Τι λέει για εσάς ο τρόπος που ντύνεστε;

Τι λέει για εσάς ο τρόπος που ντύνεστε; Facebook Twitter
Όταν μας επιτρέπεται να εκφραζόμαστε μέσα από τις ενδυματολογικές μας επιλογές η αυτοπεποίθηση, οι ηγετικές μας ικανότητες και η δημιουργικότητα μας, απλώς εκτοξεύονται.
0

Είστε της κλασικής ενδυματολογικής σχολής, αυτής που υπαγορεύει κοστούμι και καλό παπούτσι - ακόμη και στον καύσωνα -, ψηλοτάκουνα και διακριτικό μακιγιάζ για τις κυρίες, ακόμη κι όταν λιώνει ο κόσμος υπό τους 40 βαθμούς Κελσίου; Ή μήπως έχετε από καιρό καταργήσει τα ενδυματολογικά κλισέ, ειδικά στον χώρο της εργασίας και είστε οπαδοί της άνεσης και της ευκολίας στις κινήσεις;

Ποιά σχολή περνάει καλύτερα στη δουλειά και ποιά κερδίζει τις εντυπώσεις; Ποια εμφανίζει υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας και είναι πιο δημιουργική; Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο των δημοσιεύσεων του "Journal of Experimental Social Psychology" τα αποτελέσματα είναι μάλλον εντυπωσιακά. 

Οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του πειράματος διαπίστωσαν επίσης ότι εργαζόμενοι που ντύνονται πιο απλά είναι σε θέση να ακολουθήσουν οδηγίες καλύτερα από τους υπόλοιπους, είναι πιο επικοινωνιακοί και άμεσοι.

Ναι μεν, η σχολή του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα κερδίζει τις εντυπώσεις και περνά ένα πιο επαγγελματικό προφίλ, ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο αποδοτική, κυρίως λόγω του χρόνου που χάνεται ακριβώς στις εντυπώσεις: οι σωστοί συνδυασμοί ρούχων - τόσο για άντρες, αλλά κυρίως για τις γυναίκες -, ο χρόνος που απαιτεί μία δυναμική και συνάμα κομψή έξωθεν μαρτυρία ροκανίζουν χρόνο από πιο ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές υποχρεώσεις. 

Δεν είναι ότι η δεύτερη σχολή, αυτή της άνεσης, δεν εκτιμά την κομψότητα. Ωστόσο, εδώ τα αποτελέσματα αποθεώνουν την ευελιξία: όταν οι εργαζόμενοι ντύνονται με τρόπο που επηρεάζει τα κοινά στα οποία απευθύνεται η δουλειά τους και κυρίως ταιριάζει με τις δικές τους ενδυματολογικές επιλογές, η δουλειά αυτών των εργαζομένων είναι πιο αποτελεσματική στην πώληση, στο κλείσιμο συνεργασιών, στη συνεννόηση. 

Στο πείραμα λήφθηκε επίσης υπ' όψιν το κατά πόσο ο εργαζόμενος αισθανόταν άνετα με το σώμα του στον εργασιακό χώρο: εκεί οι γυναίκες είχαν να παρουσιάσουν τα πιο πειστικά αποτελέσματα και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Μία υπάλληλος ή έστω μία executive, η οποία καλείται να περάσει περισσότερες από 8-10 ώρες την ημέρα πάνω σε ψηλά τακούνια και μέσα σε στενές αυστηρές γραμμές που εγκλωβίζουν τις κινήσεις της, αποκλείεται να είναι τόσο δημιουργική, όσο μία γυναίκα που αισθάνεται άνετα μέσα στα ρούχα της, μπορεί να διασχίσει έναν διάδρομο, χωρίς πόνους στα πόδια, μπορεί να δουλέψει χωρίς βαρύ μακιγιάζ σε μία ζεστή μέρα... 

Ομοίως, ένας άντρας, ο οποίος δεν καταπιέζεται από τη γραβάτα, τα στενά παπούτσια και τις ζεστές κάλτσες και όλο το αυστηρό πλαίσιο που ίσως διέπει το εργασιακό του περιβάλλον, αντιμετωπίζει λιγότερες πιθανότητες να εκνευριστεί, να χάσει την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια μίας επαγγελματικής διαπραγμάτευσης, να αποδώσει καλύτερα, γενικώς, σε μία σκληρή μέρα με υποχρεώσεις από ώρα σε ώρα... 

Οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του πειράματος διαπίστωσαν επίσης ότι εργαζόμενοι που ντύνονται πιο απλά είναι σε θέση να ακολουθήσουν οδηγίες καλύτερα από τους υπόλοιπους, είναι πιο επικοινωνιακοί και άμεσοι, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι όταν μας επιτρέπεται να εκφραζόμαστε μέσα από τις ενδυματολογικές μας επιλογές η αυτοπεποίθηση, οι ηγετικές μας ικανότητες και η δημιουργικότητα μας, απλώς εκτοξεύονται. 

Τι προτείνουν, λοιπόν, τέτοιου είδους πειράματα, ειδικά σε εργασιακούς χώρους που ο ενδυματολογικός κώδικας είναι κάτι παραπάνω από αυστηρός; Ακόμη και μικρές υποχωρήσεις κάνουν τη διαφορά, λένε. Δεν χρειάζεται να περάσει κανείς στο άλλο άκρο, ειδικά αν το πλαίσιο της εργασίας του, δεν το επιτρέπει. Ωστόσο, σε μια δύσκολη, ζεστή μέρα που δεν θα τελειώσει, χωρίς δεκάδες meetings και deadlines, μικρές τροποποιήσεις - όχι, σαγιονάρα ακριβώς, αλλά κάτι πιο άνετο για τα πόδια - μπορούν να συζητιούνται και φυσικά να επιτρέπονται. Ειδικά, αν υπόσχονται υψηλότερες επιδόσεις. 

Με πληροφορίες από το Inc.com 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ