Η θρησκεία ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα ίδια συναισθήματα όπως όταν παίρνει κάποιος ναρκωτικά

Η θρησκεία ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα ίδια συναισθήματα όπως όταν παίρνει κάποιος ναρκωτικά Facebook Twitter
0

Το 89% των Αμερικανών δηλώνουν πως πιστεύουν στο Θεό και ορισμένοι λένε μάλιστα πως έχουν νιώσει και την παρουσία του ενώ προσεύχονταν ή έκαναν διαλογισμό. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει πως τέτοιου είδους πνευματικές εμπειρίες εκτός από το να τονώνουν το θρησκευτικό αίσθημα, προσφέρουν επίσης τεράστια ικανοποίηση στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που βασίστηκε σε μαγνητικές τομογραφίες, η θρησκευτική πίστη ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα εγκεφάλου όπως συμβαίνει όταν κάποιος βιώνει συναισθήματα αγάπης, συγκινείται από τη μουσική ή κάνει ναρκωτικά.

«Αυτές είναι περιοχές του εγκεφάλου που φαίνεται πως εμπλέκονται σε πνευματικές ή θρησκευτικές εμπειρίες. Ωστόσο, η επιστήμη της θρησκευτικής νευρολογίας είναι ακόμη πεδίο ανεξερεύνητο, υπάρχουν ελάχιστες μελέτες, και η δική μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει δραστηριοποίηση στον επικλινή πυρήνα (NAcc), μια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την ανταμοιβή» λέει ο Dr. Jeffrey Anderson, νευροακτινολόγος στο University of Utah και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους βασιζόμενοι σε πνευματικά ή θρησκευτικά συναισθήματα και εμπειρίες. Πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές επιδράσεις στην κοινωνική συμπεριφορά. Ωστόσο γνωρίζουμε τόσο λίγα για το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο, χρειάζεται σίγουρα περαιτέρω έρευνα» προσθέτει.

Στην έρευνα συμμετείχαν 19 αφοσιωμένοι Μορμόνοι, στους οποίους έγινε μαγνητική τομογραφία ενώ τους είχαν βάλει να κάνουν διάφορες δραστηριότητες- από το να προσευχηθούν μέχρι το να διαβάσουν θρησκευτικά κείμενα. Επειδή όμως τα αποτελέσματα βασίζονται μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη μόνο ομάδα ανθρώπων, οι επιστήμονες στοχεύουν τώρα να επεκτείνουν την έρευνα και σε άλλες θρησκευτικές ομάδες, όπως οι Καθολικοί ή οι Μουσουλμάνοι.

«Γενικά, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες και δίνουν στους ανθρώπους μια αίσθηση νοήματος και σκοπού» λέει ο καθηγητής Jordan Grafman από το Northwestern University. «Βέβαια νομίζω υπάρχουν ακόμη ερωτήματα όταν μιλάμε για άλλες θρησκείες, όπως το αν και κατά πόσο βιώνουν το ίδιο συναίσθημα κάποιος που μελετά τη Βίβλο και κάποιος άλλος που διαβάζει το Κοράνι» προσθέτει. 

* Με πληροφορίες από CNN.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ