Εμβόλια: Ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν μικροί, μεγάλοι και έγκυες με τα διαθέσιμα εμβόλια

Εμβόλια: Ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν μικροί, μεγάλοι και έγκυες με τα διαθέσιμα εμβόλια Facebook Twitter
Θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα κενά που δημιουργήθηκαν στην εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων την περίοδο της καραντίνας, όταν όλα τα άλλα θέματα υγείας, πέραν του κορωνοϊού, μπήκαν στο περιθώριο.
0



ΜΕ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
το υπουργείο Υγείας αναδεικνύει ως πρώτη προτεραιότητα στη χάραξη της πολιτικής υγείας τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων κατά την περίοδο της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 και εν όψει του δεύτερου πανδημικού κύματος που αναμένεται να χτυπήσει το φθινόπωρο τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, αλλά και μετά το μήνυμα που απέστειλε στις αρχές Μαΐου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα κενά που δημιουργήθηκαν στην εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων την περίοδο της καραντίνας, όταν όλα τα άλλα θέματα υγείας, πέραν του κορωνοϊού, μπήκαν στο περιθώριο.

Ήδη από τον Μάρτιο η παραμέληση της πραγματοποίησης των πρώτων αλλά και των αναμνηστικών δόσεων σημαντικών εμβολίων καταγράφηκε από την ιατρική κοινότητα και οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας εξέδωσαν εγκύκλιο με σύσταση για τον ελληνικό πληθυσμό, ενώ επικαιροποιημένες συστάσεις ακολούθησαν δύο μήνες μετά, με τη νέα εγκύκλιο.


Όπως αναφέρει ο κ. Πρεζεράκος: «Η πανδημία από τον νέο κορωνοϊό, με εκατομμύρια δηλωθέντα κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, προκαλώντας συναγερμό, μας απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αξία των εμβολίων. Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για ασφαλή και αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του SARS-CoV-2, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Παρά τις συστάσεις για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών, που διατυπώθηκαν στην αρχή της πανδημίας, δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών, που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικό βαθμό στον φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό.

Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για ασφαλή και αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του SARS-CoV-2, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Παρόμοια υπολογίζονται τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης των εμβολιασμών και στη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα αλλά και το γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό όσον αφορά κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούμε τις προηγούμενες οδηγίες (που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο) και συστήνουμε τα εξής:

• Έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών.

• Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.


• Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και όλων των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα».

Ασφαλής ο εμβολιασμός ρουτίνας την εποχή της πανδημίας

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας, που περιλαμβάνουν την προσέλευση με προγραμματισμένα ραντεβού για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους αναμονής, με μόνο έναν συνοδό, αν είναι απαραίτητο, και ακολουθώντας τις συστάσεις για χρήση μάσκας και υγιεινής των χεριών. Επίσης, τονίζεται πως αφενός ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, αφετέρου ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορωνοϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.


Ειδικότερα, ο κ. Πρεζεράκος υπογραμμίζει στην εγκύκλιο πώς: «Στα ασυμπτωματικά παιδιά ή τους ενήλικες που παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι, διότι εκτέθηκαν σε κρούσμα με λοίμωξη Covid-19 (δηλαδή θεωρούνται "επαφές" κρούσματος), είτε είναι ύποπτα είτε επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο εμβολιασμός αναβάλλεται για 14 ημέρες και διενεργείται στη συνέχεια, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.


Στα παιδιά ή τους ενήλικες που αναπτύσσουν συμπτωματολογία, είτε παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι είτε νοσηλεύονται, ο εμβολιασμός δύναται να διενεργηθεί μετά την παρέλευση τουλάχιστον 14 ημερών από την ύφεση των συμπτωμάτων. Άρα, σε κάθε περίπτωση, είτε κατά την υποψία θετικού κρούσματος είτε σε επιβεβαιωμένο κρούσμα με συμπτώματα, οι δόσεις των εμβολίων που έχουν μείνει πίσω μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την πάροδο δύο εβδομάδων, ενώ με τα πολυδύναμα εμβόλια μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων επισκέψεων στον γιατρό και ολοκληρώνεται πιο γρήγορα η θωράκιση του οργανισμού.

Γκαζώνει το ράλι των 118 πειραματικών εμβολίων για τον κορωνοϊό

Κι ενώ πολύς κόσμος διστάζει να πάει στον γιατρό για να κάνει τα επιβεβλημένα εμβόλια, στα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης διεξάγεται μια πρωτοφανής κούρσα ταχύτητας για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό. Προβάδισμα έχουν πάρει 8 εμβόλια που ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους-υγιείς εθελοντές σε 10 κλινικές μελέτες, ενώ στον «αγώνα» συμμετέχουν συνολικά 118 πειραματικά εμβόλια, με τα 110 να βρίσκονται ακόμα σε στάδιο προκλινικών ερευνών, δηλαδή να χορηγούνται σε πειραματόζωα, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα 8 πειραματικά εμβόλια που έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης 2, με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των ερευνών και ταυτόχρονα τον σκεπτικισμό του για το κατά πόσο θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο στα χέρια μας ενάντια στον SARS-CoV-2 τους προσεχείς μήνες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Το φθινόπωρο πρέπει να συνεχίσουμε τους βασικούς εμβολιασμούς των παιδιών και να κάνουμε εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο, στα νήπια έως 5 ετών και σε όσα παιδιά ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ