Ένα στα 20 κρούσματα μελανώματος οφείλεται στο σολάριουμ

Ένα στα 20 κρούσματα μελανώματος οφείλεται στο σολάριουμ Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με νέα στοιχεία το σολάριουμ και το μαύρισμα με ψεκασμό εγκυμονούν καρκίνους.

Μια νέα μελέτη στο British Medical Journal δείχνει ότι ο κίνδυνος από τις παραπάνω τεχνικές μαυρίσματος είναι μεγαλύτερος από ότι πιστευόταν με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ζητούν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη χρήση αυτού του είδους των μηχανημάτων μαυρίσματος.

Από τη νέα ανασκόπηση 27 προηγούμενων μελετών οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος προέκυψε ότι ένας στους 20 καρκίνους στο δέρμα προκαλείται από τη χρήση σολάριουμ.

Για κάποιον που έχει κάνει χρήση σολάριουμ έστω και μια φορά ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι μεγαλύτερος κατά 20% σε σύγκριση με κάποιον άλλον που δεν είχε κάνει ποτέ χρήση του. Επίσης αν το άτομο είχε κάνει σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος διπλασιαζεται.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το σολάριουμ θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ο επικεφαλής της μελέτης Ματιέ Μπονιόλ από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης στη Γαλλία δήλωσε: «Η πρόληψη των επιβλαβών επιδράσεων που συνδέονται με τη χρήση σολάριουμ πρέπει να βασιστεί σε πιο αυστηρές δράσεις» ενώ πρόσθεσε ότι πως αν δεν μειωθεί σημαντικά η χρήση σολάριουμ από τους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους τότε θα πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα όπως η πλήρης απαγόρευση χρήσης των σολάριουμ από τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μόνο στην Ευρώπη η χρήση σολάριουμ οδηγεί σε περίπου 3.500 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και σε 800 θανάτους ετησίως.

Οι επιστήμονες αναφερόμενοι στο τεχνητό μαύρισμα με  ψεκασμό αναφέρουν ότι τα συστατικά των σπρέι που χρησιμοποιούνται για να χαρίσουν καφέ χρώμα στο σώμα μπορούν να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, προκαλώντας πιθανώς υπογονιμότητα, γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα χημικά που περιέχονται στα σπρέι μαυρίσματος είναι πιθανό να λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και να παρεμβαίνουν στη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ