Ζήτημα αισθητικής

Facebook Twitter
0

Θα έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφίσει κανείς το φαγητό ώστε να φαίνεται ελκυστικό-χωρίς instagram εννοώ. Κάπου διάβασα ότι είναι ζήτημα φωτισμού, αλλά δεν είμαι φωτογράφος. Άλλωστε πρόκειται για μία εξειδικευμένη δουλειά η οποία μερικές φορές υποστηρίζεται από τον στυλίστα του φαγητού, ο οποίος ξέρει το καλό προφίλ των πιάτων και τι κάνει το φαγητό πιο φωτογενές. Ακολουθούν μερικά links οφθαλμόλουτρου από ειδικούς που φαίνεται να ξέρουν τι κάνουν.

Christopher Baker

O Christopher Baker δηλώνει ότι η κυρίως του επιρροή είναι το σινεμά, είτε φωτογραφίζει ανθρώπους είτε ομελέτες.  Οι φωτογραφίες του εμφανίζονται στην αμερικάνικη Vogue κι αυτό μάλλον τα λέει όλα.

Johanna Kindvall

Η Johanna είναι ζωγράφος και illustrator από τη Σουηδία και της αρέσει να μαγειρεύει. Στο kokblog ζωγραφίζει και γράφει για το φαγητό της Σουηδίας, που δεν είναι μόνο τα κεφτεδάκια του IKEA. Οι συνταγές φαίνονται πολύ εύκολες και οι συνδυασμοί μου φαίνονται πολύ ξένοι, αλλά θα τους δοκίμαζα πολύ ευχαρίστως. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες φαγητού αυξάνει την περιέργεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Recipelook

O Tom και η Amelie από το Λονδίνο έχουν εδώ και κάποια χρόνια το Recipelook το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχή των αναγνωστών του: ζητάει να στείλουμε συνταγές χωρίς λόγια, μόνο με εικόνες, στο χέρι ή σε υπολογιστή, σε κολάζ ή με φωτογραφίες. Το επίπεδο αυξάνεται συνεχώς καθώς αρχίζουν και συμμετέχουν εκπαιδευμένοι illustrator και μερικές φορές χαζεύω τις εικόνες χωρίς να καταλαβαίνω τη συνταγή. Περσινός νικητής ήταν ένας Έλληνας, ο Ορέστης, με τη «σκοτεινή» συνταγή για μπουρίτο.

Kinfolk Magazine

Το καλύτερο για το τέλος: το περιοδικό Kinfolk είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μίας σαρανταριάς ανθρώπων που κάνουν διαφορετικές δουλειές, αλλά έχουν το εξής κοινό ενδιαφέρον: πώς να υποδέχονται τους φίλους τους στο σπίτι, μαγειρεύοντας απλά και γρήγορα φαγητά. Η αισθητική του περιοδικού είναι τόσο καλή που μοιάζει να είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες γιατί όλοι έχουμε διαβάσει τρισεκατομμύρια τιπς για γρήγορες συνταγές που είναι το ένα πιο άχρηστο από το άλλο, όλο κλισέ και αοριστίες. Κατά τη γνώμη μου του Konfolk κάνει όντως αυτό που υπόσχεται, δίνοντας οδηγίες για πολύ μικρές και φιλικές συγκεντρώσεις, για δύο μέχρι έξι άτομα, που είναι κάτι που μπορούν να προσπαθήσουν και οι αρχάριοι οικοδεσπότες. Συμβουλές για το που πρέπει να κάθονται οι πιο ομιλητικοί καλεσμένοι, για το πώς θα νιώσουν ευπρόσδεκτοι ώστε να μη φύγουν μετά το φαγητό, λεπτομέρειες που μπορεί να μετατρέψουν μία απλή συγκέντρωση σε μία αξέχαστη βραδιά, διακριτικά ενορχηστρωμένη από τον οικοδεσπότη. Έχουν και twitter.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ