Ποιο συμπλήρωμα μαγνησίου να πάρω;

Ποιο συμπλήρωμα μαγνησίου να πάρω; Facebook Twitter
Το μαγνήσιο είναι οικονομικό, ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κυκλοφορεί σε τόσες μορφές που συχνά μπερδευόμαστε για το ποια είναι η καλύτερη και ποια ταιριάζει στις ανάγκες μας.
0

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με πολλαπλά οφέλη: βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, διαχείριση του άγχους, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των μυικών πόνων, γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την άθληση και βελτίωση του μεταβολισμού. Είναι οικονομικό, ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κυκλοφορεί σε τόσες μορφές που συχνά μπερδευόμαστε για το ποια είναι η καλύτερη και ποια ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Κιτρικό μαγνήσιο

Το κιτρικό μαγνήσιο περιέχει μαγνήσιο και κιτρικό οξύ, το οξύ που υπάρχει στο λεμόνι. Είναι μια από τις πιο ασφαλείς μορφές του μαγνησίου, τόσο που χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό ή ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα. Απορροφάται εξαιρετικά καλά, άρα είναι μια μορφή μαγνησίου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, και αυτή η γρήγορη απορρόφησή του το καθιστά κατάλληλο για ηρεμιστική και υπναγωγή δράση, δηλαδή όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας. Αντιθέτως, δεν προτείνεται σε ανθρώπους με δυσπεπτικά ενοχλήματα, αυξημένα οξέα στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστριτίτιδα, καθώς το κιτρινό οξύ ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα.

Οξείδιο του μαγνησίου

Πρόκειται για την πιο οικονομική μορφή μαγνησίου που θα βρείτε στην αγορά και το είδος του μαγνησίου που υπάρχει στο γάλα μαγνησίας. Προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς φαίνεται να δρα πιο αποτελεσματικά στο έντερο. Δυστυχώς δεν απορροφάται το ίδιο καλά με άλλες μορφές μαγνησίου και έτσι δεν συστήνεται για αντιμετώπιση άλλων παθήσεων.

Χλωριούχο μαγνήσιο

Το χλωριούχο μαγνήσιο κυκλοφορεί σε ταμπλέτες με αντιόξινα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση δυσπεπτικών ενοχλημάτων, ενώ υπάρχει επίσης σε αλοιφές μαγνησίου, τις οποίες προτιμούν αρκετοί αθλούμενοι για τραυματισμούς και πόνους από την προπόνηση.

Γαλακτικό μαγνήσιο

Το γαλακτικό μαγνήσιο αποτελείται από μαγνήσιο και γαλακτικό οξύ και χρησιμοποιείται εκτεταμένα ως πρόσθετο σε τροφές και ποτά, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές μαγνησίου, απορροφάται σχετικά αργά, κάτι που είναι χρήσιμο στις εξής περιπτώσεις: για όσους έχουν γαστρεντερικά ενοχλήματα και δεν ανέχονται άλλες μορφές μαγνησίου και για όσους χρειάζονται να πάρουν μαγνήσιο το πρωί για τη διαχείριση του στρες, αλλά φοβούνται ότι μπορεί να τους φέρει υπνηλία.

Μαλικό μαγνήσιο

Πρόκειται για μια μορφή που θα βρούμε εύκολα σε σκευάσματα και έχει αντίστοιχη δράση με το γαλακτικό μαγνήσιο, ωστόσο με υψηλότερο κόστος. Χρησιμοποιείται και αυτό για τη διαχείριση του στρες χωρίς να προκαλεί υπνηλία, αν φυσικά το κόστος του δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Ταυρικό μαγνήσιο

Το ταυρικό μαγνήσιο προκύπτει από τον συνδυασμό του μαγνησίου με την ταυρίνη, ένα αμινοξύ. Στοιχεία από μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της αρτηριακής υπέρτασης.

Ωστόσο, μια ιδιαιτερότητά του είναι πως η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία είναι τα 3 γραμμάρια σε σκόνη, μια ποσότητα μεγάλη και μη πρακτική, ενώ το κόστος του υπερβαίνει αυτό των άλλων σκευασμάτων.

Θρεονικό μαγνήσιο

Το θρεονικό μαγνήσιο προέρχεται από συνδυασμό μαγνησίου και θρεονίνης, ενός απαραίτητου για το σώμα αμινοξέος. Μελέτες σε ζώα δείχνουν πως είναι η ιδανική μορφή για να αυξηθεί το μαγνήσιο στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προωθείται στην αγορά για παθήσεις που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, την κατάθλιψη, την αρχόμενη ή εγκατεστημένη άνοια αλλά και τις διαραραχές μνήμης.

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές έχουν γίνει σε ζώα και όχι σε ανθρώπους, ενώ δεν είμαστε σίγουροι ακόμη αν η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από το κεντρικό νευρικό σύστημα βοηθά στην καλύτερη διαχείριση ή πρόληψη των παραπάνω παθήσεων.

Θειικό μαγνήσιο

Πρόκειται για το είδος του μαγνησίου που θα βρούμε στα άλατα EPSOM. Θα μπορούσε να έχει διάφορες χρήσεις, αλλά η γεύση του δεν είναι καλή και ελάχιστοι άνθρωποι τη βρίσκουν ανεκτή, άρα δεν είναι κατάλληλη για κατάποση.

Τα άλατα EPSOM χρησιμοποιούνται ως άλατα στο μπάνιο, με το σκεπτικό ότι το μαγνήσιο περνάει μέσα από το δέρμα και βοηθά στη χαλάρωση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Γλυκινικό μαγνήσιο

Αυτή η μορφή μαγνησίου προέρχεται από τον συνδυασμό μαγνησίου και γλυκίνης, που είναι επίσης αμινοξύ. Το γλυκινικό μαγνήσιο έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και απορροφάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και σχετικά γρήγορα, ενώ υπάρχουν κάποια πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Οροτικό μαγνησιο

Άλλη μία μορφή μαγνησίου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα που δεν έχει την υπακτική δράση που έχουν οι πιο οικονομικές μορφές μαγνησίου. Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι χρήσιμο σε άτομα που κάνουν αθλητισμό, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθάει την καρδιά να αποδώσει καλύτερα. Από την άλλη, το κόστος του είναι εξαιρετικά αυξημένο και σπάνια δικαιολογείται, γιατί δεν έχει αποδείξει στην πραγματικότητα ότι είναι καλύτερο από τις άλλες μορφές μαγνησίου.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να πούμε πως καλύτερο είναι να αποφεύγουμε σκευάσματα με συνδυασμό μορφών μαγνησίου: τα περισσότερα χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό τις φθηνές, μη βιοδιαθέσιμες μορφές, ενώ η περιεκτικότητα στις πιο βιοδιαθέσιμες μορφές είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε ένα σκεύασμα που να γράφει στην ετικέτα οτι περιέχει οξείδιο του μαγνησίου, κιτρικό μαγνήσιο και γλυκινικό μαγνήσιο. Στην πραγματικότητα, το μαγνήσιο προέρχεται κατά 70% από οξείδιο του μαγνησίου, 25% από το κιτρικό μαγνήσιο και μόλις 5% από το πιο πολυτελές γλυκινικό μαγνήσιο. Πληρώνοντας λοιπόν δύο και τρεις φορές το κόστος, στην πραγματικότητα παίρνουμε ένα σκεύασμα που έχει κυρίως οξείδιο του μαγνησίου, και ένα μικρό ποσοστό από τις άλλες μορφές. Το καλύτερο είναι να πάρουμε μεμονωμένες μορφές στις σωστές δοσολογίες και να περιμένουμε αρκετά για να δούμε αν το συγκεκριμένο σκεύασμα μας βοηθάει.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Υγεία & Σώμα / Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Η ζωή σας κάθε μέρα είναι ένας μαραθώνιος γεμάτος επαγγελματικές υποχρεώσεις και μοναδικές οικογενειακές στιγμές που δεν πρέπει να χάσετε. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω από αυτό που σας δίνει το καθημερινό μενού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
bad sleep

Υγεία & Σώμα / Ύπνος, το βασικό κομμάτι στο παζλ της υγεiας

Οι επαρκείς ώρες ύπνου, χωρίς αφυπνίσεις, εφιάλτες κι εμάς να μετράμε προβατάκια, είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε ενέργεια, γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ψυχική ισορροπία, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ