Έρευνα: Τρεις φορές πιθανότερο ένα κορίτσι από ό,τι ένα αγόρι να αυτοτραυματιστεί κατά την εφηβεία

Έρευνα: Τρεις φορές πιθανότερο ένα κορίτσι από ό,τι ένα αγόρι να αυτοτραυματιστεί κατά την εφηβεία Facebook Twitter
0

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κοριτσιών -πολύ περισσότερο από ό,τι των συνομηλίκων αγοριών- που στη διάρκεια της εφηβείας τους προσπαθούν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η πιθανότητα αυτοτραυματισμού από ένα κορίτσι είναι τριπλάσια από ό,τι από ένα αγόρι.


Ο αυτοτραυματισμός στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μια μελλοντική απόπειρα αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως για τους νέους έως 25 ετών.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τη δρα Κάθι Μόργκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 17.000 παιδιά και εφήβους ηλικίας δέκα έως 19 ετών, με βάση στοιχεία από 647 παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Στη μελέτη συμμετείχε ο ειδικός στη βιοστατιστική και στην ιατρική έρευνα Ευάγγελος Κοντοπαντελής (απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με διδακτορικό στους υπολογιστές από το ΕΜΠ).


Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό αυτοτραυματισμού είναι περίπου τριπλάσιο στα κορίτσια (37,4 ανά 100.000) από ό,τι στα αγόρια (12,3 στα 100.000) και στην ηλικία των 13 έως 16 ετών έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% στα κορίτσια μεταξύ 2011-2014 (φθάνοντας τα 77 περιστατικά αυτοτραυματισμού ανά 100.000). Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυτοτραυματισμού από τον ίδιο έφηβο είναι επίσης συχνότερα στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.


Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν αυτοτραυματισθεί στο παρελθόν, είναι εννιά φορές πιθανότερο να πεθάνουν στο μέλλον από μη φυσική αιτία. Είναι π.χ. 17 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από αυτοκτονία και 34 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.


Οι ερευνητές αποδίδουν το μεγαλύτερο πρόβλημα των κοριτσιών πιθανώς στο ότι η πρώιμη εφηβεία και ορμονική-σεξουαλική δραστηριότητά τους, σε σχέση με τα αγόρια, τους προκαλεί περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και σε μικρότερη ηλικία. Συν το γεγονός, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι «σήμερα οι έφηβοι ζουν σε πιο στρεσογόνες εποχές» και ότι λόγω της μεγάλης έκθεσης των νέων στα ψηφιακά μέσα «αυτή η υπερβολική δυνατότητα διασύνδεσης μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες».


Από την άλλη, ένα κορίτσι είναι πιθανότερο από ό,τι ένα αγόρι να μιλήσει στο γιατρό για τον αυτοτραυματισμό, πράγμα που αυξάνει το ποσοστό των διαγνωσμένων περιστατικών στις έφηβες, ενώ υποτιμά το αντίστοιχο ποσοστό στα συνομήλικα αγόρια.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ