Δώρα Γκουντούρα: Η ξεχωριστή ιστορία της ξιφομάχου που δεν τα παράτησε ποτέ

Δώρα Γκουντούρα: Η ξεχωριστή ιστορία της ξιφομάχου που δεν τα παράτησε ποτέ Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αποδεικνύουν πως το να ξεπεράσει κανείς τα εμπόδια που φέρνει μερικές φορές η ζωή, είναι ζήτημα μεγάλης θέλησης και αφοσίωσης. Είναι άνθρωποι που καθημερινά αποδεικνύουν πως σημασία έχει να μην τα παρατάμε ποτέ - να προσπαθούμε, ξανά και ξανά, μέχρι που θα έρθει η μέρα που οι κόποι μας θα ανταμειφθούν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ανθρώπου είναι η Δώρα Γκουντούρα, η αθλήτρια ξιφασκίας που αυτή τη στιγμή θριαμβεύει στον χώρο του αθλητισμού. Η 24χρονη πρωταθλήτρια κατάφερε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βουδαπέστης να εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και τώρα προετοιμάζεται για ένα μετάλλιο στο Τόκιο. Ο δρόμος για να φτάσει εκεί δεν ήταν εύκολος και η ζωή δεν άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την επιτυχία της - το όνειρο όμως των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πιο μεγάλο και πιο φωτεινό από κάθε δυσκολία. Και με τη βοήθεια της bwin, η Δώρα άδραξε τις ευκαιρίες που της άξιζαν και προχωρά σταθερά προς τον στόχο της.

Πίσω από την επιτυχία της, ωστόσο, κρύβεται μία ιδιαίτερη ιστορία που ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια. Από μικρή, η Δώρα ονειρευόταν να γίνει καλός άνθρωπος - και οι αξίες του αθλητισμού αποτέλεσαν βασικός οδηγός στην εξέλιξή της. Όπως κάθε παιδί πειραματίζεται, δοκίμασε διάφορα αθλήματα πριν καταλήξει σε αυτό που θα ακολουθούσε τελικά - από τένις, μέχρι ενόργανη και χορό. Όταν δοκίμασε την ξιφασκία και με τη βοήθεια του προπονητή της, Θανάση Δελενίκα, που αναγνώρισε το φυσικό της ταλέντο, κατάλαβε πως ήταν αυτό που προοριζόταν να κάνει στη ζωή της. Έτσι, ξεκίνησε να χτίζει μία καριέρα στον αθλητισμό, με μεγάλη αφοσίωση και ψυχική δύναμη.

Όπως, όμως, και πολλοί πρωταθλητές γεννημένοι στην Ελλάδα, η Δώρα ήρθε αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που φέρει το να ακολουθεί κανείς αυτόν τον δρόμο στη χώρα μας. Παράλληλα, η φυσική ροή της ζωής που συχνά φέρνει χαρές, αλλά και λύπες, ήρθε για να συνδεθεί με την πορεία της στον αθλητισμό μέσα από ένα γεγονός που σημάδεψε την μνήμη της - το πρώτη της μετάλλιο ήρθε ανήμερα της γιορτής της, αλλά και την μέρα που έχασε τον παππού της. Από εκείνο το σημείο και μετά, η Δώρα κατάλαβε πως η αθλητική της καριέρα θα έχει χαρές, αλλά και λύπες, επιτυχίες, αλλά και μόχθο. Φυσικά, δεν τα παράτησε. Συνέχισε να προσπαθεί, με ακόμα μεγαλύτερη ψυχική δύναμη, παρότι τα εμπόδια ήταν πολλά και τα αδιέξοδα ακόμα περισσότερα, καθώς η στήριξη για να αναδείξει τα ταλέντα της δεν ερχόταν. «Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις ότι μπορείς, να πηγαίνεις στο εξωτερικό και να καταλαβαίνεις ότι δεν υστερείς σε τίποτα, ότι μπορείς κι εσύ να είσαι μέσα στις καλύτερες, αλλά δεν σου δίνεται η ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά.

Μέχρι που η στήριξη ήρθε. Όλα ξεκίνησαν όταν η Δώρα Γκουντούρα άρχισε να συνεργάζεται με τη bwin, που της έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν για να αποδείξει διεθνώς την αξία της. Καθώς μέχρι τότε δεν είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει στα δέκα ετήσια τουρνουά που κρίνουν τη διεθνή κατάταξη ή να αντιμετωπίζει αντιπάλους ανωτέρου επιπέδου που θα την έκαναν να βελτιωθεί, η εξέλιξή της παρέμενε σχεδόν στάσιμη. Όταν όμως, χάρη στη bwin, τα ταξίδια στο εξωτερικό και για προπονήσεις αυξήθηκαν, μαζί με το επίπεδο προετοιμασίας και τη δυνατότητα συμμετοχής της σε περισσότερα τουρνουά, είχε έρθει η στιγμή να αναδειχθούν το ταλέντο και ικανότητές της. Έτσι, μέσα σε μόνο έναν χρόνο, η Δώρα κατάφερε να βρεθεί από την πρώτη 40άδα της κατάταξης στην 14άδα, αργότερα στη 12άδα και μετά ήρθε η πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

Δεν ήταν μόνο η πρακτική και οικονομική στήριξη της bwin, ωστόσο, που βοήθησε τη Δώρα να αναδειχθεί. Είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε εκείνη και τη στηρίζουν ψυχολογικά, από την πρώτη μέρα της συνεργασίας τους, μέχρι σήμερα και καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως αναφέρει και η ίδια, «Είναι αλλιώς, καταλαβαίνεις ότι ο άλλος ενδιαφέρεται γενικά για τις συνθήκες της προπόνησής σου και το πώς θα είσαι εσύ καλά. Καταλαβαίνεις ότι θέλει να έρθει κοντά σου, να καταλάβει τις δυσκολίες σου και να σε βοηθήσει να τις ξεπεράσεις».

Το 2020, η Δώρα έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Akropolis. Στα 24 της, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο βάθρο στην ιστορία του θεσμού -και όχι μόνο αυτό, αλλά αγωνίστηκε σε όλο το τουρνουά με βρογχίτιδα. Δύο βδομάδες μετά, ήρθε η πανδημία την ίδια χρονική στιγμή που ήταν προγραμματισμένο το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο η Δώρα φιλοδοξούσε να κατακτήσει την πρόκριση. Μπορεί οι συνθήκες να μην της το επέτρεψαν, αλλά ούτε αυτή τη φορά το έβαλε κάτω - συνέχισε να προπονείται και να προετοιμάζεται, έτσι ώστε έναν χρόνο μετά να ταξιδέψει στο τουρνουά της Βουδαπέστης. Η πρόκρισή της στις 16 καλύτερες αθλήτριες του τουρνουά, έγινε το «εισιτήριό» της για τους Ολυμπιακούς.

Καθώς προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ακόμα ένα όνειρό της, δε ξεχνά τους αθλητές που αντιμετωπίζουν τα δικά τους εμπόδια. «Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πώς είναι να προσπαθείς και να μην τα παρατάς. Έχουν τον αμέριστο σεβασμό μου», λέει.

Η bwin δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Δώρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, με μοναδικό στόχο να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η δέσμευση αυτή αντάμειψε και τους δύο, αποδεικνύοντας πως τα εμπόδια βρίσκονται εκεί για να τα ξεπερνάμε. Η Δώρα Γκουντούρα, φυσικά, δεν είναι η μοναδική αθλήτρια που υποστηρίζει η bwin. Στο πρόγραμμα της Team Future, το οποίο ήρθε για να αλλάξει το μέλλον του αθλητισμού, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 18 αθλητές ατομικών αγωνισμάτων, τους οποίους βοηθά να πετύχουν τα όνειρά τους. Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα τα καταφέρουν.

21+.Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114. Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ. Υπεύθυνο Παιχνίδι.  

Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM