Η Δευτέρα της εξοχής και της αθωότητας

Η Δευτέρα της εξοχής και της αθωότητας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ήταν πάντα η πιο όμορφη Δευτέρα του χρόνου. Δεν είχαμε ιδέα γιατί την έλεγαν Καθαρά και δεν μας ένοιαζε να ρωτήσουμε. Σημασία είχε πως ήταν αργία και ευκαιρία για εκδρομή. Για την ακρίβεια, όχι μια απλή εκδρομή αλλά μια πραγματική εξόρμηση στη φύση με φίλους, γέλια και παιχνίδια, και κορυφαία στιγμή, το πέταγμα του χαρταετού!

Βέβαια, στη δική μου οικογένεια ποτέ δεν πανηγυρίσαμε πετυχημένες πτήσεις του χαρταετού, αφού ο πατέρας ήταν άπειρος, σχεδόν ατζαμής και η καλούμπα ποτέ δεν ξεδιπλωνόταν ολοκληρωτικά για να φτάσει στον έβδομο ουρανό. Αντίθετα, αυτό που πάντα ήταν πετυχημένο ήταν το λουκούλλειο γεύμα που ξεκινούσε από την πρώτη στιγμή που φτάναμε στον προορισμό μας. Παρότι δεν ήταν Κυριακή, τρώγαμε αρχοντικά και μάλιστα μπροστά μας παρελαύναν εδέσματα για τα οποία όλοι είχαν από κάτι καλό να πουν. Άλλος μιλούσε με λόγια συγκινητικά για τη λαγάνα με προζύμι που είχε ανακαλύψει σε κάποιον συνοικιακό φούρνο, άλλος επαινούσε την ταραμοσαλάτα, απαλή σαν κρέμα και λευκή σαν κρίνο, και άλλος έπλεκε εγκώμια στον ψαρά που του εξασφάλισε το καλύτερο χταπόδι που έπλεε μπροστά μας σε πελάγη ελαιόλαδου και λευκού ξιδιού, ρίγανης και δάφνης.

Ο Μακεδονικός Χαλβάς δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το τραπέζι. Σερβιρισμένος σε μεγάλες πιατέλες με ροδέλες λεμονιού και πασπαλισμένος με κανέλα, είχε τη μέρα εκείνη την τιμητική του. Θυμάμαι ακόμη να τρέχω ανάμεσα στα πρώιμα, ανοιξιάτικα λουλούδια με μεγάλα κομμάτια χαλβά στο χέρι. Ξέπνοη ξάπλωνα ανάμεσα στα σπαρτά για να τον απολαύσω όπως ήθελα, κοιτώντας τον ουρανό και τον ήλιο. Τον άφηνα να λιώνει απαλά μέσα στο στόμα, προσπαθώντας να καταλάβω γιατί δεν ήταν έτσι όλες οι Δευτέρες της ζωής μας και αν τελικά οφειλόταν στον Μακεδονικό Χαλβά που η Καθαρά Δευτέρα ήταν τόσο ξέγνοιαστη και αθώα.

Το αξιοσημείωτο της μέρας αυτής είναι πως έχει μείνει ίδια, ο χρόνος δεν την έχει αλλάξει στο παραμικρό. Μπορεί κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της να μην είναι ίδιοι και μπορεί να μη μου είναι το ίδιο εύκολο να κρυφτώ μέσα στο ψηλό γρασίδι για να απολαύσω τον χαλβά μου με την ησυχία μου, αλλά πάνω-κάτω τα ίδια θα συμβούν.

Η Δευτέρα της εξοχής και της αθωότητας Facebook Twitter

Ακόμη και τώρα, που οι βόλτες μας έχουν κωδικό και οι συναντήσεις μας είναι μετρημένες, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα στρωθεί όπως του αξίζει. Θα πάρουμε λευκό ταραμά και θα τον δουλέψουμε με ψωμί, λάδι και λεμόνι, θα φτιάξουμε τα τουρσιά μας, θα τυλίξουμε ντολμαδάκια γιαλαντζί και θα στολίσουμε τις πιατέλες μας με Μακεδονικό Χαλβά σε διάφορες γεύσεις για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Είτε με γεύση βανίλια, ή με κακάο, ή με ολόκληρα αμύγδαλα, ο Μακεδονικός Χαλβάς θα δώσει το σύνθημα για την έναρξη της Σαρακοστής που, ενδεχομένως, αυτή τη φορά να είναι μια ουσιαστική περίοδος κάθαρσης για όλους.

Η Καθαρά Δευτέρα ήταν και θα παραμείνει μια μέρα ξεγνοιασιάς και αθωότητας και δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει. Είναι μια μέρα που το παρελθόν συναντάει το παρόν, για να γράφονται μόνο όμορφες ιστορίες και να δημιουργούνται αγαπημένες αναμνήσεις.

Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM