Ζήτημα αισθητικής

Facebook Twitter
0

Θα έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφίσει κανείς το φαγητό ώστε να φαίνεται ελκυστικό-χωρίς instagram εννοώ. Κάπου διάβασα ότι είναι ζήτημα φωτισμού, αλλά δεν είμαι φωτογράφος. Άλλωστε πρόκειται για μία εξειδικευμένη δουλειά η οποία μερικές φορές υποστηρίζεται από τον στυλίστα του φαγητού, ο οποίος ξέρει το καλό προφίλ των πιάτων και τι κάνει το φαγητό πιο φωτογενές. Ακολουθούν μερικά links οφθαλμόλουτρου από ειδικούς που φαίνεται να ξέρουν τι κάνουν.

Christopher Baker

O Christopher Baker δηλώνει ότι η κυρίως του επιρροή είναι το σινεμά, είτε φωτογραφίζει ανθρώπους είτε ομελέτες.  Οι φωτογραφίες του εμφανίζονται στην αμερικάνικη Vogue κι αυτό μάλλον τα λέει όλα.

Johanna Kindvall

Η Johanna είναι ζωγράφος και illustrator από τη Σουηδία και της αρέσει να μαγειρεύει. Στο kokblog ζωγραφίζει και γράφει για το φαγητό της Σουηδίας, που δεν είναι μόνο τα κεφτεδάκια του IKEA. Οι συνταγές φαίνονται πολύ εύκολες και οι συνδυασμοί μου φαίνονται πολύ ξένοι, αλλά θα τους δοκίμαζα πολύ ευχαρίστως. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες φαγητού αυξάνει την περιέργεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Recipelook

O Tom και η Amelie από το Λονδίνο έχουν εδώ και κάποια χρόνια το Recipelook το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχή των αναγνωστών του: ζητάει να στείλουμε συνταγές χωρίς λόγια, μόνο με εικόνες, στο χέρι ή σε υπολογιστή, σε κολάζ ή με φωτογραφίες. Το επίπεδο αυξάνεται συνεχώς καθώς αρχίζουν και συμμετέχουν εκπαιδευμένοι illustrator και μερικές φορές χαζεύω τις εικόνες χωρίς να καταλαβαίνω τη συνταγή. Περσινός νικητής ήταν ένας Έλληνας, ο Ορέστης, με τη «σκοτεινή» συνταγή για μπουρίτο.

Kinfolk Magazine

Το καλύτερο για το τέλος: το περιοδικό Kinfolk είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μίας σαρανταριάς ανθρώπων που κάνουν διαφορετικές δουλειές, αλλά έχουν το εξής κοινό ενδιαφέρον: πώς να υποδέχονται τους φίλους τους στο σπίτι, μαγειρεύοντας απλά και γρήγορα φαγητά. Η αισθητική του περιοδικού είναι τόσο καλή που μοιάζει να είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες γιατί όλοι έχουμε διαβάσει τρισεκατομμύρια τιπς για γρήγορες συνταγές που είναι το ένα πιο άχρηστο από το άλλο, όλο κλισέ και αοριστίες. Κατά τη γνώμη μου του Konfolk κάνει όντως αυτό που υπόσχεται, δίνοντας οδηγίες για πολύ μικρές και φιλικές συγκεντρώσεις, για δύο μέχρι έξι άτομα, που είναι κάτι που μπορούν να προσπαθήσουν και οι αρχάριοι οικοδεσπότες. Συμβουλές για το που πρέπει να κάθονται οι πιο ομιλητικοί καλεσμένοι, για το πώς θα νιώσουν ευπρόσδεκτοι ώστε να μη φύγουν μετά το φαγητό, λεπτομέρειες που μπορεί να μετατρέψουν μία απλή συγκέντρωση σε μία αξέχαστη βραδιά, διακριτικά ενορχηστρωμένη από τον οικοδεσπότη. Έχουν και twitter.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ