Η νέα, περίεργη τάση του #soapcutting υπόσχεται χαλάρωση από άγχος και στρες

Η νέα, περίεργη τάση του #soapcutting υπόσχεται χαλάρωση από άγχος και στρες Facebook Twitter
0

Η νέα τάση που έχει εμφανιστεί τελευταία στα social media και ειδικά στο Instagram περιλαμβάνει ένα σαπούνι κι ένα μαχαίρι, υπόσχεται χαλάρωση από το στρες και το άγχος και εκ πρώτης όψεως δείχνει εντελώς σαχλή έως παράλογη.

Ωστόσο τα βίντεο με το #soapcutting γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και ο Guardian εξηγεί τους λόγους. 

Γιατί το κάνουν;

Το κόψιμο ενός σαπουνιού εμπίπτει στο πλαίσιο του επονομαζόμενου ASMR, το ακρωνύμιο που προκύπτει από το Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR - Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού).

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και κάποιες ιατρικές μελέτες που έχουν γίνει, γύρω από το φαινόμενο ASMR. Όσοι έχουν ASMR υποστηρίζουν λοιπόν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση σε ορισμένα επαναλαμβανόμενα, χαλαρωτικά ερεθίσματα, όπως κάποιος να ψιθυρίζει, να βουρτσίζει τα μαλλιά του, να ξεφυλλίζει ένα βιβλίο ή στην προκειμένη περίπτωση να κόβει ένα σαπούνι.

Ήχοι σαν αυτούς είναι για ορισμένους ανθρώπους εξαιρετικά χαλαρωτικοί, ενώ οι ίδιοι λένε πως δημιουργούν στο κεφάλι τους ένα γαργαλητό ευφορίας, το οποίο κινείται προς σώμα και τους χαλαρώνει. 

Η 25χρονη Nazish από το Λιντς μετρά στο Instagram περισσότερους από 80.000 followers και χαρακτηρίζει το #soapcutting «περίεργα μαγευτικό». «Το ξεκίνησα πέρυσι ως ένα μέσο αυτοθεραπείας για να καταπολεμήσω το άγχος και τις αϋπνίες. Όταν κόβω το σαπούνι νιώθω πως μπορώ για λίγο να ξεχάσω κάποια πράγματα και να εστιάσω στην αίσθηση και τους ήχους της συγκεκριμένης ενέργειας», εξηγεί.  

 

Είναι χαλαρωτικό, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για ASMR

Για έναν περίεργο λόγο, το θέαμα κάποιου να κόβει σαπούνι είναι χαλαρωτικό. Η Nazish θεωρεί πως τα σχετικά βίντεο προσφέρουν «οπτική και ακουστική ικανοποίηση» σε πάρα πολλούς ανθρώπους και πως για πολλούς ίσως λειτουργύν σαν προθάλαμος για το ASMR. 

Είναι μεγάλη τάση στη Ρωσία

Η Dasha είναι από τη Μοσχα. «Στη Ρωσία, είναι πολύ ακριβό να έχεις κάποιο χόμπι. Ο κόσμος προσπαθεί να κάνει κάτι για να αποσπά τον εαυτό του από τα προβλήματα. Το κόψιμο του σαπουνιού μοιάζει με την ύπνωση. Βέβαια το σαπούνι κοστίζει, εγώ ξοδεύω 100 δολάρια το μήνα, πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της χώρας μου», εξηγεί η ίδια. 


Το κάνουν κυρίως γυναίκες

Οι περισσότεροι λογαριασμοί ανήκουν και ακολουθούνται από νεαρές γυναίκες. Η Kaelin υποστηρίζει πως το ASMR «έχει να κάνει με το να νιώθεις καλά και να απελευθερώνεσαι από το άγχος και οι άντρες συνήθως "διδάσκονται" να αποφεύγουν τέτοια συναισθήματα». 

Μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε

Το μόνο που χρειάζεται είναι σαπούνι, μαχαίρι και μια κάμερα. Άλλοι προτιμούν πιο ξηρό σαπούνι, άλλοι πιο ακριβό και "πολυτελές". 

Δεν είναι απαραιτήτως άχρηστο «χόμπι»

Οι περισσότεροι φτιάχνουν με τα υπολείμματα νέο σαπούνι. «Το ανακυκλώνω, το χρησιμοποιώ ξανά και γενικά το καταναλώνω με όποιον τρόπο μπορώ», λέει η Nazish, που φτιάχνει νέες πλάκες σαπουνιού από το παλιό. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ