Πόσο έξυπνο μπορεί να είναι ένα σπίτι το 2024;

Πόσο έξυπνο μπορεί να είναι ένα σπίτι το 2024; Facebook Twitter
Η τεχνολογία είναι πάντα δίπλα μας για να μας βοηθάει και να μας κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη.
0

Φτάνουμε σιγά-σιγά στο 2024 και, όπως έχουμε δει, ο κόσμος της τεχνολογίας κάθε μέρα έχει να μας παρουσιάσει και κάτι νέο, μια νέα καινοτομία που θα αλλάξει την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο πάντα. Οι τεχνολογικές τάσεις μπορούν να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε. Από τις έξυπνες οικιακές συσκευές μέχρι τα wearable gadgets, από την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality ή VR) μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), υπάρχει κάτι για όλους αλλά και για όλες τις ανάγκες.

Έξυπνες οικιακές συσκευές

Οι έξυπνες οικιακές συσκευές πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως, όπως φαίνεται, ήδη μέσα στο 2024 θα τις δούμε να παίζουν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Πρόκειται για τις (έξυπνες) συσκευές εκείνες που μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο και ο χρήστης μπορεί να τις ελέγχει εξ αποστάσεως ή με φωνητικές εντολές. Μιλάμε για έξυπνα ηχεία, έξυπνα φώτα, έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνες κάμερες, έξυπνες κλειδαριές και πολλά πολλά άλλα έξυπνα gadgets.

Αν συνδυάσει κάποιος τις έξυπνες κάμερες και τις έξυπνες κλειδαριές, μπορεί ακόμα και να ξεκλειδώνει και να ανοίγει το σπίτι (χωρίς κλειδί) σε κάποιον καλεσμένο που μπορεί να έχει έρθει χωρίς να χρειάζεται να είναι ο ίδιος εκεί. Φυσικά, για οτιδήποτε συμβαίνει στο σπίτι η συσκευή αναλαμβάνει να ενημερώνει τον χρήστη για όλες τις ενέργειες.

Οι έξυπνες οικιακές συσκευές μπορούν να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, πιο βολική και πιο ασφαλή, αυτοματοποιώντας εργασίες, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χρήστη (ακόμα και αν ζουν στο ίδιο σπίτι), παρακολουθώντας τη δραστηριότητα και παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες που τους ζητούνται κάθε φορά.

Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα έξυπνο ηχείο, όπως το Amazon Echo ή το Google Home, για να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, να μαθαίνει τον καιρό και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σπιτιού μέσω ενός έξυπνου θερμοστάτη σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, τον φωτισμό του δωματίου (με έξυπνες λάμπες) το πρόγραμμά του ή ακόμα και την παρουσία του στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο η ίδια η συσκευή μπορεί να μαθαίνει από τις συνήθειες του χρήστη και να κάνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, μέσα από ένα έξυπνο ηχείο ο χρήστης μπορεί να προσθέτει υπενθυμίσεις, να κάνει κλήσεις και να στέλνει μηνύματα, να παραγγείλει delivery, να ελέγχει άλλες έξυπνες συσκευές όπως τα πλυντήρια, οι φούρνοι, οι σκούπες και τα ψυγεία που υπάρχουν στο σπίτι, και πολλά άλλα.

Στο κομμάτι της ασφάλειας του σπιτιού οι κάμερες έχουν επίσης εξελιχθεί. Το γεγονός ότι έχουν γίνει smart, όπως οι κάμερες της Xiaomi ή της D-link, σημαίνει ότι o χρήστης μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι γίνεται στο σπίτι του, είτε είναι εκεί είτε απουσιάζει. Πέρα από το κομμάτι της ασφάλειας από τρίτους, μπορεί να παρακολουθεί με αυτόν τον τρόπο τα κατοικίδια ή τα παιδιά του από οπουδήποτε.

Αν συνδυάσει κάποιος τις έξυπνες κάμερες και τις έξυπνες κλειδαριές, μπορεί ακόμα και να ξεκλειδώνει και να ανοίγει το σπίτι (χωρίς κλειδί) σε κάποιον καλεσμένο που μπορεί να έχει έρθει χωρίς να χρειάζεται να είναι ο ίδιος εκεί. Φυσικά, για οτιδήποτε συμβαίνει στο σπίτι η συσκευή αναλαμβάνει να ενημερώνει τον χρήστη για όλες τις ενέργειες.

Εικονική πραγματικότητα

Μια τεχνολογική τάση που γίνεται πιο καθηλωτική και ρεαλιστική το 2024 είναι η εικονική πραγματικότητα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που δημιουργεί ένα προσομοιωμένο περιβάλλον το οποίο μπορείτε να βιώσετε μέσω ενός σετ κεφαλής ή μιας συσκευής που καλύπτει τα μάτια και τα αυτιά σας, όπως το Meta Oculus Quest ή το PlayStation VR.

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να σας μεταφέρει σε διαφορετικούς τόπους, χρόνους και σενάρια με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε χρησιμοποιώντας χειριστήρια ή χειρονομίες. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία, εκπαίδευση, κατάρτιση και θεραπευτικά οφέλη, παρέχοντάς στον χρήστη παιχνίδια, ταινίες, προσομοιώσεις και εφαρμογές.

Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να παίζει παιχνίδια στο σαλόνι και να αισθάνεται ότι είναι στη θέση του πιλότου σε ένα μαχητικό αεροσκάφος ή μέσα σε κάποιον μακρινό φανταστικό κόσμο ενός παιχνιδιού.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να παρακολουθήσει ταινίες και να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια τεράστια κινηματογραφική αίθουσα ή ακόμα και μέσα στην ταινία. Φυσικά, με το VR μπορεί να μάθει νέα πράγματα ή ακόμα και να πάει για ψώνια ή να κάνει τις συναντήσεις του σε εικονικά καφέ.

Τεχνητή νοημοσύνη

Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που σίγουρα ακούμε και θα συνεχίσουμε να ακούμε τα επόμενα χρόνια από τη στιγμή που υπάρχουν έξυπνες συσκευές στο σπίτι. Με την τεχνητή νοημοσύνη οι συσκευές ή ακόμα καλύτερα το σπίτι θα μπορεί να επικοινωνεί όλο και καλύτερα με τον χρήστη, τόσο με γραπτή όσο και με προφορική πληροφορία.

Μέσα από τα ηχεία το σπίτι θα μπορεί να ακούει και να μιλάει, ενώ μέσα από τις κάμερες θα μπορεί να βλέπει και να αναγνωρίζει τους ενοίκους του σπιτιού, να ξέρει σε ποιο δωμάτιο βρίσκονται και να το προσαρμόζει ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Η τεχνολογία είναι πάντα δίπλα μας για να μας βοηθάει και να μας κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη. Το 2024 σίγουρα θα μας φέρει πολλά νέα πράγματα στο κομμάτι του σπιτιού που θα θέλουμε να δοκιμάσουμε είτε από περιέργεια είτε για ευκολία. Το θέμα είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μια τέτοια τεχνολογία σπίτι μας και κατά πόσο θα εξαρτηθούμε από αυτή.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να ελέγξεις τα πάντα στο σπίτι σου, μόνο με το κινητό σου

Good Living / Πώς να ελέγξεις τις συσκευές του σπιτιού, μόνο με το κινητό σου

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν κλείσαμε τον θερμοσίφωνα ή πόσο θα θέλαμε να μπορούμε να τον ανοίξουμε πριν πάμε στο σπίτι έτσι ώστε, όταν γυρίσουμε να έχουμε ζεστό νερό; Τώρα, αυτό - όπως και πολλά άλλα - μπορούμε να τα ελέγχουμε αποκλειστικά μέσα από το smartphone μας και το Smarthink app.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ