Ομπρέλα προστασίας στον Covid και στις άλλες ιώσεις!

Ομπρέλα προστασίας στον Covid και στις άλλες ιώσεις! Facebook Twitter
0



ΜE TON ΠΡΩΤΟ ΧΙΟΝΙΑ της χρονιάς να έχει ντύσει στα λευκά ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας και τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει σε επίπεδα «πολικού express», η προστασία από τη λοίμωξη του κορωνοϊού και τις άλλες ιώσεις καθίσταται πρώτη προτεραιότητα στην καθημερινή μας ρουτίνα, καθώς οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα θυμίζουν σκηνικό από την ταινία Frozen.


«Ας μη γελιόμαστε, το κρύο είναι "φίλος" της Covid και όχι δικός μας» λέει με χιούμορ η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η κύρια αιτία είναι πως όταν κάνει κρύο παραμένουμε για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους, όπου αναγκαστικά αυξάνεται ο συγχρωτισμός, με την πνευμονολόγο Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» να διευκρινίζει: «Μας ανησυχούν κυρίως οι συγκεντρώσεις στο σπίτι, καθώς εκεί μαζεύονται άνθρωποι σε έναν χώρο, γύρω από ένα τραπέζι να φάνε, να μιλήσουν, να γελάσουν να φωνάξουν, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς μάσκες και αποστάσεις».

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, προσθέτει πως το κρύο αυξάνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού (λόγω του συνωστισμού) και πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τώρα που άνοιξαν τα καταστήματα, να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς στον δρόμο, στις ουρές και μέσα στα μαγαζιά. Ο μεγάλος κίνδυνος σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου γίνεται κυριολεκτικά πατείς με πατώ σε, ειδικά όταν κάνει παγωνιά έξω, οπότε ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να περπατήσουν.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ζητά να γίνονται περισσότερα τεστ και να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στα τραμ και στο μετρό, καθώς η μάσκα δεν λειτουργεί από μόνη της, χρειάζονται και αποστάσεις. Στη γενικότερη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού συμβάλλει και η κυκλοφορία των νέων, μεταλλαγμένων στελεχών, που, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ευρήματα δείχνουν πως είναι έως και 70% πιο μεταδοτικά.

Κατά τους δυόμισι χειμερινούς μήνες που έχουμε ακόμα μπροστά μας, η λοίμωξη Covid δεν είναι η μοναδική απειλή. Υπάρχει το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται στους άλλους κορωνοϊούς και ρινοϊούς, η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος, οι γαστρεντερίτιδες και η γρίπη, που φέτος σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας, του κλεισίματος των σχολείων και του μεγάλου αριθμού των ατόμων που έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο.


Για να βγούμε αλώβητοι τον χειμώνα, η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα συνιστά, όταν κάνουμε συγκεντρώσεις στο σπίτι, να συναντιόμαστε με τους ίδιους ανθρώπους, έναν στενό κύκλο φίλων, και να θυμόμαστε πως ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα όταν βήχουμε, φωνάζουμε, τραγουδάμε, λογομαχούμε, γελάμε.

Είναι αυτονόητο πως, αν επισκεφθούμε ηλικιωμένους συγγενείς, φοράμε όλοι μάσκα, παρότι έχουν αρχίσει οι Covid εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους, και φροντίζουμε την υγιεινή των χεριών, χωρίς ωστόσο να το παρακάνουμε με τα αντισηπτικά. Κι αυτό γιατί με την κατάχρησή τους διαταράσσεται η ισορροπία του υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος, ενώ με το κρύο εντείνεται η αφυδάτωση και αυξάνεται ο κίνδυνος ατοπικής δερματίτιδας, που είναι επώδυνη και ενοχλητική ειδικά στα χέρια.

Χέρια και χείλη εκτεθειμένα στον βοριά

Εξίσου ευάλωτα στο κρύο είναι και τα χείλη, καθώς με τη μάσκα επιβαρύνεται η κατάστασή τους, αφού παραμένουν νοτισμένα όταν μιλάμε ή αναπνέουμε γρήγορα και με τον κρύο αέρα αφυδατώνονται. Όπως τα χέρια μας χρειάζονται μια καλή επανορθωτική κρέμα για να ενυδατωθούν τον χειμώνα της πανδημίας, έτσι και τα χείλη έχουν ανάγκη από ένα προστατευτικό προϊόν σε στικ ή balm, που να σφραγίζει την υγρασία και να κρατά εκτός τις περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Μην ξεχνάμε τον πονόλαιμο

Κατά τους δυόμισι χειμερινούς μήνες που έχουμε ακόμα μπροστά μας, η λοίμωξη Covid δεν είναι η μοναδική απειλή. Υπάρχει το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται στους άλλους κορωνοϊούς και ρινοϊούς, η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος, οι γαστρεντερίτιδες και η γρίπη, που φέτος σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας, του κλεισίματος των σχολείων και του μεγάλου αριθμού των ατόμων που έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο. Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο κρυολογήματος, προσέχουμε να είμαστε σωστά ντυμένοι όταν βγαίνουμε έξω, με λεπτά, αλλά ζεστά ρούχα, που τα φοράμε σε στρώματα. Επίσης, προφυλάσσουμε τα αυτιά μας με σκούφο από τον αέρα, το κρύο και τον χιονιά, επειδή οι ωτίτιδες είναι πολύ επώδυνες.

Οι OTCύμμαχοι της υγείας

Στα ράφια του φαρμακείου, και χωρίς συνταγή, μας περιμένει μια μεγάλη γκάμα παραφαρμακευτικών προϊόντων που μας βοηθούν να προστατευτούμε από τις εποχικές ιώσεις και να αναρρώσουμε πιο γρήγορα, αν τύχει να κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο. Ρινικά σπρέι, παυσίπονα, σιρόπια για τον βήχα, προϊόντα που είναι σε μορφή σκόνης με μέλι και διαλύονται σε νερό, προσφέροντας αναλγητική αντιμικροβιακή και καταπραϋντική δράση, δίνουν τις «πρώτες βοήθειες» στον πονόλαιμο, στο μπούκωμα, στο «βράσιμο» στο στήθος και στον βήχα. Οι γονείς δεν πρέπει να τρομάζουν στον πρώτο πονόλαιμο, γιατί είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε στρεπτόκοκκο παρά στον Covid και οφείλουν να θυμίζουν στα παιδιά τους τη σωστή υγιεινή του βήχα (βήχουμε μέσα στον αγκώνα μας ή σε ένα μαντίλι, που το πετάμε μετά, ή εσωτερικά, μέσα στο ρούχο μας).

Συμπλήρωσέ με!

Εκτός από τα OTC (μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα) των ιώσεων, η πλήρης γκάμα των συμπληρωμάτων διατροφής προσφέρει μια ακόμα επίστρωση στην πανοπλία που δημιουργούμε ενάντια στις ιώσεις, χτίζοντας και διατηρώντας ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μεγαλώνουμε. Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μάς βοηθούν να κατανικήσουμε το άγχος και την κούραση και να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό μας σε πολύ δύσκολες εποχές. Το σελήνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, η βιταμίνη C, το συμπλήρωμα Q10, τα ω3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D, η κουερσετίνη, η ρεσβερατρόλη, το β-καροτένιο και τα τονωτικά εκχυλίσματα gingko biloba και ginseng δημιουργούν ένα τονωτικό κοκτέιλ που μας θωρακίζει, ειδικά όταν τρεφόμαστε «στο πόδι», κοιμόμαστε λίγο και είμαστε διαρκώς αγχωμένοι. Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι τονωτικές πολυβιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται το βράδυ, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και εντείνει την κόπωση.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM