγγέλναμε. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s. 

Έχοντας εργαστεί δίπλα στον Γιώργο Βενιέρη του Mr. Pug's Canteen, ο Στράτος Βλασόπουλος, που έχει το τιμόνι της κουζίνας του Lost Athens, μαζί με τον Γιώργο Ζαχείλα, γνωρίζει από καλό bao. Κι έτσι οι δυο τους έκατσαν κι έβγαλαν νέες συνταγές γι’ αυτό το μαλακό κι αφράτο ψωμί, θέλοντας να κάνουν «μια αμερικανιά με ασιατικές επιρροές», προκειμένου να τρέξουν ένα πρότζεκτ αποκλειστικά street. 

Το bao γαρίδας του Tyler’s είναι ακριβώς αυτό που είχαν φτιάξει για το εστιατόριο, με χειροποίητη (όπως κι όλες οι άλλες που χρησιμοποιούν) μαγιονέζα chilli, το δικό τους κίμτσι λάχανο, και πίκλα τζίντζερ. Η πάπια είναι από τα πιο κλασικά bao που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως εκείνοι την μπρεζάρουν με hoisin sauce, τη σερβίρουν με πίκλα από φινόκιο και ξινόμηλο. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η vegan επιλογή που έχουν, το bao με τα ψητά καρότα που συνδυάζονται με μια σάλτσα από ταχίνι και μια bbq sauce με κεράσια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το bao τραχανά με την κροκέτα που φέρνει σε φαλάφελ και ταιριάζει με μια σάλτσα ρομέσκο από ντομάτα, ψητές πιπεριές και φουντούκι. Το bao κοτόπουλο γίνεται korean style, προσφέρεται με μία μαγιονέζα με wasabi και πίκλα αγγουριού. Το μοσχάρι είναι ίδιο με ένα πολύ νόστιμο cheeseburger, κρύβει και μια καυτερή κέτσαπ με sriracha. 

Στο Tyler’s μπορείτε να συνοδεύσετε το bao buns της επιλογής σας με edamame, με λαχανικά τεμπούρα αλλά και με bubble waffle γαρίδα ή κοτόπουλο. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Tyler’s bao, Αρχελάου 14, Παγκράτι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Black Salami: Σε λίγες μέρες η Αθήνα θα κάνει ουρές για να δοκιμάσει ιταλικά ψωμιά

Γεύση / Black Salami: Η Αθήνα θα δοκιμάζει αυθεντικά ιταλικά ψωμιά

Το νέο microbakery των Εξαρχείων προμηθεύεται τα άλευρά του από το Τορίνο και το παστράμι του από τη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένο στο προζύμι, εισάγει τον όρο του street brunch και δεν θέλει να μοιάζει με κανέναν άλλο φούρνο στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Γεύση / Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Τιμώντας με το όνομά του την κληρονομιά των παλιών και κλασικών του είδους, φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν και ταιριάζοντάς τα με κορυφαία ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης, το new age σουβλατζίδικο του Παγκρατίου είναι μια γαστρονομική έκπληξη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ