Υπάρχουν χιλιάδες δίαιτες, οι περισσότερες από αυτές επικίνδυνες και συχνά καθόλου συμβατές με τον σύγχρονο τρόπος ζωής ή με την περίπτωση του κάθε ανθρώπου. Άλλος ακολουθεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και άλλος έχει δυσανεξία σε μία κατηγορία τροφών που μπλοκάρει κάθε προσπάθεια.
Ωστόσο, στο εξωτερικό, παρά τις αντιπαραθέσεις που κάθε ακραία δίαιτα προκαλεί μεταξύ διαιτολόγων, διατροφολόγων και κλινικών ιατρών, υπάρχουν κάποιες συμβουλές, αποτελεσματικές, υγιεινές και κάποτε σωτήριες, στις οποίες συμφωνούν όλοι και συνοψίζονται σε 3 αριθμούς: «2-40-25».
Δεν πρόκειται για κάποιου τύπου ιδανικές αναλογίες. Είναι τρεις χρυσοί κανόνες που δεν βοηθούν απλώς στην απώλεια κιλών, αλλά ρυθμίζουν συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού, ειδικά μεταξύ των παραγωγικών ηλικιών.
Παρά τις αντιπαραθέσεις που κάθε ακραία δίαιτα προκαλεί μεταξύ διαιτολόγων, διατροφολόγων και κλινικών ιατρών, υπάρχουν κάποιες συμβουλές, αποτελεσματικές, υγιεινές και κάποτε σωτήριες, στις οποίες συμφωνούν όλοι και συνοψίζονται σε 3 αριθμούς: «2...40...25».
Το 2 αντιστοιχεί στις ώρες που πρέπει ένας άνθρωπος να είναι όρθιος μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές είναι το χρονικό διάστημα που ισοφαρίζει τις ώρες που κάποιος περνά καθιστός μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή ή κάνοντας γενικά καθιστική εργασία. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης, βοηθά στην πέψη και προλαμβάνει τις θρομβώσεις μετά από ώρες καθιστικής ζωής.
Το 40 αντιστοιχεί στα λεπτά της σιέστας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός μέσα στην ημέρα για να αναπληρώσει δυνάμεις. Είναι το χρονικό διάστημα που βοηθά τη μνήμη, εν γένει την εγκεφαλική δραστηριότητα και την απαραίτητη χαλάρωση των μυών μετά από τουλάχιστον 5 ώρες εντατικής εργασίας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτης είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται στην εγκεφαλική δραστηριότητα που είναι γνωστή με το όνομα υπνική άτρακτος να «ταξινομήσει» πληροφορίες και να εδραιώσει αναμνήσεις.
Η έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου έχει αποδειχθεί ότι επιδρά σε φυσιολογικούς δείκτες του ενεργειακού ισοζυγίου, όπως η όρεξη, η πείνα και η ενεργειακή δαπάνη. Παράλληλα, η στέρηση ύπνου επιδρά αρνητικά στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη γλυκόζη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Μια μικρή σιέστα βοηθά τους πολυάσχολους της σύγχρονης ζωής να κρατούν σε ισορροπία τα παραπάνω.
Όσο για τον αριθμό 25, αυτός αντιστοιχεί στα λεπτά της ώρας που αξίζει κανείς να αφιερώνει σε γρήγορο βάδην από ή προς τη δουλειά ή οποιαδήποτε δραστηριότητά του. Ειδικά, μετά τα 50 έτη της ηλικίας μας, αυτά τα 25 λεπτά μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακής προσβολής. Βάσει πλήθους ερευνών, αυτά τα 25 λεπτά επί 6 μήνες μπορούν επίσης να χαρίσουν θεαματικές αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση: πιο δυνατό και υγιές σώμα και αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ανά περίπτωση.
Με στοιχεία από MayoClinic.com, Shape.com
σχόλια