Η βαριά, κάποτε και δύσοσμη αναπνοή, ίσως μπορεί να σώσει τη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τώρα που οι επιστήμονες έχουν από καιρό μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιούν τα τεστ αναπνοής, στην προσπάθεια τους να διαγνώσουν τα πρώτα στάδια τόσο του καρκίνου του οισοφάγου, όσο και του καρκίνου του στομάχου. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο 2017, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι είχαν καταφέρει πολύ πιο αποτελεσματικές διαγνώσεις, στηριζόμενοι ακριβώς στις μετρήσεις αερίων που εκλύονται με την αναπνοή του ασθενούς.
Για τις ανάγκες της εργαστηριακής αυτής έρευνας χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 335 ασθενείς, που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο σε αρχικό στάδιο, σε 4 διαφορετικά νοσοκομεία του Λονδίνου. «Μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεί ο καρκίνος οισοφάγου και στομάχου ήταν η γαστροσκόπηση. Πρόκειται για έναν ακριβό τρόπο και δύσκολο τρόπο, μία μέθοδο που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιο βαθμό επιπλοκές», εξήγησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δρ. Sheraz Markar, ο οποίος συνεργάζεται με την ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όπως εξήγησε, τα τεστ αναπνοής δεν είναι παρεμβατικά σε ό,τι αφορά το σώμα του ασθενούς, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή σηματοδοτούν ταχύτερες και πιο ακριβές διαγνώσεις και κυρίως γλιτώνουν τους ασθενείς από περιττές γαστροσκοπήσεις.
Όπως έγινε γνωστό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μία νέα συσκευή για να μετρήσουν τα επίπεδα 5 χημικών ενώσεων που ως αέρια εκλύονται με την ανάσα του ασθενούς και τα οποία συνδέονται με δύο μορφές καρκίνου. Μετά την έρευνα, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να συλλέξουν, να αναλύσουν και να συγκρίνουν δείγματα αναπνοής.
«Επειδή τα καρκινικά κύτταρα διαφοροποιούνται από τα υγιή του ανθρώπινου οργανισμού, παράγουν ένα διαφορετικό μείγμα χημικών ενώσεων που εκλύεται με την αναπνοή. Βάσει της έρευνας που έχουμε εκπονήσει, διατυπώνουμε την πρόταση, ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτές τις διαφορές και να χρησιμοποιήσουμε το τεστ αναπνοής ως ισχυρό μέσο διάγνωσης των καρκίνων οισοφάγου και στομάχου».
Όπως έγινε γνωστό, οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για το συγκεκριμένο τεστ, βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το 2015, από τότε δηλαδή που καθηγητής George Hanna από το Imperial College του Λονδίνου προσπαθούσε να κατανοήσει αν το τεστ μπορεί να διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ καλοήθους και κακοήθους καρκίνου σε στομάχι και οισοφάγο. Τότε είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας του σε περίπου 200 ασθενείς και με ποσοστό 90% ακρίβειας σε ό,τι αφορούσε τη διάγνωση. Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών, μεταξύ των οποίων η ανίχνευση των πιθανοτήτων εμφάνισης σακχάρου.
Με στοιχεία από Smithsonian Magazine, Science Daily, European Cancer Congress 2017
σχόλια