Ζαχαροπλαστείο Special: Νοσταλγικά γλυκά στα Πετράλωνα

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
0

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ στο Θησείο και τα Πετράλωνα τουλάχιστον που να μην κάνει κάθε τόσο μια επίσκεψη-προσκύνημα σε ένα μοναδικό ζαχαροπλαστείο που η φήμη του έχει ξεπεράσει τη γεωγραφική περιοχή και όποιος γελαστεί και δεν μπει στη λίστα για τσουρέκια, βασιλόπιτες και εποχικά γλυκά, ακόμα και για νηστίσιμα σκαλτσούνια, κινδυνεύει να μην καταλάβει γιατί το Special είναι το πιο γλυκό μυστικό της περιοχής.

Στα πενήντα χρόνια της λειτουργίας του πολλά άλλαξαν στην περιοχή  που έγινε της μόδας, λίγα μαγαζιά επιβίωσαν και άλλα τόσα άνοιξαν. Σταθερή αξία, το Special άνοιξε τις πόρτες του το 1974 από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη  Παπαδόπουλο, που η αγάπη του για τη ζαχαροπλαστική τον οδήγησε στην απόφαση να ανοίξουν μαζί με τη σύζυγό του ένα ζαχαροπλαστείο στο μέσον της οδού Τριών Ιεραρχών στα Άνω Πετράλωνα.

Τα διάσημα εκλεράκια του «ποζάρουν» δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Το ζαχαροπλαστείο γίνεται αμέσως αγαπητό με όλα αυτά τα παλιά νοσταλγικά γλυκά του που είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά και πολύ μεράκι, η δε επιχείρηση έγινε δημοφιλής και μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση με γερά θεμέλια, που με τα χρόνια πέρασε στη δεύτερη κόρη τους Δήμητρα και στον σύζυγό της, τεχνικό εργαστηρίου, Κωνσταντίνο Καραλίδη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει δράση και η νεότερη τρίτη γενιά, η εγγονή Βασιλική Καραλίδη, έχοντας τις πιο γλυκές αναμνήσεις, εκπαίδευση και αγάπη στη ζαχαροπλαστική.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το όραμα της οικογένειας, που ήταν, και παραμένει, να διατηρηθεί η παράδοση και να υπάρξει εξέλιξη από γενιά σε γενιά, έχει πραγματοποιηθεί. Είναι, βέβαια, ένα διαρκές στοίχημα και, όπως λέει η Βασιλική, «για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει τον καταναλωτή τόσο στην ποιότητα, στη φρεσκάδα και στη γεύση όσο και στην εμφάνιση».

Με όλους μας να ψάχνουμε το μυστικό της επιτυχίας μιας επιχείρησης, το Special έχει καταφέρει να αλλάζει και να εξελίσσεται, κρατώντας δυναμικά τις σταθερές του αξίες. Τα διάσημα εκλεράκια του ποζάρουν δίπλα στα πολύ επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια red velvet cakes, που έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Αθήνα, μαζί με τα λαχταριστά κέικ με κρέμα φουντουκιού, ενώ τα κλασικά ταρτάκια με σοκολάτα συναγωνίζονται τις τάρτες με τις απαλές και δροσερές κρέμες.

Κάθε εποχή αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι αλλιώτικο, διακοσμημένο, εορταστικό, ανοιξιάτικο, φθινοπωρινό, και όταν η Βασιλική δεν βρίσκεται στο εργαστήριο να δοκιμάζει νέες γεύσεις και υφές, παρακολουθεί σεμινάρια υψηλής ζαχαροπλαστικής ή ταξιδεύει, αναζητώντας τις γεύσεις που αποθεώνουν όλες τις αισθήσεις, όπως ονειρεύεται να είναι τα γλυκά που προτείνει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μυστικό για την επιτυχία. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων με κοινό παρονομαστή την ικανοποίηση κάθε πελάτη ξεχωριστά. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, ο σεβασμός προς τον καταναλωτή. Για εμάς είναι σημαντική η προσωπική σχέση, να ξέρουμε τα γούστα ενός πελάτη και να τα διευρύνουμε, κι αυτό μας βοηθάει και εμάς να εξελισσόμαστε». 

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μέσα στο εργαστήριο τραγανές τάρτες με βούτυρο βρίσκονται δίπλα σε ανάλαφρες μαρέγκες, ρευστές καραμέλες και αφράτες κρέμες, χειροποίητες μαρμελάδες. Τι προτιμούν όμως οι ζαχαροπλάστες που τα φτιάχνουν; «Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γλυκό μας, ίσως επειδή το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Βέβαια, αν μας ρώταγαν ποιο γλυκό θα τους προτείναμε στην πρώτη τους επίσκεψη στο κατάστημά μας, θα ήταν σίγουρα η μους σοκολάτα γάλακτος, η τάρτα με λευκή σοκολάτα και φραμπουάζ και η bitter μας», λένε σχεδόν εν χορώ.

Οι παλιοί έλεγαν ότι κάθε εποχή έχει και τα καλά της, αυτό συμβαίνει και στο ζαχαροπλαστείο, κάθε εποχή έχει τη γλύκα της. «Ανά εποχές αλλάζουν οι προτιμήσεις του κόσμου στο γλυκό, ας πούμε τους χειμερινούς μήνες οι περισσότερες επιλογές είναι στα πιο σοκολατένια γλυκά και αντίστοιχα τους καλοκαιρινούς μήνες τα πιο ανάλαφρα γλυκά και η βανίλια έχουν την τιμητική τους, όπως και τα παγωτά παραγωγής μας», λέει η Βασιλική και εδώ τα γλυκά δημιουργούν αναμνήσεις όχι μόνο ως γευστική αλλά και ως οπτική εμπειρία.

Ζαχαροπλαστείο Special Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζει ο κόσμος για μας είναι ότι αγαπάμε να πειραματιζόμαστε τόσο σε συνδυασμούς γεύσεων όσο και σε υφές και εμφάνιση. Μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά ότι ο κόσμος δεν είναι απλώς ανοιχτός στον πειραματισμό αλλά ότι τον εκτιμάει κιόλας», λέει η Βασιλική.

Για το Πάσχα οι μηχανές του Special έχουν ανάψει για τα καλά. Είναι η περίοδος που μοσχοβολάει βούτυρο, βανίλια και σοκολάτα κι αυτό μόνο έμπνευση μπορεί να δώσει στους ανθρώπους του Special, που δίπλα σε ανάλαφρες crème brûlées, αρωματισμένες με βανίλια και χαβιάρι πορτοκάλι, και τάρτες με κρεμέ κόκκινου βατόμουρου και μους λευκής σοκολάτας ετοιμάζουν τα παραδοσιακά κλασικά γλυκίσματα που όλοι αγαπάμε, μοσχοβολιστά τσουρέκια και αφράτα κουλούρια, αλλά και τα χειροποίητα σοκολατένια αυγά δίπλα στη σπεσιαλιτέ τους, τα πασχαλινά πανετόνε τους με παραδοσιακό προζύμι που φτιάχνουν την ανοιξιάτικη και γιορτινή μας διάθεση.

Special, Τριών Ιεραρχών 124, Άνω Πετράλωνα, 210 3472387, special-patisserie.com


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Γεύση / Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Οι Κώστας Πισιώτης, Σωτήρης Κοντιζάς και Μάνος Μπαμπούνης, η ομάδα πίσω από τα επιτυχημένα culinary projects του Nolanverse, έστησαν ένα σύγχρονο αστικό ζαχαροπλαστείο με ζύμες και κλασικά γλυκά, με το καμένο cheesecake που γευτήκαμε για πρώτη φορά μέσω του PS Luncheon και ναυαρχίδα τους τα pasteis de nata- τα πορτογαλικά ταρτάκια στα οποία έχει αδυναμία ο σεφ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ