5 τρόποι για να χειριστούμε μία άβολη συζήτηση

5 τρόποι για να χειριστούμε μία άβολη συζήτηση Facebook Twitter
1


 

Το να μπλέξεις σε μια άβολη συζήτηση πρέπει να είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Οι άνθρωποι πάντα θα είναι περίεργοι, πάντα θα κάνουν ερωτήσεις που θα προτιμούσαμε να μην απαντήσουμε και – το καλύτερο; - σχεδόν πάντα η άρνηση ή η δυσαρέσκεια μας μπορεί να προκαλέσει χάος.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να ξεγλιστρήσουμε από ενοχλητικές συζητήσεις, που συνήθως εξελίσσονται σε ντροπιαστικές ιστορίες που δύσκολα ξεχνιούνται από γνωστούς, φίλους και συναδέλφους.

1. Tο γυρίζουμε στην ανώδυνη ψιλοκουβέντα

Οι ειδικοί στις διαπραγματεύσεις μεγάλων brands του εξωτερικού επιμένουν ότι το ανώδυνο smalltalk μπορεί να φανεί σωτήριο, όταν αντιληφθούμε ότι η ροή κάποιας συζήτησης πηγαίνει κάπου που δεν πρέπει. Μία πλάγια φιλοφρόνηση προς τον συνομιλητή μας (π.χ.: «θυμάσαι, από πού αγόρασες την τσάντα σου; Ναι, φαίνεται παλιά, αλλά δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση!»), μπορεί να «στρίψει» την κουβέντα εύκολα και αναίμακτα αλλού.

2. Επαναλαμβάνουμε την τελευταία φράση του συνομιλητή μας

Λίγο πριν η συζήτηση οδηγηθεί στο απόλυτο χάος, οι ειδικοί της επικοινωνίας λένε ότι βοηθά να επαναλάβουμε την τελευταία φράση του «απέναντι» μας. Όχι με ειρωνεία, τύπου «τι είπατε; Τι είπατε;», αλλά κάπως στοχαστικά, σα να μας έδωσε τροφή για σκέψη, αλλά στο μεταξύ κερδίζουμε χρόνο να σκεφτούμε εναλλακτικές και τρόπους διαφυγής.

3. Κάνουμε παύση

Όχι, δεν αποφεύγουμε τη συζήτηση. Απλώς βάζουμε μία καλή άνω τελεία στη συζήτηση, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι επεξεργαζόμαστε είτε αυτό που μας ρώτησαν είτε κάτι που μας είπαν. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η συζήτηση κάπως μας ενοχλεί ή ότι ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μας αυτό που ακούσαμε και θέλουμε λίγα λεπτά να το διαχειριστούμε.

4. Σχεδιάζουμε αυτό που θα πούμε, όταν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω

Επειδή, παρ’ όλες τις προσπάθειες μπορεί, τελικώς, να μην «ξεγλιστρήσουμε» από τα χειρότερα, ας είμαστε έτοιμοι για μία δυναμική, αλλά όχι πολεμόχαρη δήλωση. Αν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε τις ισορροπίες και την καλή σχέση (μπορεί, ας πούμε, να μας μιλάει ο εργοδότης μας), θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι πιο εύστροφο από το «δεν θα ήθελα να το συζητήσω». Ή μία έκρηξη θυμού. Μια ατάκα του τύπου «ξέρετε, όμως, να φέρνετε τον άλλο σε δύσκολη θέση», με ύφος γλυκό, αλλά σταθερό, προτείνεται από τους επικοινωνιολόγους.

5. Ειρήνη υμίν

Όχι, σοβαρά τώρα. Αυτό πρέπει να το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το δωμάτιο, το γραφείο, το εστιατόριο αφήνοντας πίσω μας βαριές κουβέντες και ένταση. Δεν χρειάζεται να πάθουμε ασφυξία από τις υποχωρήσεις, απλώς ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μία ειρηνική κατάληξη είναι το σπουδαιότερο για όλες τις σχέσεις. Ακόμη κι εκείνες που δεν πρέπει να συντηρήσουμε. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
ένας καλός τρόπος και να "αλλάξετε" θέμα και να μην το καταλάβει αυτός που σας έφερε σε δύσκολη θέση, είναι να αξιοποιήσετε τα λεγομενά του ως πάσα.π.χ. είστε νέα σε μια δουλειά, δεν ξέρει αν έχετε σύντροφο ο εργοδότης σας και σας ρωτάει αν θα περάσετε και εσείς το Σ/Κ με τον "φίλο" σας, αφού έχει ρωτήσει για ξεκάρφωμα κάποιον (άνδρα) συνάδελφο όλοι γνωρίζετε ότι έχει σχέση.μια απάντηση του τύπου:"χθές βράδυ ήρθε η ξαδέρφη μου από την Αγγλία και θα την ξεναγήσω"απαντάει στο αν θα περάσετε το Σ/Κ με τον "φίλο" σας χωρίς να δημιουργήσει ερωτήματα για το αν έχετε φίλο (όπως θα συνέβενε αν λέγατε "όχι, δεν έχω κανονίσει τπτ" ή θα βγω με τις φίλες μου")παράλληλα, δεν επιβεβαιώνει και ότι έχετε "φίλο", οπότε δεν αφήνετε κανένα στοιχείο στον αδιάκριτο εργοδότη.παράδειγμα 2:σας ρωτάει ένας μαλάκας θείος σας για τοτε που είχατε τρακάρει το VW Golf σας. έχει βοηδίσιο ύφος και σας ενοχλεί γιατί σας θυμίζει μια τραυματική εμπειρία ή από απλή περιέργεια για τη μάρκα ελλαστικών σας ή απλά (ακόμα χειρότερα) με πρόθεση να σας ταπεινώσει αν βρει την ευκαιρία.μια απάντηση του τύπου:"ήταν διετίας, καλά ήταν. ...τωρα που το λες ρε θείε, για πες μας για τότε που ήσουν φοιτητής και παραλίγο να πέσεις από γκρεμό μαζί με την άμοιρη τη θεία"δεν θα πρόδειδε τον εκνευρισμό σας και θα έδειχνε ότι έχετε διάθεση για συζήτηση, ουσιαστικά μη αλλάζοντας θέμα.