Αφαίρεσαν όγκο με δόντια από τον εγκέφαλο μωρού

Αφαίρεσαν όγκο με δόντια από τον εγκέφαλο μωρού Facebook Twitter
1

Αμερικανοί γιατροί βρήκαν και αφαίρεσαν από τον εγκέφαλο ενός μωρού τεσσάρων μηνών έναν σπανιότατο όγκο, ο οποίος διέθετε καλοσχηματισμένα δόντια.

Το μωρό από το Μέριλαντ, που δεν αποκαλύφθηκε το όνομά του, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το "Live Science", είναι πλέον καλά στην υγεία του, αλλά θα πρέπει να κάνει ορμονική θεραπεία στην υπόλοιπη ζωή του, επειδή ο καρκινικός όγκος είχε ήδη κάνει ζημιά στην υπόφυση του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει το ορμονικό σύστημα.

Οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν το κεφάλι του μωρού φάνηκε να μεγαλώνει ταχύτερα από ό,τι θεωρείτο φυσιολογικό για την ηλικία του. Η απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου αποκάλυψε έναν όγκο με δομές πολύ όμοιες με αυτές των δοντιών της κάτω γνάθου.

Η χειρουργική αφαίρεση από το κέντρο του εγκεφάλου έφερε πράγματι στο φως έναν όγκο (με διαστάσεις 4,1Χ4Χ3,5 εκατοστών) που περιείχε αρκετά πλήρως διαμορφωμένα δόντια. Η κατοπινή ανάλυση του ιστού του όγκου έδειξε ότι το παιδί έπασχε από κρανιοφαρυγγίωμα, ένα πολύ σπάνιο εγκεφαλικό όγκο, ο οποίος μπορεί να γίνει μεγαλύτερος από μπάλα του γκολφ, όμως δεν εξαπλώνεται μεταστατικά στο υπόλοιπο σώμα.

Οι επιστήμονες πάντα υποπτεύονταν ότι αυτού του είδους οι όγκοι, που εμφανίζονται στην υπόφυση του εγκεφάλου, δημιουργούνται από τα ίδια κύτταρα που εμπλέκονται στον σχηματισμό των δοντιών, ποτέ όμως έως τώρα δεν είχαν δει πραγματικά δόντια σε τέτοιους όγκους, όπως είπαν οι νευροχειρουργοί Νάρλιν Μπίτι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και Έντουαρντ Αν του Κέντρου Παίδων του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν την χειρουργική επέμβαση και τη σχετική δημοσίευση του σπάνιου περιστατικού στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine".

«Δεν βλέπεις κάθε μέρα δόντια σε οποιοδήποτε όγκο του εγκεφάλου... Τα κρανιοφαρυγγιώματα συνήθως περιέχουν εναποθέσεις ασβεστίου, όμως όταν βγάλαμε ένα κανονικό δόντι, αυτό σίγουρα ήταν κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο δρ Μπίτι. Δόντια έχουν βρεθεί σε εγκεφάλους ανθρώπων στο παρελθόν, όμως μόνο σε όγκους που λέγονται τερατώματα και οι οποίοι ξεχωρίζουν σε σχέση με όλους τους άλλους όγκους, επειδή περιέχουν και τα τρία είδη ιστών που απαντούν στο αρχικό στάδιο του ανθρώπινου έμβρυου.

Όμως τα κρανιοφαρυγγιώματα περιέχουν μόνο ένα από από αυτά τα τρία είδη ιστών. Η συγκεκριμένη περίπτωση του τετράμηνου μωρού αποδεικνύει, όπως ανέφεραν οι αμερικανοί γιατροί, ότι όντως τα κρανιοφαρυγγιώματα αναπτύσσονται από τα ίδια κύτταρα από όπου προέρχονται και τα δόντια. Τέτοιοι ασυνήθιστοι όγκοι συνήθως διαγιγνώσκονται σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών και είναι πολύ σπάνια σε ηλικία κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Τα εγκεφαλικά δόντια κατέληξαν σε παθολόγο για περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια