Τι μπορεί να αποκαλύψει η οσμή της αναπνοής σας για την υγεία σας

Τι μπορεί να αποκαλύψει η οσμή της αναπνοής σας για την υγεία σας Facebook Twitter
Tα τεστ αναπνοής δεν είναι παρεμβατικά σε ό,τι αφορά το σώμα του ασθενούς, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή σηματοδοτούν ταχύτερες και πιο ακριβές διαγνώσεις και κυρίως γλιτώνουν τους ασθενείς από περιττές γαστροσκοπήσεις.
0

Η βαριά, κάποτε και δύσοσμη αναπνοή, ίσως μπορεί να σώσει τη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τώρα που οι επιστήμονες έχουν από καιρό μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιούν τα τεστ αναπνοής, στην προσπάθεια τους να διαγνώσουν τα πρώτα στάδια τόσο του καρκίνου του οισοφάγου, όσο και του καρκίνου του στομάχου. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο 2017, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι είχαν καταφέρει πολύ πιο αποτελεσματικές διαγνώσεις, στηριζόμενοι ακριβώς στις μετρήσεις αερίων που εκλύονται με την αναπνοή του ασθενούς.  

Για τις ανάγκες της εργαστηριακής αυτής έρευνας χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 335 ασθενείς, που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο σε αρχικό στάδιο, σε 4 διαφορετικά νοσοκομεία του Λονδίνου. «Μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεί ο καρκίνος οισοφάγου και στομάχου ήταν η γαστροσκόπηση. Πρόκειται για έναν ακριβό τρόπο και δύσκολο τρόπο, μία μέθοδο που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιο βαθμό επιπλοκές», εξήγησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δρ. Sheraz Markar, ο οποίος συνεργάζεται με την ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όπως εξήγησε, τα τεστ αναπνοής δεν είναι παρεμβατικά σε ό,τι αφορά το σώμα του ασθενούς, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή σηματοδοτούν ταχύτερες και πιο ακριβές διαγνώσεις και κυρίως γλιτώνουν τους ασθενείς από περιττές γαστροσκοπήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μία νέα συσκευή για να μετρήσουν τα επίπεδα 5 χημικών ενώσεων που ως αέρια εκλύονται με την ανάσα του ασθενούς και τα οποία συνδέονται με δύο μορφές καρκίνου. Μετά την έρευνα, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να συλλέξουν, να αναλύσουν και να συγκρίνουν δείγματα αναπνοής.

«Επειδή τα καρκινικά κύτταρα διαφοροποιούνται από τα υγιή του ανθρώπινου οργανισμού, παράγουν ένα διαφορετικό μείγμα χημικών ενώσεων που εκλύεται με την αναπνοή. Βάσει της έρευνας που έχουμε εκπονήσει, διατυπώνουμε την πρόταση, ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτές τις διαφορές και να χρησιμοποιήσουμε το τεστ αναπνοής ως ισχυρό μέσο διάγνωσης των καρκίνων οισοφάγου και στομάχου».

Όπως έγινε γνωστό, οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για το συγκεκριμένο τεστ, βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το 2015, από τότε δηλαδή που καθηγητής George Hanna από το Imperial College του Λονδίνου προσπαθούσε να κατανοήσει αν το τεστ μπορεί να διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ καλοήθους και κακοήθους καρκίνου σε στομάχι και οισοφάγο. Τότε είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας του σε περίπου 200 ασθενείς και με ποσοστό 90% ακρίβειας σε ό,τι αφορούσε τη διάγνωση. Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών, μεταξύ των οποίων η ανίχνευση των πιθανοτήτων εμφάνισης σακχάρου. 

Με στοιχεία από Smithsonian Magazine, Science Daily, European Cancer Congress 2017

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ