Από το μπαρμπούνι στον γαύρο: Τι ψάρια προτιμούν οι Έλληνες μέσα στην κρίση

Από το μπαρμπούνι στον γαύρο: Τι ψάρια προτιμούν οι Έλληνες μέσα στην κρίση Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
1

 "Στροφή" στη σαρδέλα και τον γαύρο έχουν κάνει οι καταναλωτές, οι οποίοι, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουν να έχουν ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις τα ψάρια αλλά επιλέγουν πλέον τα ...φθηνότερα!

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Αργύρης Καπανταγάκης μαζί με τη συνεργάτιδά του, Ελευθερία Παληκαρά και παρουσιάστηκε στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που διεξήχθη πρόσφατα στην Καβάλα.

 "Η εργασία επιδιώκει να ανιχνεύσει τυχόν μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ψαριών και στην οικονομία της αλιείας. Για τον σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τα στοιχεία της διακίνησης των αλιευμάτων από τις σημαντικότερες ιχθυόσκαλες της χώρας και αναλύθηκε η μεταβολή των τιμών, παίρνοντας σαν χρονικά σημεία αναφοράς, το έτος 2009, το οποίο θεωρείται ότι ήταν το τελευταίο έτος πριν ξεσπάσει η κρίση και το έτος 2014, όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμη στην 'καρδιά' της κρίσης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΑΠΕ ο κ. Καπανταγάκης ο οποίος ανέλυσε συγκεντρωτικά στατιστικά δελτία αλιευμάτων από τις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου, Μηχανιώνας, Καβάλας, Χαλκίδας και Πάτρας.

Οι ιχθυόσκαλες αυτές είναι οι σπουδαιότερες από τις 11 συνολικά ιχθυόσκαλες της χώρας και διακινούν συνολικά το 94% του συνολικού αλιεύματος που εκφορτώνεται σε αυτές. Από τα στατιστικά δελτία ελήφθησαν οι συνολικές ποσότητες του κάθε αλιεύματος που διακινήθηκαν σε κάθε ιχθυόσκαλα και η αντίστοιχη αξία του. Στη συνέχεια τα αλιεύματα χωρίστηκαν σε οκτώ κατηγορίες και αθροίστηκαν οι εκφορτώσεις και οι αντίστοιχες αξίες των αλιευμάτων και δόθηκε έμφαση στη διακίνηση των άγριων ψαριών, τα οποία αποτελούν τον κύριο όγκο του διακινούμενου αλιεύματος.

 "Οπως προέκυψε, υπάρχει μετατόπιση των καταναλωτών στα μικρά ψάρια και ιδιαίτερα, στη σαρδέλα και τον γαύρο που έχουν και υψηλή διατροφική αξία λόγω των ευεργετικών τους Ω3 λιπαρών" τόνισε ο κ. Καπανταγάκης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επειδή η ζήτηση διατηρήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, ευνοείται ο στόλος των γρι-γρι και αντίθετα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων και των παράκτιων σκαφών, που αλιεύουν "ακριβότερα" ψάρια, όπως μπαρμπούνια, φαγκριά και λιθρίνια.

 "Η μείωση της ζήτησης γι αυτά τα ψάρια (βενθικά) ανάγκασε τους πλοιοκτήτες να μειώσουν την αλιευτική προσπάθεια και το συνακόλουθο λειτουργικό κόστος λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων", συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, αύξηση της συμμετοχής των υδατοκαλλιεργειών εις βάρος της αλιείας καθώς, για το έτος 2014, οι ποσότητες που διακινήθηκαν στις ιχθυόσκαλες προέρχονται κατά 77% από την αλιεία άγριων ειδών και κατά 23% από όλα τα καλλιεργούμενα είδη, ενώ η σχέση αυτή ήταν 86% προς 14% για το έτος 2009, καταδεικνύοντας την κλιμακούμενη διείσδυση των καλλιεργούμενων ειδών στην εγχώρια κατανάλωση.

 "Συμπερασματικά, προκύπτει ότι παρά την οικονομική κρίση και τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων, η συνολική ζήτηση σε ιχθυρά δεν κάμφθηκε, αλλά αυξήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, όπως είναι τα μικρά πελαγικά και τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι, ότι ευνοείται ο αλιευτικός στόλος που στοχεύει στα μικρά πελαγικά ψάρια, δηλαδή τα γρι-γρι. Αντίστοιχα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων, όπως οι μηχανότρατες καθώς επίσης και ο στόλος της παράκτιας αλιείας", κατέληξε ο κ. Καπανταγάκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ