Επιστήμονες προειδοποιούν: Η σύνταξη μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του εγκεφάλου

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η σύνταξη μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του εγκεφάλου Facebook Twitter
0

Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον ανυπομονούν να βγουν στη σύνταξη, αλλά ίσως δεν θα έπρεπε να βιάζονται, καθώς μια νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι συνταξιοδοτούνται, εμφανίζουν πιο γρήγορη μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών τους, ιδίως της μνήμης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology", σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.400 δημόσιους υπαλλήλους που είχαν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά τεστ μνήμης για μια περίοδο έως 28 ετών (14 πριν και 14 μετά τη συνταξιοδότηση).

Διαπιστώθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός εργαζομένου μειώνεται σχεδόν 40% ταχύτερα από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αν ένας συνταξιούχος πάψει να τροφοδοτεί το μυαλό του με ερεθίσματα, αυτό μπορεί να τον «εγκαταλείψει» ταχύτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης άνοιας.

Όσο πιο νοητικά ενεργός παραμένει ένας ηλικιωμένος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών του.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το να λύνει κανείς σταυρόλεξα, να διαβάζει βιβλία ή να μάθει μια ξένη γλώσσα έστω και καθυστερημένα, αλλά να έχει συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, να εμπλέκεται σε εθελοντικές, φιλανθρωπικές και άλλες δράσεις, καθώς επίσης να ασκείται σωματικά, να τρώει υγιεινά και να μην καπνίζει.

Όπως δείχνει η νέα μελέτη, ακόμη και αν έχει προηγηθεί μια νοητικά απαιτητική καριέρα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί 'ασπίδα' για τον εγκέφαλο του συνταξιούχου, αν αυτός απομονωθεί κοινωνικά και γίνει παθητικός. Επειδή «όταν κάτι δεν το χρησιμοποιείς, το χάνεις».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM