Η Amazon κυκλοφόρησε ρούχα «Meraki» και ο Guardian προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει

Η Amazon κυκλοφόρησε ρούχα «Meraki» και ο Guardian προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει Facebook Twitter
0

Το 2016 γνωρίσαμε για πρώτη φορά το «hygge», τη βιοθεωρία εκ Δανίας που διαδόθηκε ως το απόλυτο συστατικό της ευτυχίας αφού ευθύνεται για την καλή διάθεση των Δανών. Σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «η ποιότητα των τόπων, των ανθρώπων, των αντικειμένων που ο συνδυασμός τους μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους».

Έκτοτε πολλές λέξεις, όπως οι «lagom», «còsagach» και «ikigai», κυρίως έννοιες αυτοβοήθειας δανεισμένες από τελετουργίες και κουλτούρες άλλων χωρών, προσπάθησαν να ξεπεράσουν την επιτυχία του δανέζικου «hygge». Το «lagom», μια σουηδική λέξη που σημαίνει «όλα με μέτρο» ίσως πλησίασε λίγο αλλά τελικά απέτυχε. Οι υπόλοιπες απλώς ξεχάστηκαν.

Και τώρα φαίνεται πως υπάρχει νέος «υποψήφιος», αυτή τη φορά εξ Ελλάδας και πρόκειται για το «μεράκι» ή «meraki» όπως το αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που αποφάσισε να την εξηγήσει και να αναλύσει το πώς έχει αρχίσει να επηρεάζει εκτός από τον τρόπο ζωής και την επιχειρηματικότητα. 

«Αν δεν την έχετε ακούσει ακόμη τη λέξη μεράκι, ίσως την έχετε δει χωρίς να το καταλάβετε. Είναι ελληνικό επίθετο και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το να κάνεις κάτι με αγάπη, μπρίο και φροντίδα- επίσης είναι φεστιβάλ στο St Albans, σαλόνια ομορφιάς στη Βρετανία, μισή ντουζίνα ελληνικά εστιατόρια, μια εταιρία με καλλυντικά στη Δανία και πλέον σειρά ρούχων στο Amazon», γράφει η βρετανική εφημερίδα.  

Η Amazon κυκλοφόρησε ρούχα «Meraki» και ο Guardian προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει Facebook Twitter

Ο Harri Crosby, σχεδιαστής της αντρικής σειράς στο Amazon Fashion Private Brands, περιγράφει την παραπάνω συλλογή λέγοντας: «Όταν είσαι ντυμένος με ρούχα Meraki, εξοικονομείς μερικά από τα 16 λεπτά που υποτίθεται πως χρειάζεται η μέση γυναίκα για να ντυθεί κάθε πρωί». Χρόνος, που σύμφωνα με τον ίδιο, αν αξιοποιηθεί καταλλήλως, μπορεί να χρησιμεύσει στο να κάνεις κάτι πιο αποδοτικό, όπως «ένα meraki πρωινό ή ένα πιο meraki πηγαινέλα». 

Ωστόσο η Δρ. Μυρτώ Χατζημιχάλη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, φαίνεται να μην έχει πειστεί. «Αναρωτιόμουν αν επέλεξαν μια τουρκική λέξη, επειδή έχει ελαφρώς διαφορετική σημασία», εξηγεί σχετικά με το «μεράκι», το οποίο εισήλθε στην ελληνική γλώσσα από την τουρκική αλλά η σημασία της εξελίχθηκε με τα χρόνια. 

Όπως λέει, στα τουρκικά, «σημαίνει έννοια, ανησυχία ή ακόμη και χόμπι». Στα ελληνικά είναι πιο δύσκολο να μεταφραστεί. «Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το να ευχαριστιέσαι τη δουλειά σου. Να κάνεις κάτι με χαρά, προσοχή στη λεπτομέρεια, να κάνεις ένα βήμα παραπάνω. Στα μαστορέματα σημαίνει να κάνεις κάτι με αγάπη, φροντίδα και υπερηφάνεια», λέει η ίδια. 

Το πρόβλημα, όπως τονίζει, έγκειται λιγότερο στη μετάφραση -«παρόλο που πολλές ελληνικές λέξεις δεν μεταφράζονται»- και περισσότερο στη χρήση της λέξης μέσα στο κείμενο γενικά. «Δεν είναι έννοια. Δεν είναι "hygge"», λέει. Όπως και να έχει, «είναι ωραίο να τονώνεις το ενδιαφέρον για την ελληνική κουλτούρα, οπότε δεν είμαι εναντίον», προσθέτει. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ