Ανοιξιάτικη επέλαση κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό

Ανοιξιάτικη επέλαση κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό Facebook Twitter
Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας μετά την ελονοσία σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ευρώπη.
0

Διεθνώς, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες συνοδεύονται από την καταγραφή αυξημένων περιστατικών δάγκειου πυρετού, μιας ιογενούς λοίμωξης που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και οφείλεται σε μόλυνση με τον ιό του δάγκειου πυρετού. Στην πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Αττικής, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, ο δάγκειος πυρετός μπορεί να μεταδοθεί με το κουνούπι τίγρης, τα σμήνη του οποίου έχουν αυξηθεί από την παρατεταμένη καλοκαιρία και την αυξημένη υγρασία που επικρατεί κατά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Το κουνούπι τίγρης έχει μια χαρακτηριστική διχρωμία –σαν να έχει σκουρόχρωμες κουκκίδες– και οι περισσότεροι το έχουμε δει στον κήπο ή το μπαλκόνι, ειδικά όταν βραδιάζει. Σύμφωνα με την εντομολογική επιτήρηση, οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου κουνουπιού έχουν τριπλασιαστεί! Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα ζεστής άνοιξης και εξαιτίας της απουσίας βαρυχειμωνιάς, ειδικά στην κεντρική και στη νότια Ελλάδα, οι πληθυσμοί των εντόμων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, με τα κουνούπια να κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, αυξάνοντας την ανησυχία για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.  

Η επέλαση των κουνουπιών δεν αφορά, βέβαια, μόνο την Ελλάδα. Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε η Λατινική Αμερική κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων δάγκειου πυρετού από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα κρούσματα. Συνέβη, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη πέρσι, την πιο θερμή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες. Σε ό,τι αφορά τον δάγκειο πυρετό, στη Λατινική Αμερική το 2023 υπήρξαν 4,5 εκατ. περιστατικά, μεταξύ των οποίων 7.665 σοβαρά και 2.363 θάνατοι∙ η συνέχεια φαντάζει εξίσου απειλητική. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 3 εκατ. περιστατικά, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ για τη Λατινική Αμερική. Τα περισσότερα περιστατικά αναφέρθηκαν στη Βραζιλία (81%), στην Παραγουάη (6%), στην Αργεντινή (3,4%), στο Περού (2,6%) και στην Κολομβία (2,2%). 

Για τον δάγκειο πυρετό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η προσφερόμενη θεραπεία είναι υποστηρικτική, για παράδειγμα αναπλήρωση υγρών.

Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας μετά την ελονοσία σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ευρώπη. Το 50% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του δάγκειου πυρετού είναι ασυμπτωματικό. Η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί με 3 μορφές. Καταρχάς με το ήπιο, μη ειδικό εμπύρετο σύνδρομο που συνήθως αφορά μικρά παιδιά και ασθενείς με πρωτολοίμωξη∙ επίσης, ως δάγκειος πυρετός με ή χωρίς αιμορραγίες, τυπικά σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με συμπτώματα που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό διάρκειας 2-7 ημερών, έντονη κεφαλαλγία, οπισθοβολβικό άλγος, γενικευμένες μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετό, ανορεξία, διογκωμένους λεμφαδένες, ερύθημα προσώπου και δέρματος και εξάνθημα∙ μπορεί να εμφανιστεί και ως δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, την πιο σοβαρή και πιθανώς θανατηφόρα μορφή της νόσου, που σε μερικούς ασθενείς εξελίσσεται σε σύνδρομο καταπληξίας. Περίπου το 20% των ασθενών μπορεί να εκδηλώσει σοβαρή μορφή της νόσου. 

Για τον δάγκειο πυρετό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η προσφερόμενη θεραπεία είναι υποστηρικτική, για παράδειγμα αναπλήρωση υγρών. Για τον έλεγχο του πυρετού και του άλγους συνιστάται χορήγηση παρακεταμόλης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επίσης, δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό. Τα μέτρα πρόληψης αφορούν ολοκληρωμένα προγράμματα ελέγχου του διαβιβαστή, μέτρα ατομικής προστασίας από την έκθεση σε κουνούπια, εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων και ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδίως των ταξιδιωτών σε ενδημικές χώρες, ως προς τη λήψη των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM