Στα 45 πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία

Στα 45 πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία Facebook Twitter
0

Στην ηλικία των 45 ετών και όχι νωρίτερα θα πρέπει να γίνεται η μαστογραφία και όχι νωρίτερα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η σύσταση δεν αφορά τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού, όπως γράφει το health.in.gr.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, όπου δημοσιεύονται οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες, η νέα σύσταση αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες μαστογραφίες.

«Η προηγούμενη σύσταση ίσχυε από το 2003, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να αναθεωρηθεί» εξηγεί η επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής Νάνσι Κίτινγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Για τη σύνταξη των νέων κατευθυντήριων οδηγιών οι επιστήμονες συνεκτίμησαν όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου είναι μικρότερος για τις γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών από ό,τι είχε θεωρηθεί στο παρελθον, καθώς και ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τις μαστογραφίες (με συνέπεια οι γυναίκες στη συνέχεια να κάνουν περιττές βιοψίες).

Έτσι πλέον οι γυναίκες 45-54 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, ενώ μετά τα 55 κάθε δύο χρόνια και για όσο διάστημα έχουν καλή υγεία και το προσδόκιμο ζωής τους είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Επίσης, δεν συνιστάται η τακτική πεντάλεπτη κλινική εξέταση των μαστών -ψηλάφηση για ανίχνευση ογκων- στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας (δηλαδή και πριν τα 40 έτη), καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η εξέταση όντως σώζει ζωές, αντίθετα συχνά οδηγεί σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα και σε περιττή ανησυχία.

Οι συστάσεις αφορά τις γυναίκες που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτές που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, δεν έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό και οι οποίες δεν είναι φορείς γενετικών μεταλλάξεων στο DNA, που συνδέονται με τη νόσο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, διεθνώς, και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πρόωρης θνησιμότητας στις γυναίκες. Αν και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί μετά το 1990 χάρη στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία, ωστόσο χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι 0,6% για τις γυναίκες, ηλικίας 40-44 ετών, 0,9% για τις γυναίκες, 45-49 ετών και 1,1% για όσες είναι 50-54 ετών. Στη συνέχεια, καθώς οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, οι όγκοι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύσσονται γρήγορα ή να είναι επιθετικοί.

Πάντως, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναμένεται να αναζωπυρώσουν την επιστημονική διαμάχη σχετικά με τη συχνότητα των μαστογραφιών, ενώ δεν αποκλείεται να μπερδέψουν περισσότερο γιατρούς και ασθενείς.

Όμως, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αφήνει περιθώριο επιλογών, αφού οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι τελικά, αν θέλει, μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει τις ετήσιες μαστογραφίες από τα 40 έτη (και όχι τα 45), ενώ μπορεί να τις συνεχίσει κάθε χρόνο (και όχι ανά διετία) και μετά τα 55.

Ερώτημα παραμένει πώς θα αντιδράσει η Αμερικανική Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων καθώς συνιστά ετήσια κλινική εξέταση μαστού για όλες τις γυναίκες μετά τα 19 έτη και μαστογραφία μετά τα 40 και έως τα 49, είτε κάθε χρόνο, είτε ανά διετία (ενώ μετά τα 50 οπωσδήποτε ανά έτος). Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και αντίδραση επιτροής ειδικών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Health.in.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ