Ποιο συμπλήρωμα μαγνησίου να πάρω;

Ποιο συμπλήρωμα μαγνησίου να πάρω; Facebook Twitter
Το μαγνήσιο είναι οικονομικό, ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κυκλοφορεί σε τόσες μορφές που συχνά μπερδευόμαστε για το ποια είναι η καλύτερη και ποια ταιριάζει στις ανάγκες μας.
0

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με πολλαπλά οφέλη: βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, διαχείριση του άγχους, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των μυικών πόνων, γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την άθληση και βελτίωση του μεταβολισμού. Είναι οικονομικό, ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κυκλοφορεί σε τόσες μορφές που συχνά μπερδευόμαστε για το ποια είναι η καλύτερη και ποια ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Κιτρικό μαγνήσιο

Το κιτρικό μαγνήσιο περιέχει μαγνήσιο και κιτρικό οξύ, το οξύ που υπάρχει στο λεμόνι. Είναι μια από τις πιο ασφαλείς μορφές του μαγνησίου, τόσο που χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό ή ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα. Απορροφάται εξαιρετικά καλά, άρα είναι μια μορφή μαγνησίου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, και αυτή η γρήγορη απορρόφησή του το καθιστά κατάλληλο για ηρεμιστική και υπναγωγή δράση, δηλαδή όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας. Αντιθέτως, δεν προτείνεται σε ανθρώπους με δυσπεπτικά ενοχλήματα, αυξημένα οξέα στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστριτίτιδα, καθώς το κιτρινό οξύ ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα.

Οξείδιο του μαγνησίου

Πρόκειται για την πιο οικονομική μορφή μαγνησίου που θα βρείτε στην αγορά και το είδος του μαγνησίου που υπάρχει στο γάλα μαγνησίας. Προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς φαίνεται να δρα πιο αποτελεσματικά στο έντερο. Δυστυχώς δεν απορροφάται το ίδιο καλά με άλλες μορφές μαγνησίου και έτσι δεν συστήνεται για αντιμετώπιση άλλων παθήσεων.

Χλωριούχο μαγνήσιο

Το χλωριούχο μαγνήσιο κυκλοφορεί σε ταμπλέτες με αντιόξινα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση δυσπεπτικών ενοχλημάτων, ενώ υπάρχει επίσης σε αλοιφές μαγνησίου, τις οποίες προτιμούν αρκετοί αθλούμενοι για τραυματισμούς και πόνους από την προπόνηση.

Γαλακτικό μαγνήσιο

Το γαλακτικό μαγνήσιο αποτελείται από μαγνήσιο και γαλακτικό οξύ και χρησιμοποιείται εκτεταμένα ως πρόσθετο σε τροφές και ποτά, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές μαγνησίου, απορροφάται σχετικά αργά, κάτι που είναι χρήσιμο στις εξής περιπτώσεις: για όσους έχουν γαστρεντερικά ενοχλήματα και δεν ανέχονται άλλες μορφές μαγνησίου και για όσους χρειάζονται να πάρουν μαγνήσιο το πρωί για τη διαχείριση του στρες, αλλά φοβούνται ότι μπορεί να τους φέρει υπνηλία.

Μαλικό μαγνήσιο

Πρόκειται για μια μορφή που θα βρούμε εύκολα σε σκευάσματα και έχει αντίστοιχη δράση με το γαλακτικό μαγνήσιο, ωστόσο με υψηλότερο κόστος. Χρησιμοποιείται και αυτό για τη διαχείριση του στρες χωρίς να προκαλεί υπνηλία, αν φυσικά το κόστος του δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Ταυρικό μαγνήσιο

Το ταυρικό μαγνήσιο προκύπτει από τον συνδυασμό του μαγνησίου με την ταυρίνη, ένα αμινοξύ. Στοιχεία από μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της αρτηριακής υπέρτασης.

Ωστόσο, μια ιδιαιτερότητά του είναι πως η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία είναι τα 3 γραμμάρια σε σκόνη, μια ποσότητα μεγάλη και μη πρακτική, ενώ το κόστος του υπερβαίνει αυτό των άλλων σκευασμάτων.

Θρεονικό μαγνήσιο

Το θρεονικό μαγνήσιο προέρχεται από συνδυασμό μαγνησίου και θρεονίνης, ενός απαραίτητου για το σώμα αμινοξέος. Μελέτες σε ζώα δείχνουν πως είναι η ιδανική μορφή για να αυξηθεί το μαγνήσιο στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προωθείται στην αγορά για παθήσεις που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, την κατάθλιψη, την αρχόμενη ή εγκατεστημένη άνοια αλλά και τις διαραραχές μνήμης.

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές έχουν γίνει σε ζώα και όχι σε ανθρώπους, ενώ δεν είμαστε σίγουροι ακόμη αν η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από το κεντρικό νευρικό σύστημα βοηθά στην καλύτερη διαχείριση ή πρόληψη των παραπάνω παθήσεων.

Θειικό μαγνήσιο

Πρόκειται για το είδος του μαγνησίου που θα βρούμε στα άλατα EPSOM. Θα μπορούσε να έχει διάφορες χρήσεις, αλλά η γεύση του δεν είναι καλή και ελάχιστοι άνθρωποι τη βρίσκουν ανεκτή, άρα δεν είναι κατάλληλη για κατάποση.

Τα άλατα EPSOM χρησιμοποιούνται ως άλατα στο μπάνιο, με το σκεπτικό ότι το μαγνήσιο περνάει μέσα από το δέρμα και βοηθά στη χαλάρωση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Γλυκινικό μαγνήσιο

Αυτή η μορφή μαγνησίου προέρχεται από τον συνδυασμό μαγνησίου και γλυκίνης, που είναι επίσης αμινοξύ. Το γλυκινικό μαγνήσιο έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και απορροφάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και σχετικά γρήγορα, ενώ υπάρχουν κάποια πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Οροτικό μαγνησιο

Άλλη μία μορφή μαγνησίου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα που δεν έχει την υπακτική δράση που έχουν οι πιο οικονομικές μορφές μαγνησίου. Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι χρήσιμο σε άτομα που κάνουν αθλητισμό, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθάει την καρδιά να αποδώσει καλύτερα. Από την άλλη, το κόστος του είναι εξαιρετικά αυξημένο και σπάνια δικαιολογείται, γιατί δεν έχει αποδείξει στην πραγματικότητα ότι είναι καλύτερο από τις άλλες μορφές μαγνησίου.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να πούμε πως καλύτερο είναι να αποφεύγουμε σκευάσματα με συνδυασμό μορφών μαγνησίου: τα περισσότερα χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό τις φθηνές, μη βιοδιαθέσιμες μορφές, ενώ η περιεκτικότητα στις πιο βιοδιαθέσιμες μορφές είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε ένα σκεύασμα που να γράφει στην ετικέτα οτι περιέχει οξείδιο του μαγνησίου, κιτρικό μαγνήσιο και γλυκινικό μαγνήσιο. Στην πραγματικότητα, το μαγνήσιο προέρχεται κατά 70% από οξείδιο του μαγνησίου, 25% από το κιτρικό μαγνήσιο και μόλις 5% από το πιο πολυτελές γλυκινικό μαγνήσιο. Πληρώνοντας λοιπόν δύο και τρεις φορές το κόστος, στην πραγματικότητα παίρνουμε ένα σκεύασμα που έχει κυρίως οξείδιο του μαγνησίου, και ένα μικρό ποσοστό από τις άλλες μορφές. Το καλύτερο είναι να πάρουμε μεμονωμένες μορφές στις σωστές δοσολογίες και να περιμένουμε αρκετά για να δούμε αν το συγκεκριμένο σκεύασμα μας βοηθάει.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Υγεία & Σώμα / Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Η ζωή σας κάθε μέρα είναι ένας μαραθώνιος γεμάτος επαγγελματικές υποχρεώσεις και μοναδικές οικογενειακές στιγμές που δεν πρέπει να χάσετε. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω από αυτό που σας δίνει το καθημερινό μενού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
bad sleep

Υγεία & Σώμα / Ύπνος, το βασικό κομμάτι στο παζλ της υγεiας

Οι επαρκείς ώρες ύπνου, χωρίς αφυπνίσεις, εφιάλτες κι εμάς να μετράμε προβατάκια, είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε ενέργεια, γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ψυχική ισορροπία, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ