Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν το μυστικό της ευτυχίας αλλά είναι διαφορετικό για άντρες και γυναίκες

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν το μυστικό της ευτυχίας αλλά είναι διαφορετικό για άντρες και γυναίκες Facebook Twitter
2


Ευτυχία είναι να έχεις εκπληρώσει τους στους επαγγελματικούς σου στόχους μέχρι την ηλικία των 27 ετών, λένε οι ερευνητές.


Σύμφωνα με νέα έρευνα, ειδικά οι άντρες νιώθουν λιγότερη ικανοποίηση με την μετέπειτα ζωή τους αν έχουν παλέψει να σημειώσουν πρόοδο στην καριέρα τους πριν τα 27 τους. Οι προσδοκίες των γυναικών από την άλλη είναι λίγο πιο διαφορετικές αφού για πολλές το να αποκτήσουν ένα πτυχίο και να ανελιχθούν κοινωνικά είναι πολύ πιο πιθανό να τις οδηγήσει στην ευχαρίστηση.


Η σχετική μελέτη του University of Edinburgh κόστισε συνολικά 1.125.000 λίρες και εξέτασε όσους έχουν απομείνει από εκείνα τα 1.208 παιδιά από τη Σκωτία που γεννήθηκαν σε μια περίοδο 6 ημερών το 1936 και «αναλύθηκαν» όταν ήταν 11 ετών το 1947 και όταν έγιναν 27 ετών το 1963, στο πλαίσιο μιας έρευνας γνωστής με το όνομα «6-Day Sample».


Σήμερα, 52 χρόνια αργότερα, η νέα «6-Day Sample» διαπίστωσε πως εκείνοι που είπαν ότι πάλεψαν για να επιτύχουν τους επαγγελματικούς στόχους τους το 1963 ανέφεραν πως στην ηλικία των 77 ετών έλειπε από τις ζωές τους το αίσθημα τους νοήματος και της ικανοποίησης.


Αντιθέτως, η πλειονότητα των 77χρονων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα κι επίσης στερήθηκαν παρόμοιων ευκαιριών όπως οι άντρες τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ανέφεραν ότι το να έχουν περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης και άνοδο στην κοινωνική κλίμακα επέφερε και μεγαλύτερη ικανοποίηση με την ζωή που έκαναν. Οι εργαζόμενες γυναίκες ανέφεραν επίσης πως ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες όσο περισσότερο προόδευαν στην καριέρα τους.


«Αυτοί οι άντρες κι αυτές οι γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν οι ευκαιρίες ήταν αρκετά διαφορετικές συγκριτικά με τα ισχύοντα δεδομένα της σημερινής εποχής. Υπήρχε σχεδόν καθολική απασχόληση ανάμεσα στους άντρες και προσδοκίες πως πολλές γυναίκες θα άφηναν την δουλειά τους για να παντρευτούν και να ξεκινήσουν οικογένεια. Χάρη όμως στο πρότζεκτ '6-Day Sample' εξακολουθούμε να έχουμε λεπτομερή εικόνα της ζωής των νέων εκείνης της εποχής» σημειώνει η Caroline Brett, επικεφαλής της έρευνας.


Σύμφωνα με την έρευνα, στους άντρες, η αστάθεια στο ξεκίνημα της καριέρας τους ή η έλλειψη κοινωνικής ανέλιξης αποδείχθηκε πως συνδέεται αρνητικά με το συνεπακόλουθο μέλλον τους και το βαθμό στον οποίο νιώθουν πως η ζωή τους έχει νόημα όταν είναι σε μεγάλη ηλικία. Στις γυναίκες, όπου και συνήθως έλειπαν οι επαγγελματικές και μορφωτικές ευκαιρίες, η επίτευξη ανώτατης εκπαίδευσης και ενός υψηλού στάτους στην καριέρα φαίνεται πως έφερε μια πιο αισιόδοξοι ματιά σε μεγαλύτερη ηλικία.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ